O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZÁKLADNÍ NÁVOD NA DUŠENOU RÝŽI PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 25 únor 2016
Přejít na obsah
ZÁKLADNÍ NÁVOD NA DUŠENOU RÝŽI
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Vím, že spousta lidí dávno ví, jak uvařit rýži. Ale další spousta lidí to vůbec neví. Vím to, protože mi to svěřujete ve svých e-mailech. Dnešní článek je tu tedy na pomoc té druhé jmenované spoustě lidí. Mým cílem je naučit vás uvařit dokonalou, nadýchanou, voňavou rýži. Takovou, na kterou se budete moci kdykoli spolehnout a se kterou se budete moci kdykoli pochlubit.

 

 

 

 

 

 

     Když se rozhlédnete kolem sebe v obchodě, určitě objevíte spoustu rýžových polotovarů. Mezi nimi kraluje rýže ve varných sáčcích a taky speciálně upravená, předvařená rýže (parboiled). Už jen to samo o sobě potvrzuje, že hodně lidí má z rýže obavy a proto se na tyto pomůcky a polotovary spoléhá. Pokud mezi ně patříte, ode dneška už nemusíte. Jamile ochutnáte rozdíl, už se k nim nikdy nevrátíte. Taky pak na první pohled poznáte, kdy vaše závodní jídelna servíruje verzi parboiled a dává vám najevo, že pohodlnost je pro ni důležitější než chuť.

 

     Uvařit si dušenou rýži po vlastní ose, z obyčejné rýže, vám přinese mnohem lepší chuťové zážitky a hlavně zjistíte, že to je podstatně levnější. Navíc tím otevřete vrátka pro mnoho druhů ochucené dušené rýže, která se s polotovary vůbec nedá připravit – anebo jen dost nedokonale. Tak se pojďme spolu podívat, co je pro dušenou rýži skutečně důležité a na co si dát pozor.

 

 

Jak vybrat rýži

 

Ze všeho nejdřív se musíte naučit rozlišovat mezi kulatozrnnou a dlouhozrnou rýží. Podívejte se na fotku, jak velký je mezi nimi rozdíl. Nelze si je splést.

 

 

 

dlouhozrnná a kulatozrnná rýže
 
 
 

 

     Ta drobnější, baculatá, krátká zrníčka rýže se hodí na všechna jídla, která mají kašovitou, krémovitou konzistenci. Tedy italská krémová risotta, mléčné kaše, kaše a základy pro rýžové nákypy, případně suši. Tahle rýže totiž při vaření a míchání uvolňuje škrob, lepí se a houstne.

 

     Ta delší, dlouhá, špičatá zrníčka jsou naopak velmi vhodná pro dušení pod pokličkou, protože dávají nadýchaný výsledek s oddělenými zrnky. Ze všech dlouhozrnných rýží se na dušení hodí nejlépe rýže basmati a rýže jasmínová. Obě dvě můžete koupit velmi draze, ale taky velmi levně. Jen si pro ně asi nebudete chodit do supermarketu, nýbrž nejlépe do vietnamské večerky. Ne vše, co tyhle obchody nabízí, je očím viditelné; když se zeptáte prodavače, není problém ve skladu najít i pytel o váze 5 nebo 20 kg, případně si ho nechat objednat na příště. Pokud nemáte večerku při ruce, zkuste Billu nebo Tesco, oba dva řetězce mají levnou a přitom dobrou basmati rýži ve svém sortimentu.

 

 

 

 

druhy rýže
 
 
 

 

Rozdíl mezi basmati a jasmínovou rýží

 

     Basmati rýže se pěstuje v oblasti severní Indie a Pákistánu a její zrnka se po uvaření prodlouží téměř na dvojnásobek. Je opravdu krásná, příjemně voní a snadno ji připravíte v nadýchané podobě. Pochopitelně obvykle doprovází indickou kuchyni. Oproti tomu jasmínová rýže pochází z Thajska a přestože má zřejmě ještě hezčí aroma, podle kterého se ostatně jmenuje, je trochu lepivější. Používá se hlavně v čínské, thajské a japonské kuchyni.

 

     Pro dnešní recept je jedno, kterou použijete, v obchodě nejspíš budete mít větší štěstí potkat rýži basmati.

 

 


 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]