Podlehla jsem "alkoholovému mámení". No, spíš jsem jen chtěla vyzkoušet, co se všechno dá s vlašskými ořechy podniknout. Tedy mimo toho, že je vyloupeme a sníme, případně přidáme do štrůdlu, či do nějakého jiného vaření či pečení. Po listování internetem jsem se rozhodla vyzkoušet "liguére" i kompot...
Ještě jsem našla lahodné použití medové - to je mi ale odepřeno, neboť jsem na med velmi velmi alergická. Dokonce jsem měla tu čest, že jsem na něj div jednou neumřela - nojo, anafylaktický šok... Nic extra, to mi věřte. Takže vám jen sem dám tři báječné recepty - a mlsejte všichni za mne... :-))) 2 hrnky nasekaných vlašských ořechů smícháme s 1 hrnkem medu, zakapeme 1 lžičkou citronové šťávy. Promícháme a užíváme denně jednu lžičku. 500 g vyloupaných ořechových jader, 200 g medu, 1 hrnek vody, 1 lžíce jablečného octa Svaříme vodu, ocet a cukr a do toho dáme ořechy.
Zamícháme a necháme zchladnout na 70 st.C. Poté vmícháme med a plníme do sklenic. -
Vlašské ořechy v medu II.
300 g jader vlaškých ořechů, 100 g tekutého včelího medu, 4 lžíce moučkového cukru, 4 lžíce slunečnicového nebo olivového oleje Vyloupané ořechy spaříme vroucí vodou, ve které je chvíli necháme. Potom přilijeme studenou vodu a oloupeme kůžičku, která je hořká. Jádra dáme do mísy, zalijeme ohřátým medem a necháme stát do druhého dne. Poté dáme jádra na síto, aby med protekl. Ořechy obalíme v moučkovém cukru. Do rozehřátého oleje vkládáme ořechy a necháme mírně zkaramelizovat. Mlsáme buď hned teplé nebo je uskladníme ve sklenicích v chladu a temnu. Jak připravit svatojánský likér: aneb ořechovice krok za krokem Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali mimo jiné nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Že jste je tenkrát nenatrhali? Nevadí, ořechovka se dá udělat i v následujících dnech. Tedy, pokud ořechová skořápka jde ještě krájet - pokud ne, je to v háji, musíte si recept schovat na příští rok, nebo to ještě zkusit s tím kompotem.... Ale, myslím, že někde, v chladnějších oblastech, by ještě ořechy mohly být "krájitelné"...
Seznam ingrediencí cca 15 nezralých ořechů celá skořice 4 hřebíčky 3 kuličky jalovce kůra z poloviny citronu 1 l vodky - nebo jakéhokoliv tvrdého alkoholu
0,5 l vody 500 g pískového cukru
Ořechy nakrájejte na tenké plátky. Umístěte je do třílitrové lahve a přidejte koření: celou skořici, čtyři hřebíčky, tři kuličky jalovce a strouhanou kůru z poloviny citronu, který nebyl chemicky ošetřován. Já tam vrazila jen tu skořici. Koření přidám až s cukrem.... Obsah lahve zalijte litrem vodky. Uzavřete ji víčkem, případně mikrotenovým sáčkem a gumičkou (lepší ochranou proti vyvětrání alkoholu je víčko) a umístěte na teplé místo. Vhodný je například parapet, kam svítí sluníčko. Zde lahev nechte stát následujících šest týdnů. Má sklenice je cca dvoulitrová a sluní se na lodžii. Kayo si ji nevšímá a já ji jen občas protřepu. Po uplynutí potřebného času přeceďte vzniklý výluh přes hustý cedník. Tmavou tekutinu vlijte zpět do lahve a zalijte sladkým roztokem – v půllitru vody svařte pět set gramů pískového cukru. Až roztok vychladne, promíchejte jej s výluhem a nechte stát na původním místě ještě další měsíc... Poté likér stáhněte hadičkou do lahví, uzavřete je vyvařenou zátkou nebo šroubovým uzávěrem, a nechte v chladu sklepa uležet minimálně do Vánoc, ještě lépe však do jara. Samozřejmě za předpokladu, že tak dlouho vám svatojánský likér vydrží. - Jsem zvědavá, pokud vím, tak tyhle lahůdky prý velice často "benzinovatí".... Tak, to by pro dnes stačilo... extra ořechový kompot vám popíšu zítra. A pokud máte něco zajímavého ořechového vy, přidejte!!! d@niela
|