O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VYMĚNÍM: "ZN. VEJCE ZA OŘECHY" PDF Tisk E-mail
Pondělí, 10 prosinec 2007

Velevážené Kudlanky, jdu na vás s otázkou. A i když tuším, že hlavu byste mi asi neukously, pro jistotu nejdu s prázdnou. Tak nejprve to moje: nedávno (no nedávno, koncem října) jsem čirou náhodou zabloudil na Ovocný trh a doslova tam zakopnul o právě tam probíhající International Chefs Day, tedy česky řečeno Mezinárodní den kuchařů.

 

 

 

 

 

 

     Mě by to asi nutkalo překládat jako Mezinárodní den šéfkuchařů, protože tématem dne bylo vaření na té skutečně nejvyšší úrovni. A v rámci jedné šéfkuchařské prezentace jsem tam přinatrefil na maličkost, která mi od té doby nejde z hlavy... Už jste někdy viděli vlašský ořech, naložený úplně celý, včetně skořápky, změklý naložením natolik, že jej lze pokrájet na tenoučké plátky a těmi plátky pak rovnou bez další úpravy zdobit - ochucovat pečeni?

 

     Bohužel jsem se během prezentace nestihl doptat na podrobnosti, spoléhaje tak trochu na internet, ovšem internet hanebně zklamal (nebo já neumím pořádně hledat) a teď mám jen tuhle vzpomínku; ale recept na nakládané měkké vlašské ořechy v měkké skořápce, veškerý žádný. Moje otázka tudíž zní:  

 

Víte, jak na to?

 

 

     A jako honorář za to, že jste článek alespoň otevřeli a dobloudili očima až sem, nabízím jeden vyzkoušený (i když tuším místně málo známý) recept z blízkého východu. Divokou historku o arabském poustevníkovi, zvaném Stařec z nory, který mi recept prozradil, protentokrát vynechám a na rovinu přiznám, že na recept jsem přinatrefil, hledajíc způsob, jak zužitkovat krabičku drcené mražené máty, jež se mi zabydlela v mrazáku s vyhlídkou na mojito, ovšem kterážto při mixování nápoje hanebně zklamala, protože (a to si zapište, protože  se vám to možná bude hodit), najemno drcená mražená máta z obchodu v mojitu trapně vyplave na hladinu a utvoří tam poněkud neestetickou zelenou vrstvičku.

 

 

 

     Nakonec tedy tato máta podstatně efektivněji ochutila cosi, čemu z momentálního nedostatku fantazie říkám:

 

„Vejce na jogurtu"

 

Nebojte se, chutná to líp, než to zní. Základní poměry surovin jsou pochopitelně orientační, kdo se nebojí experimentů, jistě brzy doladí vše podle chuti a ke své nejvyšší spokojenosti. Na jednu lehkou porci, pro jednoho nepříliš hladového člověka, bych se držel přibližně poměru:

 

jeden malý bílý jogurt

dvě vejce

dva stroužky česneku

dvě lžičky nadrobno nasekané máty

špetka soli

 

Postup

     není nikterak složitý. Bod jedna: troubu dáme hřát na nějakých 230 stupňů. Bod dvě: (toho se mnozí bojí, ale vážně to není potřeba) do malého rendlíku dáme vařit jogurt. Vaříme ho zvolna, nikam nespěcháme, sem tam zamícháme a dokud se vyloženě nepálí, tak tomu, co vidíme, se nedivíme. Mezitím utřeme česnek, smícháme jej s mátou, osolíme a směs na kapce oleje rychle osmahneme dozlatova.

 

      Na dno přiměřeně velké zapékací misky (pro 1-2 porce obvykle používám víko od simaxu) nalijeme horký jogurt a do něj, (stylem „volské oko" - tj. ani netřepat ani nemíchat) rozklepneme vejce, lehce je posypeme máto-česnekovou směsí, a bez otálení (a bez přikrývání čímkoliv) přestěhujeme misku na takových 15 minut do horké trouby. Pochopitelně, za těch patnáct minut neručím neb jak známo, váš trouba nemusí být kompatibilní s jinými trouby. Občasná letmá inspekce během zapékání pochopitelně neuškodí. Jakmile usoudíte, že lepší už to nebude, misku vyjměme, vejce naservírujte a pak dejte vědět, jak moc vás vejce na jogurtu překvapila a zda-li kladně nebo záporně.

 

Děkuji za pozornost :o) - Martin

 

 

 

Ehm ...a taky se ještě malinko připomínám

s těmi ořechy ...

 

 

 

 

 

Komentáře (15)add feed
... : bb
ořechy i se slupkou a skořápkou nakládá táta na ořechovici, je pravda, že jsou pak měkoučké, krájet na plátky jsem je však nezkoušela a už vůbec ne s nimi ochucovat pečeni, takže nevím a samotnou by mě ten postup moc zajímal
tuším ale podobný základ, povařit a naložit do alkoholu
prosinec 11, 2007 00:27
recept mám, uvidím, co znáte vy :-) : d@niela
když tak ho sem pak přetisknu...
prosinec 11, 2007 00:42
Je to složité : wendy

Vezmeme kilo ořechů, v zelené, ještě měkké šlupce, jehlicí propícháme a 10 dní máčíme ve vodě - vodu měníme, není to líh jako na ořechovici, tak aby nezasmrádla. Pak je vaříme až se oddělují od slupky, propláchneme, okapeme. Svaříme kilo cukru, pak svaříme společně s ořechy, druhý den šťávu slijeme, znovu svaříme, pak vychladlé nalijeme na ořechy, opět svaříme - tohle 2x po sobě a přitom sbíráme pěnu.
Nato ořechy vybereme, přidáme ruličku skořice a 6 hřebíčků, znovu svaříme šťávu a vychladlou nalejeme na ořechy. Sledujeme sklenici, aby šťáva nezřídla, jinak bychom ji museli opět svařit.
Po 14 dnech by to mělo být o.k.
Takže tak.

prosinec 11, 2007 07:51
PS.: : wendy
v konečné fázi po zalití vychladlou šťávou již zavíčkujeme !!! Ćlověk to píše už jako automat. Jo, dáváme pod víčka nebo pod celofán.
prosinec 11, 2007 08:26
Díky díky ... : Martin
..koukám že je to skoro tak složitý, jako získat vízum do Severní Koree , ale rozhodně se pokusím smilies/grin.gif
prosinec 11, 2007 16:44
Pickled walnuts : Bara
Ja si myslim, ze Martin mel mozna na mysli nalozene orechy na sladko-kyselo. Ty se rezou na slabe platecky a podavaji se se syrem nebo studenym pecenym masem, atd..... Je to snad anglicka specialita.

1l balzamico ocet (muze byt levnejsi)
1 lzicka pepre a noveho koreni - rozdrtit
1 lzicka hrebicku - rozdrtit
1/2 lzicky skorice
1 plna lzice nastrouhaneho cerstveho zazvoru
1/2 kg hnedeho cukru
Vsechny slozky svarime, a pak pridame zelene orechy (pred sv. Janem jsou jeste mekke) a privedeme znovu do varu. Nechame asi 15 minut na slabem plameni povarit. Pak rychle schladit, napr. ve studene vode s ledem a sem tam zamichat. Orechy pak naskladat do ciste vymytych sklenic, zalit lakem, aby byly ponorene a dobre uzavrit. Asi po dvou az trech tydnech jsou krasne ulezele. Takto pripravene maji dlouhou trvanlivost.


prosinec 11, 2007 21:19
... : bb
aha, takže povařit a naložit ne do alkoholu, ale kořeněného sladkokyselého láku


prosinec 11, 2007 22:42
Do lihu to bys zakládala na ořechovici : wendy
to jsme zde taky už probírali. Kompotujeme bez alkoholu, tak se musí vařit. Nějak té trvanlivosti musíme dosáhout. Kompotované ořechy jsou delikatesa, představ si třeba hruškový kompot, meruňkový nebo dýňový, a v tom ty ořechy! Nebo na nazdobení pohárků. PAráda a ještě dobrá.
prosinec 12, 2007 06:40
... : Bara
Samozrejme - zchladit, ach ta cestina.....
Ty orechy jsem sama jeste nedelala, ale pristi rok se o to pokusim. Zda se mi to i hezky jako darek, v pekne sklenicce. Koukala jsem na anglicke stranky a tam je nejaky specialni obchod s delikatesy nabizi za 6,50 libry.
prosinec 12, 2007 12:55
wendy : bb
no já znám a používám ořechy v cukru, celé nebo drcené na griliáš, nebo naložené v medu, nebo lehce povařené v koňaku a pak naložené do medu se zbylým koňakem, a to všechno ke zdobení používám...a nebo tu ořechovici od táty
ale ty sladkokyselé na zdobení masa apod., jak popisovala Bara, ty neznám a jako kompot mi to nepřipadá, prostě jako nakládané lahůdka - místo houbiček pro změnu ořechy
prosinec 12, 2007 13:21
... : bb
mluvím o celých, i se skořápkou a slupkou...ty přece do ovocných kompotů nedáváte, nebo ano?
prosinec 12, 2007 13:22
recept : manul
ziskal muj pritel odjednoho sveho znameho. Zkouseli jsme loni (letos nam vsechny orechy zmrzly). Bylo to zhruba stejne, jak napsala Bara, akorat ten zazvor tam nebyl a ocet jsme pouzili normalni. A orechy pritel dukladne propichal vidlickou a nalozil minimalne na tyden do vody. Presto jsou na me moc kysele. Chut by nebyla spatna, ale pri jejich konzumaci mi navic vadi ta jejich slupka, ktera je takova rozblemcana. Ted jeste premyslim, jestli jsem orechy varila v tom octu, a nebo jsem ocet svarila zvlast a orechy jen zalila ve sklenicich. V kazdem pripade mame hrnec po nalozenych orechach zacernaly dodnes.
prosinec 12, 2007 13:27
Pickled walnuts : Martin
chvíli jsem googlil na téma "Pickled walnuts" a zdá se že variací je hodně ...velký díky za nasměrování ...jakmile dojde na praktický zkušenosti, určitě se podělím
prosinec 12, 2007 15:56
... : Morgan81
Taky budu vděčná, tento recept sháním už asi 5 let.. Tenkrát jsme ořechy dostali od jedné rusky, prý to dělají.. bylo to něco luxusního! A pak jsme je dostali z nějakého rakouského obchodu, ale na internetu marně pátrám po něčem bližším! :-)
únor 07, 2012 12:28
Morgan81 : d@niela
napiš mi na mou adresu: daniela zavináč kudlanka.cz, OK?
únor 09, 2012 03:40
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]