O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NAHATÝ DORT OD FLORENTÝNY PDF Tisk E-mail
Pátek, 29 duben 2016
Přejít na obsah
NAHATÝ DORT OD FLORENTÝNY
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Naked cake si dovolím přeložit jako nahatý, obnažený či odhalený dort, který se stal velkým hitem poslední doby. Určitě to víte, pokud aspoň jedním očkem sledujete zahraniční fotografie se sladkými domácími výtvory. A hitem se stal hned ze dvou důvodů. Je opravdu krásný na pohled, plný ladné elegance, ovoce a květů, a pak taky nevyžaduje téměř žádnou praxi v pečení dortů, natož zručnost při zdobení.

 

 

 

 

 

           Často se mě v e-mailech ptáte, zda bych vám prozradila nějaký svůj poměrně snadný a spolehlivý a základní recept na dort. Tak tohle je přesně on. Nechte se zlákat a oslnit. Třeba proto, že v úterý 26. dubna roku 2014 se v 11:15 hodin narodil a ukázal na světě první pravidelný čtvrteční e-mail v nově založeném E-mailovém klubu Kuchařky pro dceru. Tohle je můj dort pro vás.

 

 

Naked cake čili nahatý dort

 

     Pokud se do něj pustíte, nemusíte se trápit tím, že vám nejde zarovnat krém do roviny, že vám nejdou hladce natřít strany nebo že neumíte dort potáhnout cukrářskou hmotou či marcipánem. A už vůbec si nemusíte zoufat se zdobícími sáčky a trubičkami, které sice vypadají neškodně, ale bez příslušných pokynů a dostatečné praxe se s nimi nedá zas tak rychle kamarádit.

 

 

Proč je naked cake tak snadný?

 

     Na naked cake budete potřebovat jen základní dortové těsto, sirup na potření korpusu a nějaký pevnější krém, kterým jednotlivá patra spojíte dohromady. A pochopitelně něco nahoru na ozdobu, i kdyby to měl být jen poprašek moučkového cukru nasypaný třeba přes hvězdičkovou šablonu.

 

 

Základní dortový korpus

 

     Prozradím vám své oblíbené těsto, se kterým se snadno spřátelíte. Je totiž poměrně lehké a nadýchané a přesto udrží dost vrstev nad sebou, aniž by se deformovalo. Vyznačuje se totiž poměrně slušnou pevností.

 

     Jak je u mě zvykem, opět se tu snažím vyhýbat prášku do pečiva. Jednak dělá příliš velké a nepravidelné bubliny, které v dortu na řezu vadí, a jednak kazí chuť jemného pečiva na jazyku.

 

     Prášek do pečiva je trpký a svíravý; když se nad jedním soustem v ústech důkladněji zamyslíte, tak ho snadno v pečivu odhalíte. Na jednopatrové rychlé dorty používám piškotové těsto, které je založené na pevně našlehaných bílcích. Ty šlehám s cukrem tak dlouho, až v něm zůstávají pevné špičky, které se neohýbají dolů.

 

 

 

     Nedá se svítit, když se chci vyhnout chemickému kypřidlu, musím to nahradit důkladnou prací. Nebo spíš zapojením kuchyňské elektrizované mechanizace, pak se o nějaké námaze vlastně nedá ani mluvit.

    

     Do pevného sněhu poté jeden za druhým vešlehám zbylé žloutky, aby nezůstaly ladem, a pak ještě směs polohrubé mouky a kukuřičného škrobu. To je celá věda, pak už jde těsto do dortové formy a posléze do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Tahle teplota platí bez použití horkovzduchu, v opačném případě ji rozehřejte jen na 160 stupňů.

 

    

Forma na dort

 

     Délka pečení záleží na velikosti formy, do které těsto nalijete. V široké formě o průměru kolem 26-28 cm mu bude stačit 25 minut, v úzké formě mající jen 16-18 cm v průměru klidně i 40 minut. Můj dnešní dort se pekl ve formě s průměrem 17 cm. Propečení poznáte nejen podle zlatavé barvy na povrchu, ale hlavně jemným dotykem. Prst se nesmí snadno probořit. Navíc když jemně zatřesete formou, neuvidíte žádné chvění á la želatina.

 

   


 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]