O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

HUMMUS OD FLORENTÝNKY PDF Tisk E-mail
Pondělí, 01 květen 2017
Přejít na obsah
HUMMUS OD FLORENTÝNKY
Strana 2
Strana 3

 

 

 

 

 

Krátce a hladce o postupu přípravy hummusu

 

         V procesu přípravy asi není co zkazit, takže jen stručně. Cizrnu je třeba scedit, nálev zachytit a uvařené luštěniny vhodit do robota se sekacím nástavcem nebo do mixéru, který dovede rozmixovat i jiné než tekuté suroviny. Pokud byste si omylem nálev z vaření vylili, nahraďte ho v receptu studenou vodou. K cizrně se přidá česnek, tahina a koření a postupnými pulzy mixéru se to všeho začne zpracovávat na hrubé pyré. Po této úvodní části se k právě mixované cizrně postupně přilije část vody z vaření a nechá dál mixovat tak dlouho, až vznikne co nejhladší, hebké až sametové, poněkud nadýchané pyré, tedy zhruba 2 minuty.

 

Čím ostřejší máte nože mixéru, tím hladší a lepší bude pyré. Z mé fotky tedy snadno usoudíte, že můj hummus připravoval poněkud bezzubý stařeček stolní robot, kterého se mi ještě dostatečně nezželelo natolik, abych ho poslala do důchodu. Hladší hummus už s ním nevymixuju, ale novější přístroj by dal lepší výsledek. Úplně na závěr ochutíte hummus solí a citronovou šťávou. S obojím musíte opatrně, protože jedna kapka nebo špetka navíc dovede zvrhnout chuť nežádoucím příliš kyselým nebo příliš slaným směrem. Raději tedy dochucujte po troškách a stále promíchávejte. Na talíři se hummus pro chuť i ozdobu přelévá panenským olivovým olejem a pokud jste si včas před rozmixováním odebrali pár zrnek vařené cizrny, nyní jim můžete svěřit roli perlového náhrdelníku a celé své dílo jimi ozdobit. 

 

 

Hummus

 

  

 

SUROVINY 

 

  • 200 g suché cizrny
  • 1 špetka jedlé sody
  • 1-2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sezamové pasty tahina
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • zhruba 1/2 lžičky soli
  • šťáva z 1/2 citrónu (je možné, že bude třeba méně)
  • 3 lžíce panenského olivového oleje

 

 

POSTUP

 

Cizrnu namočte na 12 hodin do dostatečného množství studené vody (aspoň 5 cm přesahujícím hladinou nad cizrnu) se špetkou jedlé sody. Druhý den cizrnu slijte, vodu nahraďte novou vodou, přiveďte k varu, seberte počáteční pěnu a dál zvolna vařte zakryté nejméně 2 hodiny, ale lépe 8 hodin doměkka.  Odstavte, vodu z vaření osolte 1/2 lžičkou soli, promíchejte a nechte v ní cizrnu do druhého dne vychladnout. Vychladlou vařenou cizrnu slijte přes cedník, nálev zachyťte do misky a prozatím uschovejte.  Okapanou cizrnu nasypte do kuchyňského robota nebo do mixéru, přidejte tahinu, rozetřený nebo prolisovaný česnek, čerstvě nadrcený římský kmín a rozmixujte nahrubo.  Za současného pozvolného chodu robota přilijte postupně tenkým pramínkem 200 ml zachyceného nálevu z vaření a nechte dál přístroj běžet, až vznikne světlý, hladký, téměř nadýchaný hummus, tedy asi 2 další minuty. 

Ochutnejte,  jemně dokyselte citronovou šťávou, případně ještě osolte. Rozmixovaný hummus přendejte do servírovací misky a přelijte olivovým olejem. Nůž nechte v příborníku a k nabírání hummusu ze společné misky použijte tortilové chipsy, natrhané kousky pita chleba nebo špalíčky čerstvé zeleniny. Skvěle ladí s bublinkovým vínem.

 

Tak si nechte chutnat.

FLORENTÝNA

 

 
 

Komentáře (2)add feed
No ne. : Pepa
Takové práce a zblajzne se to za chvilku. To se hodí na předkrm do Alkrónu za 500 Kč. porci.
květen 01, 2017 23:11
... : doktor
Krásná Florentýnko,u dcery se scházíme celá rodina a hnedle vždy je na programu(menu) humus.Vyzkoušíme i tento recept.Ahoj
květen 02, 2017 13:32
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]