Čočku můžeme směle přirovnat k nutričnímu dynamu. A to v tom nejlepším významu. Za přiměřenou cenu se vám odmění neuvěřitelně vynikající chutí. Vyskytuje se v mnoha variantách - čočka červená, čočka zelená, čočka tmavozelená, čočka velkozrnná nebo čočka žlutá. Takže si vybere každý :-)))
Zelená čočka je úžasná, protože se nemusí namáčet, drží tvar a skvěle chutná. Ale přesto, kdo je citlivější, může ji přes noc namočit a před vařením vodu slít. Každopádně je dobré čočku před vařením propláchnout. Vaří se na mírném ohni 15 až 20 minut, a i když přetáhneme, nerozvaří se. I po uvaření bude "al dente", tedy na skus. Sůl, koření, ocet či citrón přidáváme až po uvaření, jinak by se vaření zpomalilo.
Čočka zvaná Puy pochází z Francie, je drobnější než klasická hnědá a má svoji specifickou barvu, tmavě zelenou a břidličně šedou, s lehce namodralým mramorováním, když ji rozpůlíte, je žlutá. Patří mezi nejchutnější a nejzdravější druhy čočky právě pro svoji lahodně oříškovou a pepřovou chuť. Překvapí svojí nekonečnou variabilitou.
Unikátní je i složení této čočky s porovnáním s ostatními odrůdami. Puy čočka spolu s hnědou odrůdou obsahuje vyšší koncentrace dietní vlákniny než jejich příbuzné, tedy více než 31 % s porovnáním s běžnými 11 %. Celkově tato výživná luštěnina ovlivňuje cholesterol, který pomáhá účinně snižovat. S tím souvisí i zpomalení či úplné odstranění rizika arteriosklerózy, které současně přispívá k zachování nízkého krevního tlaku. Současně je velmi vhodná pro diabetiky. Je výborná jako teplý salát, příloha po indicku či s pečenou zeleninou, sedne k masu i rybám. Hodí se i jako významný zdroj bílkovin a železa do rychlé a vydatné polévky. Ideální potravina, která zahřeje v podzimních a zimních plískanicích. A proč se jí říká kaviár chudých? Pro svou lahodnou chuť, specifickou barvu a drobná zrnka. Znáte nějaký zajímavý "čočkový" recept? d@niela
|