O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KAVIÁR CHUDÝCH PDF Tisk E-mail
Středa, 26 říjen 2016
Čočku můžeme směle přirovnat k nutričnímu dynamu. A to v tom nejlepším významu. Za přiměřenou cenu se vám odmění neuvěřitelně vynikající chutí. Vyskytuje se v mnoha variantách - čočka červená, čočka zelená, čočka tmavozelená, čočka velkozrnná nebo čočka žlutá. Takže si vybere každý :-)))

 

 

 

 

 

 

     Zelená čočka je úžasná, protože se nemusí namáčet, drží tvar a skvěle chutná. Ale přesto, kdo je citlivější, může ji přes noc namočit a před vařením vodu slít. Každopádně je dobré čočku před vařením propláchnout. Vaří se na mírném ohni 15 až 20 minut, a i když přetáhneme, nerozvaří se. I po uvaření bude "al dente", tedy na skus. Sůl, koření, ocet či citrón přidáváme až po uvaření, jinak by se vaření zpomalilo.

 

 

Puy čočka patří mezi k těm nejlahodnějším | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

 

 

 

 

     Čočka zvaná Puy pochází z Francie, je drobnější než klasická hnědá a má svoji specifickou barvu, tmavě zelenou a břidličně šedou, s lehce namodralým mramorováním, když ji rozpůlíte, je žlutá. Patří mezi nejchutnější a nejzdravější druhy čočky právě pro svoji lahodně oříškovou a pepřovou chuť. Překvapí svojí nekonečnou variabilitou.

 

 

 

Puy čočka patří mezi k těm nejlahodnějším

 

 

 

     Unikátní je i složení této čočky s porovnáním s ostatními odrůdami. Puy čočka spolu s hnědou odrůdou obsahuje vyšší koncentrace dietní vlákniny než jejich příbuzné, tedy více než 31 % s porovnáním s běžnými 11 %. Celkově tato výživná luštěnina ovlivňuje cholesterol, který pomáhá účinně snižovat. S tím souvisí i zpomalení či úplné odstranění rizika arteriosklerózy, které současně přispívá k zachování nízkého krevního tlaku. Současně je velmi vhodná pro diabetiky. Je výborná jako teplý salát, příloha po indicku či s pečenou zeleninou, sedne k masu i rybám.

 

     Hodí se i jako významný zdroj bílkovin a železa do rychlé a vydatné polévky. Ideální potravina, která zahřeje v podzimních a zimních plískanicích. A proč se jí říká kaviár chudých? Pro svou lahodnou chuť, specifickou barvu a drobná zrnka.

 

 

 Znáte nějaký zajímavý  "čočkový" recept?

d@niela

 

 

 

Komentáře (6)add feed
. : Míša šíša
Čočku miluju, obzvláště pak červenou, která se nemusí namáčet a je vařená za pár minut. Jídlo je pak hotové během chvilky. Francouzská černá je taky skvělá. Čočku používám hodně do polévek a často dělám z čočky karbanátky. Recept nemám, dělám vše od oka a obměňuju doplňující suroviny. Základem je tedy uvařená čočka a přidávám buď nastrouhanou uvařenou červenou řepu nebo syrovou najemno strouhanou mrkev, jindy třeba cuketu nebo vařené brambory, někdy majoránku a česnek, cibuli apod.. Spojím vajíčkem nebo strouhaným sýrem, zahušťuju buď kukuřičnou nebo pohankovou moukou (samozřejmě může být i obyč pšeničná). Karbanátky lze obalit ve strouhance a osmažit, anebo neobalené upéct v troubě na plechu s pečícím papírem, lehce potřeným olivovým olejem. Variant je spousta.
Abych tedy přispěla nějakým skutečným receptem, tak sem hodím jeden z vegetariánské kuchařky od Inga-Britty Sundqvistové, je to na indický způsob a mně to moc chutná.

Indická čočka dhal

2 dl červené čočky, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 4 ks nasekaných rajčat (nebo rajčatový protlak), 2 lžičky strouhaného zázvoru, 2 lžíce oleje, ½ litru zeleninového vývaru, 2 lžičky koření garam masala, 1 lžička kari, ½ lžičky kurkumy, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička sambal oelek, citronová šťáva, čerstvý koriandr (lze nahradit hladkolistou petrželkou, ale není to ta správná chuť)

Cibuli pokrájíme najemno a lehce ji osmahneme na oleji. Ke konci připadáme prolisovaný česnek, garam masalu, kmín, kari, kurkumu a promícháme. Zalijeme vývarem, přidáme čočku, najemno nastrouhaný zázvor, sambal oelek a rajčata nebo protlak. Dusíme dokud čočka nezměkne. Posypeme sekaným koriandrem nebo petrželkou a dochutíme citronovou šťávou.

říjen 26, 2016 08:56
Těším se : Michal
až dojíme tu spoustu obyčejné čočky co máme doma a koupím si červenou. Vůbec nic jsem o ní nevěděl a teď se těším až jí vyzkouším.
A abych přidal něco k vylepšování chutí, tak jako obměnu někdy přidám na kostky nakrájenou červenou papriku, někdy kyselou okurku která se jinak dává na stranu.
Čočka po znojemsku se vytváří právě takhle, s okurkou, ale navíc se do ní přimíchá na konci creme fresh, čili více procentní zakysanka.
říjen 26, 2016 10:41
Michale, : Míša šíša
tak to je pro mě velká inspirace - přidání creme fresh do čočky, to budu muset vyzkoušet, dosud jsem neznala.
Já mám moc ráda právě i tu klasickou českou čočku nakyselo, dokonce mi chutnala i ve šklolní jídelně.
říjen 26, 2016 11:11
... : doktor
Ahoj lidi,žádný recept neznám,ale čočku mám rád,hlavně čočkovou polévku ,kterou manželka umí skvěle.Máme rádi i čočku na kyselo a s vnukem se po ni můžeme utlouct.A tak volám čočce zdar.
říjen 26, 2016 14:05
My děláme čočkový salát : wendy
minimum ingrediencí - majolka nebo tatarka, sůl, pepř, sojová omáčka a cibulka. Mňam. Dělám to i se sojou.
říjen 26, 2016 21:50
Červená čočka : RVV
Vařím polévku z červené čočky. Je jednoduchá a rychlá a chutná. Na másle zpěním cibulku, přidám nastrouhanou kořenovou zeleninu (trochu orestuji), propláchnutou červenou čočku a zaliju vodou. Když je vše měkké, tak lžičku rajského protlaku (bez něj to není ono), česnek a majoránku. Sůl dávám hned na začátku vaření. Mám ráda, když se dobře provaří.
říjen 27, 2016 06:16
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]