O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
Přihlášení
Anketa
VYMĚNÍM: "ZN. VEJCE ZA OŘECHY" |
![]() |
![]() |
![]() |
Pondělí, 10 prosinec 2007 | |||
Mě by to asi nutkalo překládat jako Mezinárodní den šéfkuchařů, protože tématem dne bylo vaření na té skutečně nejvyšší úrovni. A v rámci jedné šéfkuchařské prezentace jsem tam přinatrefil na maličkost, která mi od té doby nejde z hlavy... Už jste někdy viděli vlašský ořech, naložený úplně celý, včetně skořápky, změklý naložením natolik, že jej lze pokrájet na tenoučké plátky a těmi plátky pak rovnou bez další úpravy zdobit - ochucovat pečeni?
Bohužel jsem se během prezentace nestihl doptat na podrobnosti, spoléhaje tak trochu na internet, ovšem internet hanebně zklamal (nebo já neumím pořádně hledat) a teď mám jen tuhle vzpomínku; ale recept na nakládané měkké vlašské ořechy v měkké skořápce, veškerý žádný. Moje otázka tudíž zní:
Víte, jak na to?
A jako honorář za to, že jste článek alespoň otevřeli a dobloudili očima až sem, nabízím jeden vyzkoušený (i když tuším místně málo známý) recept z blízkého východu. Divokou historku o arabském poustevníkovi, zvaném Stařec z nory, který mi recept prozradil, protentokrát vynechám a na rovinu přiznám, že na recept jsem přinatrefil, hledajíc způsob, jak zužitkovat krabičku drcené mražené máty, jež se mi zabydlela v mrazáku s vyhlídkou na mojito, ovšem kterážto při mixování nápoje hanebně zklamala, protože (a to si zapište, protože se vám to možná bude hodit), najemno drcená mražená máta z obchodu v mojitu trapně vyplave na hladinu a utvoří tam poněkud neestetickou zelenou vrstvičku.
Nakonec tedy tato máta podstatně efektivněji ochutila cosi, čemu z momentálního nedostatku fantazie říkám:
„Vejce na jogurtu"
Nebojte se, chutná to líp, než to zní. Základní poměry surovin jsou pochopitelně orientační, kdo se nebojí experimentů, jistě brzy doladí vše podle chuti a ke své nejvyšší spokojenosti. Na jednu lehkou porci, pro jednoho nepříliš hladového člověka, bych se držel přibližně poměru:
jeden malý bílý jogurt dvě vejce dva stroužky česneku dvě lžičky nadrobno nasekané máty špetka soli
Postup není nikterak složitý. Bod jedna: troubu dáme hřát na nějakých 230 stupňů. Bod dvě: (toho se mnozí bojí, ale vážně to není potřeba) do malého rendlíku dáme vařit jogurt. Vaříme ho zvolna, nikam nespěcháme, sem tam zamícháme a dokud se vyloženě nepálí, tak tomu, co vidíme, se nedivíme. Mezitím utřeme česnek, smícháme jej s mátou, osolíme a směs na kapce oleje rychle osmahneme dozlatova.
Na dno přiměřeně velké zapékací misky (pro 1-2 porce obvykle používám víko od simaxu) nalijeme horký jogurt a do něj, (stylem „volské oko" - tj. ani netřepat ani nemíchat) rozklepneme vejce, lehce je posypeme máto-česnekovou směsí, a bez otálení (a bez přikrývání čímkoliv) přestěhujeme misku na takových 15 minut do horké trouby. Pochopitelně, za těch patnáct minut neručím neb jak známo, váš trouba nemusí být kompatibilní s jinými trouby. Občasná letmá inspekce během zapékání pochopitelně neuškodí. Jakmile usoudíte, že lepší už to nebude, misku vyjměme, vejce naservírujte a pak dejte vědět, jak moc vás vejce na jogurtu překvapila a zda-li kladně nebo záporně.
Děkuji za pozornost :o) - Martin
Ehm ...a taky se ještě malinko připomínám s těmi ořechy ...
|
< Předch. | Další > |
---|