O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JAHODOVÁ GALETKA PDF Tisk E-mail
Neděle, 10 duben 2016
Název tohoto pokrmu pochází z francouzského slova galette a jedná se o křupavé koláče, které mají zahnuté strany a střed zůstává volný, aby byla vidět náplň. Můžou se připravovat jak na sladký, tak na slaný způsob. Galetky nejen vypadají, ale chutnají opravdu luxusně. Navíc základní recept vás může provázet klidně celým rokem, protože její náplně můžete různě kombinovat podle vlastního rozpoložení a nebo podle toho, co zrovna seženete.

 

 

 

 

 

 

Teď mají všude krásné velké jahody...

Tak proč toho nevyužít?

 

Na těsto:

 

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g mletých mandlí
  • 150 g studeného másla + plátek na vymazání formy
  • ½ lžičky soli
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 8 lžic studené vody

 

Náplň:

 

  • 600 g jahod
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 vejce

 

 

 


 

 

 

 

Postup přípravy

 

     Na těsto si smíchejte všechny ingredience na válu. Začněte se suchými ingrediencemi, hladkou moukou, mletými mandlemi, třtinovým cukrem a solí. Přidejte studené máslo nakrájené na menší kostičky a studenou vodu. Těsto propracujte rukama tak, abyste máslo dobře zapracovali. Vypracujte hladké těsto, pokud bude potřeba, přidávejte ledovou vodu po lžících. Vytvořené těsto zabalte do potravinové fólie a dejte vychladnout na 2 hodiny do lednice.     

    

     Odpočaté těsto vyválejte na pomoučněném vále a opatrně vložte do máslem vymazané formy. Těsto by mělo přesahovat přes okraje formy alespoň 2 cm na všechny strany. Jahody nakrájejte na plátky a v misce je smíchejte s jednou lžící hladké mouky. Jahody pustí při pečení vodu a díky mouce se ovocná šťáva zahustí. Naskládejte jahody na připravené těsto a přesahující okraje těsta zahněte dovnitř formy tak, že budou zčásti zakrývat jahody. 

 

     V menší misce rozšlehejte vejce a potřete jím okraje galetky. Třtinovým cukrem posypte jak jahody, tak okraje těsta. Vložte do trouby a pečte 50 minut na 180 °C.

 

 

d@niela

jéje, to bych si dala....

 

 

 

 

Komentáře (7)add feed
... : deeres
A podle hořejšího obrázku už si někdo dal. smilies/grin.gif
Teď mají všude krásné velké jahody...
To mají, ale jsou bez chuti a bez zápachu.Taky jsem včera naletěla v Tescu. Je lepší koupit mražené,nebo probrat vlastní mrazák, kde je ovoce nevyhnané práškama.
duben 11, 2016 10:00
Vypadá to na celkem jednoduchý recept, ale já bych radši upekla piškot, potřela krémem, naskládala jahody a zalila želatinou. : Myška
To miluju. Ale neudělám ani jedno - umělé jahody, které jsou teď v prodeji, bez chuti a bez zápachu, nekupuju, a v mražáku mám poslední krabičku jahod s cukrem, a ty se na to nehodí. Takže si počkáme do června na jahůdky z vlastní zahrádky, voňavé a plné chuti. smilies/wink.gif
duben 11, 2016 10:12
danieko..... : -doktor-
Danielko děkuji.Udělala jsi mi obrovskou radost.Tyhle věcičky ,krom tebe,miluji......papapapa
duben 11, 2016 13:16
... : Bara
Tyhle "umele jahody" jsou spanelske, jsou docela pekne cervene, ale tvrde a rychle se kazi. U nas je maji take, jsou pomerne lacine a co jim chybi, je jahodova chut....
duben 11, 2016 14:41
Tak holky moje drahý, díky... : d@niela
našla jsem recepis, řekla si, jak to bude super - a ono tůůůůůůůdle...
Ale - mám v mrazáku pár tvrdě ubráněnejch malin - tak to zkusím s nimi smilies/wink.gif
duben 11, 2016 14:44
už se těším na léto : marty
a jahůdky by si takhle v galetce mohly lebedit. Letos chci vysadit ještě jeden záhon jahod, tak třeba bude nějaká úroda. Taky mě zaujala odrůda ananasové jahody. Nepěstujete je někdo?
duben 11, 2016 19:12
jahody zbožňuju : bb
naši mají na zahradě Karmenky, mají obrovské šťavnaté slaďoučké plody, utloukla bych se po nich. Jsou tak dobré, že je škoda je nesníst čerstvé, tak je nezavařujeme, nemrazíme, jen je jíme. Na džemy a mražení mají naši malinké políčko a v horním cípu zahrady, dozrávají o trochu později, což je dobře, protože už jsme najezení čerstvých. Nebo si i dovezu deset patnáct kilo od pěstitelů ve velkém, mám vytipované dva, od kterých jahody chutnají jako jahody.
Upečené jahody sním, ale moc to nemusím. Ještě tak do misky a zapéct s kouskem másla a drobenkou, jako crumble, ale s těstem už ne.
Nejradši mám čerstvé, to jsem schopna na posezení spucnout kilo. V dezertech taky čerstvé. Nebo jahodový dort s čerstvými jahodami. Tenké těsto, piškotové nebo linecké, na to jahodovou náplň z jahod, smetany/tvarohu/jogurtu a případně nějakého ztužovače, hustě poklást jahodami a zlehka potříž želatinou. Nebo rychlovka - na piškotový korpus nalít tužší puding, do něj jahody, potřít želatinou, podávat se šlehačkou. Mńam.
duben 12, 2016 18:08
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]