O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PANNA COTTA PRO OSTÝCHAVÉ PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 09 únor 2017
Přejít na obsah
PANNA COTTA PRO OSTÝCHAVÉ
Strana 2
Strana 3

 

 

 

 

 

 

 

1. Namočení želatiny

 

     Raději používám želatinu plátkovou, takže i v tomto receptu jsem po ní sáhla. Plátkovou želatinu je třeba několik minut předem namočit do studené vody. Plátky tak nabobtnají a snadno se následně v teplé tekutině rozpustí.Při namáčení si vždy nejprve připravte misku s vodou a pak do ní klaďte plátky želatiny jeden po druhém, nikdy ne všechny najednou. Vždy je od sebe oddělte, jinak se voda nedostane mezi ně a bobtnání neproběhne rovnoměrně.

 

     Druhé důležité upozornění se týká cukrářské želatiny. To, co koupíte v běžném obchodě, je želatina na domácí použití a má menší velikost plátků. To, co koupíte ve velkoobchodě s cukrářskými nebo kuchařskými surovinami, má dvakrát tak velké plátky. Pokud se vám tedy někdy dostane do rukou recept z profesionální kuchyně, vždy se ptejte, jak velké plátky želatiny se v něm myslí. Obvykle to budou ty větší.

 

     Jakmile želatina během pár minut ve vodě nabobtná, vylovte ji rukou nebo lžící, jemně z ní vymáčkněte zbylou vodu a pak použijte podle instrukcí v receptu.

 

 

 

2. Příprava misek

 

     Na želatinové dezerty se obvykle misky vyplachují studenou vodou, aby pak želatina snadněji vyklouzla ven. Tak trochu mám pocit, že je to jen babská rada, každopádně to ale dělám, protože se jedná o pár vteřin času. A co kdyby na ní něco přece jenom bylo.

 

 

 

3. Zahřátí smetany

 

     Smetanu je třeba zahřát těsně k varu a je třeba ji zahřát společně s cukrem a příchutí vaší volby. Cukr se rozpustí, příchuť se rozvoní a o to tu jde.

Jako nejčastější příchuť pro panna cottu uvidíte pravou vanilku, respektive jen vnitřek lusků, čili zrníčka. Ta se v mističkách při tuhnutí usadí na dně a po vyklopení se na vás budou smát z první řady. Tak je neomylně identifikujete.

 

    Pokud se chcete pouštět do svých vlastních experimentů, smetana snese i ochucení karamelem, čokoládou, kávou, ovocem, bylinkami, jedlými květy, růžovou vodou, pomerančovou kůrou, kořením, likéry. Jen pozor, abyste s ochucením nepřidali i příliš mnoho další tekutiny, pak by přestal fungovat správný poměr želatiny. Po zahřátí smetany ji můžete ještě přecedit, pokud jste v ní louhovali něco, co by nemělo být součástí hotového dezertu, například levandulové květy nebo zbytek vanilkových lusků.

 

 

 

4. Spojení želatiny a smetany

 

     Slibovala jsem, že nabobtnaná želatina se v teplé tekutině snadno rozpouští. Aby rozpuštění želatiny bylo rovnoměrné, je lepší to udělat ve dvou krocích. V tom prvním smíchejte nabobtnanou želatinu se zhruba 100 ml horké smetany. Metličkou míchejte, dokud se želatina perfektně nerozpustí, čili asi minutu. Ve druhém kroku nalijte smetanovou želatinu zpět do kastrůlku ke zbytku horké smetany a znovu poctivě zamíchejte metličkou. Nic už nezahřívejte ani nevařte. Tuto směs už čeká jen jediný krok, a to rozlití to připravených formiček.

 

 

 

5. Ztuhnutí

 

     Směs rozlijte do mističek nebo formiček. Můžete použít i kávové hrnky. Podstané je, aby misky měly pokud možno typický kónický tvar, kterým je panna cotta proslulá.

Můj recept tvrdí, že je pro 4 osoby, ale v takovém případě se jedná opravdu o velkorysou porci dezertu. Pokud chcete jen něco malého na chuť po nedělním obědě nebo slavnostní večeři, rozlijte směs do 6 nebo klidně i 8 malých mističek. Nakonec nechte ztuhnout v lednici nejméně 4 hodiny, ale lépe do druhého dne.

 

 


 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]