O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NAHATÝ DORT OD FLORENTÝNY PDF Tisk E-mail
Pátek, 29 duben 2016
Přejít na obsah
NAHATÝ DORT OD FLORENTÝNY
Strana 2
Strana 3
Strana 4

 

 

 

 

 

Je to jen na vás, kam až vás pustí váš cit pro krásno. Pro začátek rozhodně stačí, když na dort dáte trochu čerstvého ovoce a trochu květů. Tím spolehlivě zapůsobíte. Malou hrst téhož můžete přidat i na dortový podnos hned vedle dortu.

 

 

 

nahatý dort s ovocem
 
 

 

Pokud si chcete nastříkat pár mušliček, špiček nebo kytiček ze zbytku máslového krému, je to jen na vás.

Stejně tak můžete dort ozdobit několika bílkovými pusinkami.

Dnešní doba fandí asymetrii a nepravidelnosti, tak se nebojte, že musíte mít každou pusinku nebo každou mušličku stejnou.

 

 


 

     Na tomto základním dortu se naučíte spoustu důležitých věcí. Nejprve vás čeká obyčejný, leč jemný a křehký, piškotový korpus. Budete muset sebrat odvahu k jeho rozříznutí. Naučíte se korpus provlhčit sirupem, připravit základ univerzálního máslového krému, ale nemusíte se bát, že váš dort tím přibere na těžkosti, odlehčíte ho totiž pudinkem. A všechno to sestavíte do podoby pěkné na pohled.
 

 

Jana Florentýna Zatloukalová

 

 

Suroviny

 

Na piškotový korpus:


3 vajíčka
150 g cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu
100 g polohrubé mouky
70 g kukuřičného škrobu
 
 
    Na citronový sirup:

šťáva z 1 menšího citronu
50 g cukru krupice
 
 
Na krém:

250 g másla
100 g cukru moučka
1 sáček pudinku
500 ml mléka
 
 
 
 
 

Postup

 

 

  • Troubu předehřejte na 180 stupňů. Rozevírací formu vymažte trochou oleje nebo másla a pokud není nepřilnavá, ještě ji vysypte hrubou moukou. Vajíčka rozdělte na bílky a žloutky. Pokud možno elektrickou metličkou ušlehejte z bílků a špetky cukru tuhý sníh. Šlehejte dál a přitom přisypávejte postupně po lžících všechen cukr. Poté ještě pár minut šlehejte, až sníh značně zhoustne, začne se lesknout a metlička při vytáhnutí zanechá ve sněhu špičky, které se neohýbají dolů. Celkem od začátku do konce bude šlehání robotem trvat kolem 10 minut, ručně raději neměřit.

 

  • Do sněhu jeden po druhém zašlehejte při nejnižší rychlosti žloutky a potom ještě vanilkový extrakt. Mouku smíchejte se škrobem a opět při nejnižší rychlosti ji jemně vpracujte do našlehaného základu. Pokud máte pocit, že váš robot není dost výkonný a bílky budou málo našlehané, můžete pro jistotu obohatit mouku 1/2 lžičkou prášku do pečiva, ale při správném našlehání je to zcela zbytečné a rušivé. Těsto nalijte do formy, zarovnejte a formu přeneste do trouby. Pečte 25 minut, případně pokud je forma menší, tak o 10-15 minut déle.

 

  • Vyndejte korpus z trouby a nechte tři minuty odpočinout. Sundejte formu a dort překlopte nebo přeneste na mřížku, aby mohl snadno vychladnout. Nechte dvě hodiny pozvolna vytemperovat. Mezitím svařte scezenou citronovou šťávu, doplněnou vodou na 100 ml celkem, s cukrem – obojí smíchejte a pak postupně zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte půl minuty přejít varem, odstavte a ponechte vychladnout.

 

  • Dál uvařte podle návodu na obalu pudink z 500 ml mléka, ale neslaďte ho. Uvařený pudink odstavte, vhoďte do něj lžíci másla a míchejte, dokud se nerozpustí. Poté povrch pudinku pečlivě překryjte potravinářskou folií, která zabrání tvorbě škraloupu, a nechte zcela vychladnout na pokojovou teplotu. Než vychladne dort, měl by i pudink být dost studený.

 

  • Vychladlý korpus v jedné třetině a ve dvou třetinách výšky rozkrojte pilkovým nožem, nití nebo pilkou na dort.

 

  • Zbytek másla (lžíci už jste odebrali do pudinku) rozkrájejte na kostky, přidejte cukr a v robotu nechte zpracovat míchacím (čili třecím) nástavcem, až změkne. Vytrvejte v míchání dalších 5-10 minut, dokud máslo zřetelně nenabude na objemu a nezesvětlá. Pak jemně a po lžících přidávejte zchladlý pudink, který musí mít nezbytně pokojovou teplotu, sic si nebude rozumět s máslem. Teplejší pudink vede k rozpouštění másla, studený ke sražení a hrudkovatění a oddělování krému. Nemusíte spotřebovat všechen pudink, zejména pokud máte pocit, že nedovedete předem máslo dostatečně vyšlehat. Krém bude dobrý a lehký už při přidání zhruba 2/3 pudinku. Pokud máte odvahu a trpělivost a budete jemně zapracovávat i zbytek pudinku, vznikne mimořádně nadýchaný a jemný krém.

 

  • Všechny díly korpusu poktřete citronovým sirupem. Nebojte se a buďte se sirupem velkorysí, piškotový korpus jinak snadno působí suše. Dávejte pozor pouze na to, ať korpus doslova nerozmočíte. Spodní díl dortu natřete víc než třetinou máslového krému, přiklopte prostřední díl, naneste další víc než třetinu krému, rozetřete a přiklopte poslední částí dortu. Nebojte se, že je krému opravdu hodně, přece chcete, aby byl mezi patry vůbec vidět, že? Na horní část rozetřete zbytek krému. Nyní dort kolem dokola pečlivě obtáhněte stěrkou nebo špachtlí a zarovnejte krém, který vyčnívá mezi patry. Nic víc a nic míň. Odolejte pokušení potřít dort z vnější strany nějakým odloženým zbytkem krému.

 

  • Ideální je, když v této fázi necháte dort ztuhnout do druhého dne v lednici. Máslový krém je tak jemný a poddajný, že mu prospěje, když trochu zpevní. Potom povrch dortu ozdobte květinami, ovocem, ořechy, čokoládou, sněhovými pusinkami, makronkami – jak je libo, a bežte hned někomu pogratulovat...

 

Komentáře (2)add feed
úžasný popis jako vždy od Florentýny : mila1
Už hodně let vím, ze Florentýna umí. Začalo to čtením jejích návodů na stránkách Labužníku, vzpomínám si hlavně na návod na rolády :-)
A pak návody na cheescakes a mnoho dalších.
Moc děkuji !
duben 29, 2016 12:13
Já : Milene
dorty nepeču. Ale tenhle mi přijde jednoduchý a protože u nás v rodině se blíží hodně narozenin, tak ho asi vyzkouším. smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
duben 29, 2016 12:41
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]