Název tohoto pokrmu pochází z francouzského slova galette a jedná se o křupavé koláče, které mají zahnuté strany a střed zůstává volný, aby byla vidět náplň. Můžou se připravovat jak na sladký, tak na slaný způsob. Galetky nejen vypadají, ale chutnají opravdu luxusně. Navíc základní recept vás může provázet klidně celým rokem, protože její náplně můžete různě kombinovat podle vlastního rozpoložení a nebo podle toho, co zrovna seženete.
Teď mají všude krásné velké jahody... Tak proč toho nevyužít? Na těsto: - 250 g hladké mouky
- 50 g mletých mandlí
- 150 g studeného másla + plátek na vymazání formy
- ½ lžičky soli
- 3 lžíce třtinového cukru
- 8 lžic studené vody
Náplň: - 600 g jahod
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1 vejce
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 vejce
Postup přípravy Na těsto si smíchejte všechny ingredience na válu. Začněte se suchými ingrediencemi, hladkou moukou, mletými mandlemi, třtinovým cukrem a solí. Přidejte studené máslo nakrájené na menší kostičky a studenou vodu. Těsto propracujte rukama tak, abyste máslo dobře zapracovali. Vypracujte hladké těsto, pokud bude potřeba, přidávejte ledovou vodu po lžících. Vytvořené těsto zabalte do potravinové fólie a dejte vychladnout na 2 hodiny do lednice. Odpočaté těsto vyválejte na pomoučněném vále a opatrně vložte do máslem vymazané formy. Těsto by mělo přesahovat přes okraje formy alespoň 2 cm na všechny strany. Jahody nakrájejte na plátky a v misce je smíchejte s jednou lžící hladké mouky. Jahody pustí při pečení vodu a díky mouce se ovocná šťáva zahustí. Naskládejte jahody na připravené těsto a přesahující okraje těsta zahněte dovnitř formy tak, že budou zčásti zakrývat jahody. V menší misce rozšlehejte vejce a potřete jím okraje galetky. Třtinovým cukrem posypte jak jahody, tak okraje těsta. Vložte do trouby a pečte 50 minut na 180 °C. d@niela jéje, to bych si dala....
|