O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

FLORENTÝNA - VÝBAVA DO KAŽDÉ KUCHYNĚ PDF Tisk E-mail
Pondělí, 05 červen 2017
Přejít na obsah
FLORENTÝNA - VÝBAVA DO KAŽDÉ KUCHYNĚ
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Znáte ty články typu Vychytávky do kuchyně, které letos rozhodně musíte mít? Tak přesně takový dnes ode mě nedostanete. Nebudu vám na nos věšet žádné bulíky, které za měsíc odložíte, ale ukážu vám, co je skutečně nezbytné vybavení pro každou kuchyň a bez čeho se nikam neposunete. Vysvětlím vám přitom, proč to tak je a proč byste tyhle věci měli mít stále po ruce, každý den vašeho vaření. Prostě je to vychytaný seznam.

 

 

 

 

 

Pro začátek předpokládejme, že už máte svůj prostor na vaření, který obsahuje jakýkoli sporák, jakoukoli troubu a nějakou lednici. Vzhledem k výsledkům z posledního sčítání lidí, domů a bytů by to měla splňovat v podstatě každá domácnost, takže je velká šance, že i ta vaše. I na velmi omezeném vybavení připravíte skoro všechno. Můžete vařit, zadělávat, dusit, smažit v menším i větším množství tuku, můžete opékat na pánvi, péct. Každopádně ale nemá smysl říkat, že nemůžete pořádně vařit, protože vám chybí ponorný mixér, pomalý hrnec, tlakový hrnec, pekárna na chleba nebo odšťavňovač. Případně proto, že nemáte nejmodernější sporák. 

 

Ne vždy se to dobře poslouchá, ale to, co opravdu člověka ve skromné kuchyni s malým vybavením omezuje, je jen jeho schopnost vařit a porozumět základním principům, nikoli vybavení samotné.  A tak je tenhle článek o tom, co potřebujete, abyste mohli dobře uvést do praxe právě ty nejzákladnější kuchařská pravidla a zákonitosti. Uvidíte, že všechno má svůj smysl a navzájem to do sebe zapadá s jinými články na tomto webu. V popisu vždy najdete i příslušné odkazy.

 

 

10 vychytávek do kuchyně pro začátek

Takže to nebudu zdržovat. Pojďme pro začátek předpokládat, že máte nějaké příbory a vařečku. Zde je k nim deset vychytávek, které byste podle mě měli mít v kuchyni, ať je jakákoli, protože bez nich se připravíte o svůj kuchařský rozlet, pokud to s ním myslíte vážně.

 

1. Dva nože a velké prkýnko

Každé vaření začíná nákupem a pak hned krájením. O tom, jak vybrat správný nůž a proč je potřeba krájet na opravdu velkém prkýnku jsem už dřív napsala celý článek, takže vás na něj odkazuju. Je to tak důležitá věc, že bez dobrého velkého nože a velkého prkýnka ani nečtěte dál. K noži samozřejmě patří i ocílka na broušení, takže to beru jako jednu položku.

 

Malý nůž je jediný další nůž, který budete pro začátek potřebovat. Pomůže vám čistit zeleninu, odkrajovat a vykrajovat, loupat česnek, vykostit maso, prostě udělá všechno, na co je velký nůž moc neohrabaný. Pokud se ptáte, kde mám zubatý nůž na pečivo nebo malý zubatý nožík na rajčata, věřte, že si v pohodě poradíte s velkým ostrým nožem. Tyhle zubaté věci se hodí hlavně tam, kde ostří nožů není dost ostré a neupižlali byste to.

 

 

2. Kvalitní škrabka na zeleninu

       Bez zeleniny nebude dost dobré ani vaše vaření, ani vaše strava. Jděte po škrabce s volně upevněným oboustranným ostřím. Hodí se pro leváky i praváky a její rychlost konkuruje Ferrari, jakmile najdete ten správný grif. Názorná ukázka: Postavte si mrkev na linku, levou rukou ji přidržujte ve svislé poloze a škrabkou přejíždějte nahoru a dolů po mrkvi. Levou rukou jen nenápadně mrkví táčejte. Uvidíte, že nekecám.

 Ta moje zamilovaná škrabka je z kolekce Tescoma President a mám ji přes deset let. Stále jako nová.

 

3. Cedníky

Pořiďte si jeden cedník do dřezu a jeden na slévání vývaru. Pokud se pustíte do sebevzdělávání ve vaření, je nejjednodušší začít se základní tepelnou úpravou, tedy vařením v pravém slova smyslu. Vařit můžete brambory, těstoviny, luštěniny, zeleninu, maso do polívky a tak dále. Cedit budete stále. Tahle věc, kterou snadno postavíte do dřezu, vám nahradí další pár rukou. V nouzi ji můžete použít jako okrasnou mísu na ovoce nebo zeleninu, určitě se dá koupit v mnoha pěkných designových provedeních (já mám opět od Tescomy) a brzy si v ní zvyknete umývat a oplachovat a odkapávat kde co.  

       Co se týká cedníku na vývar, lepší je jemnější než hrubší. Měl by něčím držet za okraj hrnce, aby se vám nesesunul a nepadal dolů. 

Pokud k těmhle dvěma cedníkům přidáte i malý cedníček na zaprášení moukou, bod pro vás. Krom toho se s ním dobře cedí i sypané čaje. Tedy další bod. 

 

 


 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]