![Image result for KRESBA ŠÍPKŮ](http://img.blesk.cz/img/1/gallery/2991792_divoke-sipky-sipkova-ruze-sipek.jpg) Šípky patří k posledním darům, které nám příroda v průběhu roku štědře nabízí. Syrové šípky se nedají jíst, ale po tepelné úpravě dostanou jedinečnou chuť, díky níž mají v kuchyni od pradávna čestné místo. Šípek je nejdostupnějším vydatným zdrojem vitaminů C a A, a minerálů. Naši předkové používali šípek pro jeho chuť, dostupnost a léčebné i preventivní účinky. Málokdo též ví, že díky kombinaci obsaženého vápníku, rutinu a vitaminu C jsou šípky úspěšným přírodním lékem proti paradentóze a onemocnění dásní.
Šípková marmeláda K výrobě šípkové marmelády budeme potřebovat čerstvé šípky a cukr. Teď už budou namrzlé a tedy o to víc sladké. Šípky očistíme, rozkrájíme a vaříme doměkka. Rozvařené šípky propasírujeme přes síto z umělé hmoty, vzniklý protlak zvážíme a dáme vařit. Za neustálého míchání přidáváme stejné množství cukru a mícháme do zhoustnutí. Skleničky poté plníme touto marmeládou a sterilujeme po dobu deseti minut při 80 °C.
Šípkový sirup Šípkový sirup užíváme při nachlazení a při onemocnění močových cest. K přípravě šípkového sirupu můžete použít právě i přemrzlé šípky a cukr. Čerstvě natrhané šípky zbavíme jadérek, rozkrájíme a zalijeme studenou vodou. Necháme odstát po dobu půl hodiny a přivedeme k varu. Povaříme, necháme vychladnout a přecedíme. Do jednoho litru čisté šťávy přidáme 1/2 kg cukru. Cukr pak necháme rozpustit a můžeme začít sirup užívat.
Vysoký obsah pektinu a organických kyselin v šípcích předurčuje obě výše uvedená "díla" pro jejich vynikající účinky. Jak už psáno, obojí se často dělá ze šípků přešlých prvními mrazíky, tedy těch, které jsou zmrznutím už pro další případné sušení naprosto nevhodné. Závěrem ještě tajemství babky kořenářky: Dejte malou hrstičku šípků do vody teplé kolem 50-55 stupňů, a do termosky 1 l a nechte do rána. Zceďte a máte perfektní věc na revma. Dolijte pak na šípky další vroucí vodu a za hodinu spařování máte perfektní čaj na imunitu a nachlazení. Zceďte a znovu spařujte 2 hodiny další vodou a máte další, nesmírně lahodný čaj pro hosty a na ledvinové kameny. d@niela
|