Vlašské ořechy jsou sice nejlepší čerstvé, respektive nedávno ve stavu zralém sesbírané a vyloupané, ale můžeme je také zavářet, a to buď vyloupaná vlašská jádra - tedy zralá, čímž se zamezí jejich červivění, plesnivění a jakémukoli jinému možnému poškození, nebo ještě zelené nedozrálé plody. Ze těchto ořechů, ještě pod zelenou slupkou, s nevyvinutou měkkou skořápkou, kterou lze snadno propíchat silnější jehlou, můžeme připravit vynikající kompot.
KOMPOT Z NEZRALÝCH VLAŠSKÝCH OŘECHŮ: 1 kg zelených ořechů, 800 g cukru, 1 l vody, hřebíček, celá skořice Nezralé zelené ořechy propícháme (já si na to vzala pořádnýho hřebíka) a dáme do studené vody na 10 dní. Vodu denně měníme. Ke konci louhování má být slupka ořechu hnědá až černohnědá. Ořechy scedíme, necháme okapat a vaříme ve vodě (až lehce sklouznou z nabodnuté jehlice). Pak je necháme vychladnout ve studené vodě a odkapat vodu. Ořechy zalijeme horkým nálevem (svaříme na 1l vody - 2 kg cukru) případně proložíme pro chuť hřebíčkem nebo skořicí a ještě chvíli pak ořechy v tomto nálevu povaříme - můžeme přidat i citronovou či pomerančovou kůru, kardamom, vanilku atd. Pak znovu do sklenice, louhovat dalších 24 hodin, poté opět přivést k varu, a tohle 3 dny opakovat. Teprve třetí den nalít do sklenic a cca dvacet minut sterilovat... Nejspíš si jednu necháte rovnou do zmrzlin a na umlsávání :-)))
Ořechy se přidávají do kompotů pro ozdobu, mají výbornou nezapomenutelnou chuť. Já je ještě před tím zavařením nakrájela na plátky, je to lepší a "malebnější". (Fotka je z prvního dne.) Ještě jedno - jako koření se používá několikero druhů - podle lokality, kde žijete :-))) : hřebíček, skořice, vanilka, muškátový oříšek, kardamom, citronová kůra a podobná kompotová koření, Řekové přidávají do konečného nálevu ještě mandle.
tak budiž vám zavařování úspěšné a vašim strávníkům chutné d@niela
|