O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
- TŘI KŘENOVÉ OMÁČKY
- BOLOŇSKÁ OMÁČKA PODLE FLORENTÝNY
- TRESKA FOFREM A LAHODNĚ
- KUSKUS KROK ZA KROKEM
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 1
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 2
- SMAŽENÁ JABLÍČKA
- ŽALUDOVÁ MOUKA - ZNÁTE JI?
- SUŠENKY Z ŽALUDOVÉ MOUKY
- ŽIVOT JE PLNÝ VÝZEV
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 1
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 2
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 3
- DOMÁCÍ ZMRZLINA OD FLORENTÝNY
- SALÁTOVÉ ZÁLIVKY OD FLORENTÝNY
- VVYCHYTÁVKY DO KUCHYNĚ OD FLO
- KŘEHKÝ KOLÁČ OD FLORENTÝNY
- OSOLÍME PODLE FLORENTÝNY
- BÁJEČNÝ KUSKUS - PODLE FLORENTÝNY
- VINNÁ KLOBÁSA PODLE FLORENTÝNY
- CHLEBÍČKY A JEDNOHUBKY PODLE FLO
- SNÍDANĚ U FLORENTÝNY
- MRAMOROVÁ BÁBOVKA
- PŘÍRODNÍ ŘÍZEK PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNKA S CHŘIPKOU
- ZÁKLADNÍ NÁVOD NA DUŠENOU RÝŽI
- VŠECHNO O ZAPÉKÁNÍ OD FLORENTÝNY
- SŮL NAD ZLATO - PODLE FLORENTÝNY
- GRILOVANÁ ZELENINA PODLE FLO
- DOMÁCÍ ZMRZLINA PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA DĚLÁ DOBRÉ MOJITO
- MÍCHANÁ VAJÍČKA OD FLORENTÝNKY
- MEDAILONKY OD FLORENTÝNY
- JÁTROVÁ PAŠTIKA OD FLORENTÝNKY
- PANNA COTTA PRO OSTÝCHAVÉ
- VÍDEŇSKÝ GULÁŠ
- HUMMUS OD FLORENTÝNKY
- TRHACÍ ZÁVIN S MOŽNOSTÍ PRUDKÉHO OSLNĚNÍ
- FLORENTÝNA - VÝBAVA DO KAŽDÉ KUCHYNĚ
- FLORENTÝNA - MANGOLD A JEHO PARTA
- TĚSTOVINOVÝ SALÁT PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA - SVÍČKOVÁ KROK ZA KROKEM
- FLORENTÝNA - CHILLI CON CARNE
- LEČO PAR EXCELLENCE
- DOMÁCÍ MÁSLO KROK ZA KROKEM
- ČOČKOVÝ SALÁT OD FLORENTÝNY
- VANILKOVÉ ROHLÍČKY OD FLORENTÝNY
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- PEČENÍ KROK ZA KROKEM PODLE FLO
- VEPŘOVÝ GULÁŠ SE SLANINOU
- VELIKONOČNÍ JIDÁŠE
- JAK VAŘÍM KOKOSOVÉ KARI?
- ADOPTUJTE HOT DOG!
- PRÁZDNINY V KUCHYNI
- ČOKOLÁDOVÝ MOUČNÍK PRO HŘÍŠNÉ DUŠE
- GUACAMOLE ANEB ETUDA S AVOKÁDEM
- PESTO - UNIVERZÁLNÍ RECEPT
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- DVĚ VEJCE DO SKLA
- SUPERČOČKA OD FLORENTÝNKY
- RECEPT PRO JEDNU PÁNEV A PĚT MINUT ČASU
- HRACHOVÁ KAŠE OD FLORENTÝNY
- KUŘE NAPLACATO OD FLORENTÝNY
- LETNÍ KUŘE OD FLORENTÝNY
- BLBOUN V ČESKÉ KUCHYNI
- DOMÁCÍ VEKA OD FLORENTÝNY
- O BRAMBORÁCÍCH OD FLORENTÝNY
- FLORENTÝNIN HOLANĎAN PRO LABUŽNÍKY
- ŠOULET ANEB POMALU PEČENÉ KROUPY, FAZOLE A MASO
- FLORENTÝNIN LUXUSNÍ NADÍVANÝ BŮČEK
- FLORENTÝNINA ŽEMLOVKA ČILI ZEMLBÁBA
- FLORENTÝNA - BIRCHER MÜSLI KLASIK
- FLORENTÝNINY LUXUSNÍ ŠUNKOFLEKY
- FLORENTÝNINA ZELENINA NA GRILU
Přihlášení
Anketa
FLORENTÝNA JÍŠKU UMÍ! |
![]() |
![]() |
![]() |
Neděle, 25 září 2016 | ||||||
Strana 2 z 4
Dnes vám proto řeknu úplně všechno, co o jíšce vím, a věřím, že ji nejenže vezmete na milost, ale dokonce se před ní začnete sklánět v hluboké kuchařské úctě. Jíška totiž opravdu není bezduché přidávání kalorií, tuku a bílé mouky do jídla. Jíška posune vaše vaření na úroveň, kdy budete vědět, že to, co dáváte na talíř, je dokonalé a žádá si velmi hlasitou pochvalu.
K čemu je jíška dobrá
Jíška neboli zásmažka má důležitou funkci v zahušťování jídel, jako jsou polévky, omáčky a šťávy k masu. V podstatě se nepoužívá nikde jinde. Jde o to, že vodovaté jídlo je nehezké a čekáním na talíři se to dokonce ještě zhoršuje. Nebylo by od vás pěkné, abyste své blízké nutili se na to koukat nebo dokonce do jídla pochybovačně dloubat.
Dobře zahuštěná omáčka snadno přilne k masu i k příloze, zatímco vodnatá nadělá paseku. Příliš rychle se vsákne do knedlíků a rozmočí je. Po bramborách i po těstovinách steče, takže je pořádně neochutí, rýže vodnatou omáčku nezvládne pojmout.
S výjimkou knedlíků vám tedy zůstane vodnatá omáčka na talíři a na vidličku ji nenaberete. U knedlíků zase skončíte s jiným pokladem: zatímco se tekutina vstřebává do knedlíkové střídky, na talíři z ní zůstanou pevné části jako například rozmixovaná zelenina nebo kousky cibule. Nikdy, opravdu nikdy si nemyslete, že rozmixováním zeleniny máte zahuštěno dostatečně. Pokud budete mít šanci někdy porovnat vedle sebe oba dva typy zahuštění, s jíškou i bez, a v kuchyňských laboratorních podmínkách si vyzkoušíte obě dvě tyto omáčky na knedlíku, uvidíte sami.
Jak vlastně jíška zahušťuje?
Za všechno může škrob obsažený v mouce. Škrob totiž, když se dostane do teplé tekutiny, značně nabobtná a vytvoří jakýsi gel. Tekutina díky tomu zhoustne.
Existují čtyři základní způsoby, jak dostat mouku do jídla.
Můžete:
Jak vidíte, nezmínila jsem mezi nimi možnost nasypat mouku rovnou do připravovaného jídla. Má to jednoduchý důvod: vytvořili byste si leda tak perfektní žmolky. Mouka na povrchu žmolků totiž začne ihned po přidání do horké tekutiny gelovatět a vytvářet nepropustnou bariéru, takže uzavře syrovou mouku uvnitř. Uzavře ji pevně, nekompromisně a navždy. Jednou žmolky, pořád žmolky, a míchejte si přitom metličkou, jak chcete.
Oproti tomu všechny čtyři zmiňované způsoby se nejprve snaží malá zrníčka mouky důkladně oddělit od sebe, ať už pomocí vody, jiné tekutiny nebo tuku. Díky tomu se pak žmolky nevytvoří.
Způsob číslo jedna už jsem tu mnohokrát zmiňovala jako odstrašující variantu nedbalého restauračního vaření. Záklechtce z mouky a vody se říká amerika. Když ji nalijete do omáčky, nejen že naředíte její chuť a barvu, nejen že se mouka chuťově nepředvede v nejlepším světle, navíc hotové jídlo působí do žaludku jako klíh. Omáčky zahuštěné tímto způsobem nemají ani tu nejlepší možnou chuť, ani hustotu, ani dojem.
Způsob číslo dvě v podstatě odpovídá přípravě jíšky, jen s tím rozdílem, že se při něm nebere nový tuk, ale využije se ten, který už je v pánvi nebo v kastrůlku.
Způsob číslo tři je téma tohoto článku a podrobněji ho vysvětlím za chvíli.
Způsob číslo čtyři je téma pro docela samostatný článek. Tahle kulička z másla a mouky se používá hlavně pro minutkové omáčky z pánve a zaslouží si zvláštní pozornost.
|
< Předch. | Další > |
---|