O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NAHATÝ DORT OD FLORENTÝNY PDF Tisk E-mail
Pátek, 29 duben 2016
Přejít na obsah
NAHATÝ DORT OD FLORENTÝNY
Strana 2
Strana 3
Strana 4

 

 

 

 

 

 

 

 

     Pokud vám korpus rychle zlátne, ale víte, že se ještě nepropekl uvnitř, hned snižte teplotu na 150 stupňů a dopečte ho raději pomaleji. Pro naked cake se ze všeho nejvíc hodí úzké a vysoké tvary dortových korpusů. Aspoň tak vysoké, jako jsou široké, jinak už nevypadají tak nádherně, jak by mohly. Jestliže máte doma nastavitelnou kruhovou dortovou formu, rozhodně ji využijte, je to výborný a přitom levný pomocník.

 

     Stačí ji vymazat máslem, vysypat hrubou moukou, položit na plech vyložený papírem na pečení a je připravená k použití. Pokud máte strach, že by vám z ní těsto vyteklo, protože forma nemá žádné dno, klidně formu pro klid duše papírem na pečení obalte. Nicméně těsto z formy nemá důvod utíkat, rychle se při okraji zapeče a zpevní a stane se nepropustné pro jakékoli pokusy o únik.

 

 

upečený korpus
 
 

 

Obměny těsta

 

Klidně si lžíci mouky (nebo dvě) vyměňte za mleté ořechy, mandle, kokos, kakaový prášek, strouhanou čokoládu – jak je libo. Získáte tím jinak zabarvený a jinak ochucený korpus, aniž by se mu nějak podstatně změnily vlastnosti.

 

 

Rozkrojení korpusu

 

     Korpus musíte po upečení nechat asi 3 minuty odpočinout, teprve potom vyprostit z formy a pak ještě nechat minimálně dvě hodiny řádně vychladnout. Potom ho teprve můžete krájet. Jestli si troufnete a jestli máte malý dort, klidně na něj běžte s pilkovým nožem a snažte se udržet řez rovný. Pokud si nevěříte, naznačte si nožem, kde má vést řez, potom dort omotejte nití tak, aby vklouzla do tohoto naznačeného zářezu, a jako když hrajete s malým dítětem hru řežme dříví na polínka, střídavě tahejte za oba konce nitě a postupně smyčku utahujte.

 

     Anebo zainvestujte necelou stovku do dortové pilky, která sama drží stejný odstup od podložky v kterékoli fázi řezu. Naked cake by měl mít ideálně tři patra, takže prokrojte korpus dvakrát.

 

 

Cukrový sirup

 

     Jestliže chcete, aby dort někde chvíli stál pro okrasu, musíte počítat s tím, že začne vysychat. Nemá na povrchu žádnou vrstvu krému, která by tomu zabránila. A tak není na škodu trochu napustit jednotlivá patra cukrovým rozvarem nebo šťávou, která mu dodá vlhkost. Neberte to jako další přidávání cukru, když už se peče dort, tak stejně nemůžete čekat, že to bude dietní. Počítat kalorie je tu poněkud bezpředmětné.

 

 

Dortový krém

 

     Bude to teď znít asi divně, ale jsem zároveň velký odpůrce i velký zastánce máslových krémů. Nemám ráda krémy, které jsou po másle hutné, těžké, tuhé, plné máslové chuti. Takový kousek dortu je pak do žaludku jako účinný špunt.

 

     Na druhou stranu máslovým krémům musím přiznat, že se s nimi nejlépe pracuje ze všech možných dortových náplní a že mohou být připraveny dobře, lehce, hebce. Tedy že mohou být pochváleny i tím, kdo máslové krémy z principu odmítá. Jde jen o to dobře zvládnout přípravu a neudělat zbytečnou chybu.

 

     Prvním předpokladem úspěchu je dobře vyšlehat máslo s cukrem. Pak se stane takový malý máslový zázrak, máslo nabude na objemu, zesvětlá a odlehčí se. Našlehané máslo je téměř bílé a lehkost v něm v podstatě vidíte pouhým okem.

 

   


 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]