O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PANNA COTTA PRO OSTÝCHAVÉ PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 09 únor 2017
Přejít na obsah
PANNA COTTA PRO OSTÝCHAVÉ
Strana 2
Strana 3
Panna cotta, velmi oblíbený restaurační dezert, má tři ukazatele úspěšnosti: míru třaslavosti, míru sladkosti a míru smetanovosti. Stačí všechno tohle správně odhadnout a budete za hvězdu téměř michelinskou. Ze všeho nejlepší na tom je, že pokud víte, jak na to, ze tří surovin vyrobíte během tří minut tříhvězdičkový dezert. Přesně takový, jaký se podává po nedělním obědě a společně se pak pějí ódy stran kuchařky, která se tak pěkně postarala o blaho svých blízkých.

 

 

 

 

 

 

 

Pokud vůbec netušíte, o čem mluvím, popis mi nezabere víc než samotná příprava: panna cotta pochází z italské kuchyně a doslova znamená vařená smetana. Ta je však jemně oslazená a ztužená želatinou. Tradičně se panna cotta dochucuje pravou vanilkou a méně tradičně pak čímkoli, co vás napadne – ale k tomu se ještě dostanu.

 

 

 

Panna cotta s vanilkou
 

 

 

 

Pravé kouzlo panna cotty se rozvine až na talíři. Šikovný kuchař totiž ztuhlý dezert umně vyklopí z formičky na talířek a trochu přizdobí – třeba ovocem, bylinkami, ovocnými a čokoládovými omáčkami. Když se talířku dotknete a trochu s ním potřesete, správně připravená panna cotta se bude třást jako sulc. Nesmí být ani málo ztužená, aby se roztékala, ale ani příliš ztužená, aby byla žvýkavá.

 

 

 

Jak se panna cotta připravuje

 

Během zmíněných tří minut, které jsem slibovala na přípravu dezertu, stihnete tohle:

 

  • namočit želatinu
  • vypláchnout misky studenou vodou
  • přivést smetanu k varu, rozpustit v ní cukr a vyluhovat v ní vanilku nebo jiné chutě
  • smíchat nabobtnanou želatinu s horkou smetanou
  • nalít směs do misek a zavřít do lednice

 

 

To je celé. Panna cotta pak potřebuje nejméně 4 hodiny v chladu, aby pořádně ztuhla, ale protože želatina zraje i potom, vřele vám doporučuju začnout s přípravami den předem a nechat dezert ztuhnout v lednici přes noc.

 

Věřím, že už se nemůžete dočkat, až všechna tahle kouzla vyzkoušíte, tak už jen pár slov stran jednotlivých kroků, ať pochopíte, jak recept funguje. Díky tomu se pak můžete odchýlit od základního receptu a nechat se unést momentální inspirací.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]