O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

SEZAMOVÁ PASTA - TAHINI PDF Tisk E-mail
Středa, 08 březen 2017
Image result for tahini sauceSezamová pasta tahini se běžně používá v zemích Blízkého východu, ve východní Asii i v Africe. Z těchto oblastí se stejně jako řada jiných potravin rozšířila a i do západního světa a získala si oblibu. Nejčastěji se využívá jako součást cizrnové pomazánky hummusu, jako dip k cizrnovému falafelu, jako ingredience při výrobě sladkosti jménem chalva, případně jako samostatná pomazánka, k přimíchání do salátů, či jako zahušťovadlo nebo dochucovadlo dalších jídel. Má opravdu univerzální použití.

 

 

 

 

 


 
 
       Sezamová pasta tahini obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek jako například vysoké množství vitamínu E, vitamíny B1, B2, B3, B5 a B15. Je bohatá na minerály jako jsou například fosfor, draslík, zinek, lecitin, hořčík a železo. Je označována za jeden z nejlepších zdrojů vápníku, obsahuje údajně dokonce více bílkovin, než většina ořechů.
 
       Pomáhá při detoxikaci jater, zabraňuje anémii, je snadně stravitelná, obsahuje vysoké množství nenasycených tuků a je vhodná při hubnutí. Je doporučována také při onemocnění sliznice, nehtů, vlasů, pomáhá udržovat zdravou kůži, zvyšuje imunitu a zlepšuje látkovou výměnu. (Zdroj Wikipedie)
 

 

Budete potřebovat (300ml tahini):


200g sezamových semínek (seženete např. zde)
60ml olivového oleje lisovaného za studena
špetku mořské soli

 

 

 

Image result for tahini sauce

 

 

 

 

Postup:
 
       Rozehřejte troubu na 170 stupňů. Na plech položte papír na pečení a rovnoměrně na něj nasypte semínka. Pečte 7 minut, pak vytáhněte důkladně prohrábněte a pečte dalších 7 minut. Hotová semínka mají mít zlatou barvu. Dávejte pozor, velmi lehce se spálí. Pokud chceme použít pánev, rozpálíme ji nasucho bez oleje na nízkou teplotu, přisypeme sezam a pražíme cca 5 minut, musíme stále promíchávat. Sezam by měl začít vonět, ale nesmí do tmava zhnědnout, neřkuli se spálit. Odebereme z pánve a necháme zchladnout.
 
       Hotová semínka vsypte do nožového mixeru a pár minut mixujte "na sucho",  pak postupně přidávejte olivový olej, aby se vytvořila požadovaná konzistence hmoty. Přidejte mořskou sůl dle chuti. Pokud zamýšlíte pastu použít přímo jako dip, můžeme ji již nyní trochu osolit a ještě promixovat. Pokud ji budeme používat jako přísadu do hummusu apod., solit ji nemá příliš smysl.
 

       Pokud tahini nespotřebujete ihned, přelijeme ji do vzduchotěsné nádoby a uchovávejte v lednici. Vydrží tam i několik měsíců.


 

d@niela

 
 

 

Komentáře (2)add feed
d@nielko : doktor
Dani,děkuji.Vyzkouším pro manželku.Nejlepší je asi použít jako dip k na proužky nakrájené zelenině,že ?
březen 09, 2017 10:03
... : Bara
Kupuji pastu jak tahini tak z cizrny hotovou (turecke a asijske obchody)protoze je propasirovana a jemna. Pak udelat hummus je hracka. Cizrna, tahini, citron a nekdo pridava cesnek.
Doktore, klidne i na chleba, krekry, nebo jen tak vylizovat prstem....
březen 09, 2017 12:17
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]