O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

GULÁŠEK PODLE VLADIMÍRA PDF Tisk E-mail
Pondělí, 14 březen 2016
Přejít na obsah
GULÁŠEK PODLE VLADIMÍRA
Strana 2
Strana 3
Strana 4

 

 

 

 

 

 

     Hrnec vraťte na plotnu, přidejte větší část rozetřeného česneku a zase pod pokličkou, za občasného míchání, na mírném stupni, vařte dál. Pokud postupujete správně a dusíte stále pod pokličkou, tak v podstatě nemusíte ani moc podlévat vodou (když už, tak je lepší vývarem). Tajemství dobrého guláše je také v tom, že je podlévaný jen minimálně a vlastně se celou dobu vaří ve vlastní šťávě.

 

     V této fázi já osobně přeliju obsah hrnce do „papiňáku", kde vařím asi 30 minut (podle tuhosti masa - poznáte při krájení) od natlakování. Pokud papiňák nemáte, tak musíte počítat s delší dobou vaření - kližka je tužší maso! Odměnou za delší úpravu v obyčejném hrnci, je ale o trochu lepší chuť, takže záleží jen na vás a vašich časových možnostech - a na vybavení kuchyně...

 

     Pokud vaříte dál v papiňáku, tak po těch 30-ti minutách opět guláš přemístěte zpět do „obdělávacího" hrnce, kde ho dovaříte. Ať už jste vařili v papiňáku, nebo stále v hrnci, další postup je stejný. Přidejte 2 polévkové lžíce kečupu, ten zbytek rozetřeného česneku a prohřejte. Podle potřeby (vždy jen trochu!!!) podlijte vodou (nebo vývarem) a posypte povrch guláše asi třemi polévkovými lžícemi polohrubé mouky. Ihned promíchejte, ať se vám neudělají hrudky a přilijte vodu (vývar) do požadovaného množství omáčky.

 

     Konzistence musí být spíše hustší. Ochutnejte a popřípadě potřeby dosolte. Aby měl guláš „říz", přidávám pár kapek octa. Pozor ale!!! Opravdu jen pár kapek, které si odměřte mimo hrnec na malou lžičku. Jestli tam dáte té kyselosti moc, tak si na mě nestěžujte!!!

 

     A zbývá už jen povařit asi deset minut (pod pokličkou) a jste u konce dnešní alchymie.

 

 

 

 

GULAS8.jpg

 

 

 

Chlapská klasika...

 

Dobrou chuť, pokud to po mně zkusíte, přeje 

VLADIMÍR KROUPA

 

 

 

Komentáře (19)add feed
Asi to bude dobré :-) : mamča
Já dávám místo másla sádlo, a maso dávám zatáhnout v jiném kastrólu než cibuli. Až když je cibule zvlášť hezky zlatavá a maso nahrubo opečené, dám to všechno dohromady, okořením a dusím do změknutí. Papiňák nepoužívám, protože to je pak guláš spíš vařený než dušený.
Překvapilo mě použití polohrubé mouky, já dávám buď hladkou, nebo Solamyl a nebo na zahuštění raději jíšku.
Taky cibule dávám víc než Vladimír.
Ale kolik lidí, tolik druhů guláše. Všechny jsou určitě dobré.
březen 15, 2016 09:32
vařím bezlepkový guláš : vlk
a s masem ve finále vařím několik půlek brambor, maso vytáhnu a brambory pak se šťávou a s cibulkou rozkverlám. Brambor musí být trochu navíc, bo nikdy neodolám a pár jich zblajznu. Utřený česnek už nevařím, zhořkne. Jen vmíchat a nechat spojit chutě. Šťáva je krásně hladká a hustá.
březen 15, 2016 09:50
.... : Nona
..... kližka na guláš je prý nejlepší, u nás doma ale není v oblibě. Ani mně ani dětem nechutná ten "klíh"....
Guláš dělám podobně, nepoužívám však kečup, nýbrž při restování masa přidám 2 lžičky rajského protlaku a řádně orestuji spolu s masem. Musí se opravdu restovat nějakou dobu, aby ztratil kyselost. Následně maso kořením a podlévám, tak jak je uvedeno v receptu....
březen 15, 2016 11:10
ocenuji : romanB
zakladni figle (zacit smazit cibulku se sadlem, ne ji pridavat, nebo odstavovat pred paprikou a cesnekem) to byly veci, ktere mi kdysi pomohly k tomu, aby se clovek vyhnul zbytecnym problemum. Kecup jsem nahradil presovanymi rajcaty a jinak stale rad vzpominam na doby, kdy jsem s Vladovymi recepty lehce zacinal. Diky.
březen 15, 2016 11:57
Klizka : Bara
Tak tohle maso milujeme(ale muj syn ohrnuje nos)rada ho pouzivam na gulas i jen tak na dusene maso na X zpusobu. Tady v Nl se vseobecne nazyva dusene hovezi - draadjes vlees - dratene maso, protoze nekdy se uplne rozpada po duseni, ale ty dlouhe "vlasy" zustavaji porad dlouhe a tuzzi. Je fakt, ze mlada generace tohle staromodni vareni nema prilis v oblibe. Zrovna minuly tyden jsem delala dusene hovezi a trosku jsem experimentovala, pridala jsem ketjap, tj. indonesijska sladsi sojovka, ta kdyz se pry prida, tak maso zmekne, chut to moc neovlivni, cibuli, cesnek, kosticky mrkve a celeru a nakonec jsem pridala i ras el hanout - marokanska smes koreni - no, muj dum vonel jak v raji a chut? Nezapomenutelna. Obcas se vyplati vybocit ze zabehnutych koleji. A k tomuhle exotu jsem si dala cesky knedlik z marazaku, parada.
březen 15, 2016 14:39
... : Bara
Ja se omlouvam, nepouzila jsem ten spravny cesky gramaticky termin, Maroko - marocky, az kdyz jsem to odtukla, tak me to prastilo do oci, stejne Indonesie - indonesky, trosku jsem to poholandstila......
březen 15, 2016 14:45
Papriku : kim
přidávám na dokončenou cibuli a minutku míchám. Je to důležité, aby byl guláš červený. Pokud to udělám podle návodu je vždy hnědý. Hořký jsem ještě neměla.
březen 15, 2016 16:50
Tenhle recept : Lenka1
neznám, vyzkouším.

Díky za tip.
březen 15, 2016 18:51
Co kuchař, to jiný guláš : wendy
to máte jako se svíčkovu. Přiznám se, že když my děláme guláš pro cca 30 lidí, kořeníme hotovkou - Koření na guláš od dobrého řezníka. Doladíme pepřem nebo chilli papričkami, navrch nasekanou cibulku...už jako kdybych ho na talíři viděla !
březen 15, 2016 19:38
Gulíš dělám jinak : Míša šíša
Stejně jako mamča používám sádlo (o máslu na guláš slyším poprvé) a nejdříve zatáhnu a osmahnu maso, které pak z tuku vyndám, a pak teprve dám zpěnit samotnou cibuli. Pokud se dělá maso společně s cibulí, nikdy se neopeče do zlatavohněda, což je důležitý efekt jak pro chuť, tak i pro barvu guláše. Jinak kližka je pro guláš nejideálnější druh masa, které má jednak skvělou chuť a druhak je nejšťavnatější. Cibule by mělo být takové množství, kolik je masa. Nevařím v papiňáku, ale nechávám opravdu jen táhnout cca 3 hodinky ve vlastní šťávě. Zahušťování moukou jsem se odnaučila, správný guláš by ani neměl být zahuštěný. Ale protože jsme v Čechách zvyklí spíš na takové ty omáčkové kejdy,
přeci jen zahustím - ovšem cibulí. Tenhle trik mi poradil syn, který jej někde vyčetl. Dá se do vody vařit cibule (3-4 ks na 2 litry jakékoli omáčky) a rozvaří se doměkka. Poté se cibule ve vodě rozmixuje ponorným mixérem, nalije do omáčky a nechá se ještě přejít varem. Výsledek je nad očekávání dobrý, omáčky nemají moukovou příchuť, naopak to chuť velice pozvedne. Nemusí se nikdo bát, že by bylo moc cibulové - fakt byste to nepoznali, že je v pokrmu tolik cibule.
Zpět ke guláši. Papriky dávám daleko víc než je uvedeno v zdejším článku a používám pečenou, kterou mi vozí kamarádka z Maďarska, která tam jezdí do termálek. Nechá se sehnat i na Slovensku, anebo je dobrá i uzená paprika, kterou prodává "Davídkovo koření" (viz net nebo jezdí i po farmářských trzích). Samozřejmě nesmí chybět pepř a kmín. Česnek a majoránku nepoužívám vždy, to už jsou pak různé variace gulášů, stejně jako rajčatový protlak. Kečup na vaření nepoužívám, ten patří spíš na hranolky nebo tak něco.
Na zalití opečeného masa dávám jak vodu, tak i vývar, jindy zase pivo nebo trochu červeného vína - pokaždé je pak jiná chuť. Těch různých variant může být mnoho, ale jako dobrý a standardní základ vidím to sádlo a opečené maso. To je neměnná veličina.

Wendy, guláš pro 30 lidí - tu cibuli bych teda krájet fakt nechtěla. smilies/smiley.gif Jinak nám doma taky moc chutná syrová cibule ještě na hotový guláš. Plus sterilovaná okurka.
březen 16, 2016 06:53
No Míšo : wendy
my každý rok jezdíme na Nesytu do podkrkonoší- pronajímáme si pionýrský tábor. Jinam se už nevejdmeme. Jezdí naše partička a naše děti a teď už i jejich děti a všichni psi.

krájení cibule se střídáme, na guláš máme experta, na doražení jídlem letos 2 krocany. Vzpomínám na doby, kdy jsme točili prase nebo jehněčí ručně na rožni, dneska mládež přiveze luxusní prasostroj, s různými hejblátky, lampičkou, v nerezi. Kam ten svět spěje...


smilies/shocked.gif
březen 16, 2016 11:35
guláš : maja
Mám taky výborný recept na guláš, dá se říct téměř soutěžní a v něm je na konci věta: Pod trestem drátem do oka, nikdy nedávat do guláše kmín.
březen 16, 2016 14:49
Gulas a perkelt : Bara
Nekde jsem byla soucasti diskuze, ze spousta lidi zamenuje gulas a perkelt. Dve v podstate hodne podobna jidla, ale prece je v tom rozdil....
březen 16, 2016 17:53
Majo, : Míša šíša
to s tím kmínem je zajímavý. Má to nějaký opodstatnění, proč kmín ne?
A ten soutěžní receptík bys nám sem nedala? smilies/smiley.gif smilies/wink.gif
březen 16, 2016 19:29
Majo, taky se přidávám - přidej svůj recept! : Kami-la
nebo ho pošli do redakce kudlanky
březen 16, 2016 20:33
A majo : wendy
jaký je trest pro toho, ko s tím gulášem pořád míchá ?
březen 16, 2016 22:25
... : Bara
Mne se vubec ty fotky neobjevily a ani kdyz klikam na ty x tak porad nic. Ale ja vim, jak ma gulas vypadat.
březen 16, 2016 22:31
Kmín : maja
No nevím přesně proč kmín nee. S kolegyněma jsme taky řešili jestli kmín jo nebo ne, já jedu prostě podle toho receptu, tak ho tam nedávám. Recept je na celou A4, tak nevím, jestli ho sem dostanu.
Takže 1kg hovězího - kližka, krk, jak kdo rád,1 lžíce barevného pepře drceného, cibule podle množství masa, čerstvá červená kapie, mletá červená paprika sladká, rajče bez slupky, rajčatový protlak malý, hladká mouka, popř.hnědá jíška Knorr/v nejhorším případě/,sádlo
Maso nakrájíme na kousky 3-4cm,rozehřejeme sádlo, přidáme půl lžíce pepře, krátce orestneme a přidáme maso. Mezitím, co se bude maso opékat si dáme vařit vodu, záleží na tom kolik guláše chcete, já dávám 2 litry.Do mírně vařící vody přendáme opečené maso,promícháme a necháme vařit/na mírném ohni, s pokličkou/Na výpek přidáme druhou půlku pepře,nakrájenou cibuli a restujeme do zlata, přidáme najemno nakrájenou kapii, přiklopíme pokličkou a dusíme do měkka.Maso občas promíchneme, ať se nepřipálí. Až je směs měkká přidáme nakrájené rajče,protlak, červenou papriku a hladkou mouku.Promícháme a vlijeme do vody s masem, teď už vývarem.Necháme přebublat, zkusíme měkkost masa, osolíme, přidáme majoránku a prolisovaný česnek, popř pepř, kdyby se zdál málo ostrý.Podáváme s knedlíkem nebo domácím chlebem.
Snad jsem na nic nezapomněla, popř.odpoledne prohlídnu recept v sešitě a doplním počet lžiček.

březen 17, 2016 09:22
Vždyť to říkám : wendy
co domácnost, to jiný gulášek. smilies/cheesy.gif
březen 17, 2016 10:32
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]