Dámy, kamarádky, kuchařky a kuchařinky, mám k vám prosbu. Napsal mi kamarád, že by nesmírně rád - kompot z meruněk a cibulek, ana partes aequales, co do velikosti i množství. Mana nebeská. Že to jednou jedl, ale od té doby jsem to neviděl, nejed a nedostal, přestože nejedna pravila, že mu to z lásky udělá. Jenže - skutek utek. Jsa si vědom těkavosti této substance, nechtěl to z lásky, ale z oněch cibulek a meruněk. Ale prozatimní výsledek - Marnost, nic než marnost a trápení ducha.
Tak jsem hledala a hledala, a nejspíš to bude toto: Meruňkové chutney a meruňky ve sladkokyselém nálevu aneb chuť Indie s domácím ovocem
Chutney má svůj původ v indické kuchyni. Jedná se o hustou barevnou omáčku, která má dochutit základní pokrm – obvykle stačí dvě lžičky, protože je chuťově hodně výrazné. Chutney působí jako stimulace trávení, povzbuzuje chuť k jídlu. Původní se připravovalo z ovoce, cibule a rozinek, tyto ingredience se vařily s octem, kořením a hnědým cukrem. V době, kdy Indie byla britskou kolonií, se tento recept rozšířil i do dalších zemí. Postupně se ale měnil a upravoval, v současnosti existují stovky různých receptů. Například pro zmíněnou Británii je nejtypičtější chutney z manga. Běžně už se dá koupit i u nás, a to v různých odstínech chuti. Je dobré vyzkoušet, zda vám víc chutná pikantní, ostré, či sladší.
Seznam ingrediencí - 1 kg pokrájených meruněk
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 100 ml jablečného octa
- 100 ml balzamikového octa
- 150 g cukru krupice
- 1 lžička zázvoru
- 1 lžička kari
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička soli
Nejdříve si oloupejte cibuli a stroužky česneku. Rozkrájejte je nadrobno a osmahněte na rozpáleném oleji – cibule zezlátne za delší dobu, takže začněte s ní, a teprve za nějakou dobu přidejte i česnek. Do hrnce vsypte na kousky pokrájené meruňky a po chvíli i ostatní ingredience. Směs míchejte tak dlouho, dokud se meruňky nerozvaří. Hotové chutney nalijte do sterilizovaných skleniček. NEBO ZNÁTE JINÝ RECEPT? d@niela
|