Není sice zrovna doba meruňková, ale když na člověka sedne "mlsná", tak se těžko ubráníte. Meruňky jsem sice čerstvé nesehnala, ale mám džem, tedy dvě skleničky, které jsem si loni touhle sladkou nádherou naplnila. Tak jsem tvarohové knedle uvařila... a pozvala svého druhorozeného. Ách...
Tradičně se meruňkové knedlíky připravují z kynutého, tvarohového, krupicového, žemlového nebo bramborového těsta a také se podle místních zvyků různých oblastí Čech a Moravy zdobí. Někde jen máslem a cukrem, jinde je sypou tvrdým nastrouhaným tvarohem, nebo pouze přelijí smetanou, nebo jen ozdobí šlehačkou. V Rakousku se meruňkové knedlíky často podávají se sladkou strouhankou či s drtí máslových sušenek nebo piškotů, vždy pokapané rozpuštěným máslem. Tvrdý tvaroh je výhradně českou specialitou a v zahraničí je často téměř nemožné ho obstarat.Takže si nejprve - pokud tedy jsem v Americe - vyrobím alespoň z jogurtu vykapáním kvalitní měkký tvaroh a hurá do akce!!! Tvarohové knedlíky mají výraznou výhodu oproti kynutým: dají se připravit přímo bleskově, nemusíte čekat, až těsto nakyne. Naopak se doporučuje zpracovávat těsto rychle, nenechat je odpočívat a po zabalení hned vložit do vařící vody. Těsto z tvarohu je velmi vláčné, krásně se zpracovává a není třeba se obávat nějakého nezdaru. Vaříme krátce, jen 6-8 minut ve vařící vodě, nebezpečí sražení - jako u kynutých knedlíků - nehrozí. Tak pokud máte také chuť a nějaké to ovoce buď zavařené, nebo čerstvé k dispozici - například nyní je všude plno jahod - tak šup do toho: Ingredience pro cca 13 kusů knedlíků: 200 g měkkého tvarohu 50 g másla trochu soli nastrouhaná citrónová kůra z půlky citrónu 1 vejce 1/4 litru mléka 500 g polohrubé mouky 1 kg zralých meruněk či jiného ovoce, případně povidla či džem Postup: Nejdříve dáme do velkého hrnce vařit větší množstí vody na knedlíky. Na pracovní plochu odměříme a prosijeme mouku. V míse utřeme změklé máslo s tvarohem a citrónovou kůrou, lze zpracovat i mixérem. Přendáme na plochu do mouky, přidáme vejce, špetku soli a vše smícháme s postupným přidáním mléka v hladké a vláčné těsto. Lehce pomocí válečku vyválíme na mírně pomoučněné ploše placku o tloušťce asi půl centimetru a rozdělíme ji na čtverce podle velikosti meruněk, asi 8 x 8 cm. Na každý čtverec těsta dáme odpeckovanou meruňku, do které jsme vložili kostku cukru. Těstem obalíme meruňku tak, aby ovoce bylo zcela zakryté. Opatrně všechny hotové knedlíky co nejdříve klademe do vroucí vody, zakryjeme napůl pokličkou a kontrolujeme var. Po chvilce vařečkou knedlíky otočíme a případně odlepíme ode dna. Vaříme 6 - 8 minut. Vyjmeme jeden knedlík na zkoušku a rozkojíme. Pokud je těsto zcela uvařené, ihned všechny knedlíky vyndáme. Podáváme horké s nastrouhaným tvrdým tvarohem, není-li, tak s měkkým, moučkovým cukrem a rozpuštěným máslem. Dalším možnostem se meze nekladou - takže můžete sypat cukrem a mákem, osmaženou strouhankou, piškotovými drobečky .... d@niela
|