O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
Přihlášení
Anketa
KOSMATICE PODLE FLORENTÝNY |
Středa, 08 červen 2016 | ||||||
Strana 2 z 2 Kosmatice– smažené květy černého bezu
Suroviny
250 ml smetany ke šlehání 2 žloutky 10 ml rumu 2 bílky asi 30 květů černého bezu 60 g hladké mouky 100-150 ml mléka 500-800 ml oleje ke smažení
Postup
Květy nemyjte, broučky vytřepejte, stopku zastřihněte na zhruba 5 cm, aby se za ni květy daly pohodlně držet. Z bílků ušlehejte měkký sníh. Smetanu ušlehejte do poloměkka, nenechejte ji ztuhnout úplně. Třetinu ušlehané smetany si odeberte stranou, můžete ji použít k servírování. Smažený květák se podává s tatarkou, tak proč by se květy bezu nemohly podávat se šlehačkou? Do zbytku šlehačky postupně jeden po druhém zašlehávejte žloutky, potom rum, sníh z bílků a nakonec metličkou vmíchejte mouku. Mlékem nařeďte těstíčko tak, aby připomínalo hustou smetanu. Nejprve přilijte jen 100 ml mléka, zkuste si jeden nebo dva květy s tímto těstíčkem usmažit a teprve potom případně ještě trochu nařeďte, kdyby byly pokusné květy příliš baculaté a oplácané těstem.
Olej nalijte do menšího hrnce, protože ve větším byste potřebovali oleje značně víc. Mělo by ho být aspoň 3 cm na výšku a měl by se do něj vejít právě jeden květ. Olej dobře rozehřejte – po chvíli zahřívání do něj zkuste kápnout trochu samotného těstíčka. Mělo by hned bublat a plavat na hladině a za pár vteřin by mělo získat zlatou barvu, pokud už je olej dost rozehřátý.
Vezměte první květ, chytněte ho za stopku a namočte do těstíčka. Není potřeba, abyste byli extra důslední, jedno nebo dvě namočení stačí. Trochu oklepejte nebo otřete o okraj misky, jako byste otírali štětec, a hned vkládejte do oleje stopkou nahoru a květenstvím dolů. Několikrát zatáhněte za stopku a jednou nebo dvakrát povytáhněte květ z oleje, tím se květenství krásně rozloží do šířky a bude se smažit rovnoměrně. Smažte 20-30 vteřin, víc ne. Za tuhle dobu by květy měly zezlátnout. Pokud ne, víc rozehřejte plotýnku. Usmažený květ neobracejte, ale hned vyjměte na talíř vyložený papírovou utěrkou. Pokračujte dál, až spotřebujete všechny květy nebo všechno těstíčko.
Ať se vám to povede – držím palce,
FLORENTÝNA
|
< Předch. | Další > |
---|