O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ŠÍPKY - SLADCE NAMRZLÉ PDF Tisk E-mail
Středa, 07 prosinec 2016
Image result for KRESBA ŠÍPKŮŠípky patří k posledním darům, které nám příroda v průběhu roku štědře nabízí. Syrové šípky se nedají jíst, ale po tepelné úpravě dostanou jedinečnou chuť, díky níž mají v kuchyni od pradávna čestné místo. Šípek je nejdostupnějším vydatným zdrojem vitaminů C a A, a minerálů. Naši předkové používali šípek pro jeho chuť, dostupnost a léčebné i preventivní účinky. Málokdo též ví, že díky kombinaci obsaženého vápníku, rutinu a vitaminu C jsou šípky úspěšným přírodním lékem proti paradentóze a onemocnění dásní.

 


 

 

 

 

 

Šípková marmeláda

 

K výrobě šípkové marmelády budeme potřebovat čerstvé šípky a cukr. Teď už budou namrzlé a tedy o to víc sladké. Šípky očistíme, rozkrájíme a vaříme doměkka. Rozvařené šípky propasírujeme přes síto z umělé hmoty, vzniklý protlak zvážíme a dáme vařit. Za neustálého míchání přidáváme stejné množství cukru a mícháme do zhoustnutí.

 

Skleničky poté plníme touto marmeládou a sterilujeme po dobu deseti minut při 80 °C.

 

 

 

Related image

 

 

 

 

 

Šípkový sirup

 

Šípkový sirup užíváme při nachlazení a při onemocnění močových cest. K přípravě šípkového sirupu můžete použít právě i přemrzlé šípky a cukr. Čerstvě natrhané šípky zbavíme jadérek, rozkrájíme a zalijeme studenou vodou. Necháme odstát po dobu půl hodiny a přivedeme k varu.

 

Povaříme, necháme vychladnout a přecedíme. Do jednoho litru čisté šťávy přidáme 1/2 kg cukru. Cukr pak necháme rozpustit a můžeme začít sirup užívat.

 

 

 

Image result for obrázky ŠÍPKŮ

 

 

 

       Vysoký obsah pektinu a organických kyselin v šípcích předurčuje obě výše uvedená "díla" pro jejich vynikající účinky.  Jak už psáno, obojí se často dělá ze šípků přešlých prvními mrazíky, tedy těch, které jsou  zmrznutím už pro další případné sušení naprosto nevhodné.

 

 

Závěrem ještě tajemství babky kořenářky:

 

       Dejte malou hrstičku šípků do vody teplé kolem 50-55 stupňů, a do termosky 1 l a nechte do rána. Zceďte a máte perfektní věc na revma. Dolijte pak na šípky další vroucí vodu a za hodinu spařování máte perfektní čaj na imunitu a nachlazení. Zceďte a znovu spařujte 2 hodiny další vodou a máte další, nesmírně lahodný čaj pro hosty a na ledvinové kameny.

 

 

d@niela

 

 

 

 

Komentáře (8)add feed
MArmeláda je úžasná : wendy
a zbožňuju šípkovou omáčku ! zvykli jasme si bylinky nesbírat, ale kupovat sáčkované a to není ono. Jako náhrada někdy, proč ne.
Trhat šípky není žadná velká zábava, ale zkusili jste někdy očesat rakytník ??? teda bez lámání zmrzlých větví.
smilies/cool.gif
prosinec 08, 2016 10:50
Wendy, : *deeres*
rakytník ostříhám a větve s plody strčím do mrazáku a pak to jde už snadno. A když jsou plody zmrzlé a pak je necháš rozmrznout, mnohem lépe z nich dostaneš šťávu.
Na šípky používám česák na borůvky, kde tu plechovou kapsu mám z větší části přelepenou, aby plody nestřílely všude kolem. Na kovovém hřebenu připevněný hezky ostrý nůž, na rukou kožené pracovní rukavice. A pak stačí nalézt keř, kde plody dělají gruping. Takhle vyzbrojena bych to snad mohla dělat i na výdělek, kdyby za to slušné platili. Ale s marmeládou bych se nedělala ani za nic. Ty hnusný chloupky jsou pak všude.
prosinec 08, 2016 11:22
Já vím jak se češe rakytník nejépe : wendy
ale nechci ho pořád kupírovat, víš. To jsem se ptala prodavače rakytníkových sirupůd a šťáv a marmelád u stánku, jak to on češe a odpověděl : "Blbě." a prý ho teď už natrhaný radši kupuje. No a o to je pak výsledný tovar dražší, že.
Až se nám rakytníkový háj rozroste, taky možná přikročím k drastickým způsobům...
smilies/cool.gif
prosinec 08, 2016 14:04
Wendy, : *deeres*
já mám zkušenost, že když se ostříhají ty větve s plody, tak dalším rokem nastoupí na květ ty zbývající, co nekvetly. Odřezávají se větévky maximálně do průměru 1cm .
Jednorázový radikální zmlazovací řez se dělá jenom u přestárlých keřů. U staršího keře to je jedině dobře, protože pak udělá kmínek a už blbě plodí.
Z listů se dá udělat čaj a léčivé vlastnosti mají i větvičky a kůra.
A pokud máš háj, tak stačí jeden samec a ostatní pak jsou samičí keře a stříhání můžeš střídat.
prosinec 08, 2016 16:49
Jo , přesně takový harém máme ! : wendy
Plodíme asi 3 roky a sousedi mají zájem o odnože, jen musíme ještě poznat samčí a samičí.
O listech jsem si nastudovala, že jsou zdrojem proteinů a kdy sbírat samčí a kdy samničí - za chvíli ze mě bude zemědělec-pěstitel !
Nasadili jsme maliny a za kůlnou máme ohromnou plantáž ostružin - takže v létě se můžeme doslova pást a ještě naškudlit sušené na zimu. To až se zeptá, co jsme dělali v létě. Ne že jsme se jen váleli v bazénu nebo u grilu !
prosinec 08, 2016 19:45
Wendy, : *deeres*
poznáš snadno, samčí mají šulínky, ty pupeny jsou mnohem větší a na rozdíl od samičích jsou střibrné barvy, ty holčičí pupeny jsou spíše do žlutozelena. A pokud máš už na nich plody, tak není nic jednoduššího, než ty s plody si označit, protože to jsou maminy.
Jinak nově narostlé větývky,plodí vždy až druhým rokem. Proto je dobré mít těch samičích víc a keře při stříhání střídat.
prosinec 09, 2016 10:38
... : doktor
Než marmeládu miluji šípkový čaj.Je to dar z nebes a je po ruce při každém nachlazení.Velebím šípky,velebím přírodu,protože následují i zázvor a rakytník,též pomocníci v boji s nachlazením i chřipkou.
prosinec 09, 2016 13:03
Díky deeres, : wendy
učím se za pochodu. Jo, někeré jsou ještě malinkaté. Počkáme a uvidíme. smilies/cool.gif smilies/cool.gif
prosinec 09, 2016 13:44
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]