O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZÁKLADNÍ NÁVOD NA DUŠENOU RÝŽI PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 25 únor 2016
Přejít na obsah
ZÁKLADNÍ NÁVOD NA DUŠENOU RÝŽI
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5

 

 

 

 

 

 

Ochucená rýže

 

Podívejte se, jaké máte pro začátek možnosti pro obohacení základu pod rýži:

 

  • na oleji v kastrůlku nejprve zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji krátce změknout, ne však zhnědnout
  • k cibuli můžete přidat koření jako třeba drcený římský kmín, kardamom, koriandr
  • v oleji nechte krátce rozvonět mletou papriku
  • v oleji nechte krátce rozvonět kari koření
  • na oleji nejprve orestujte pokrájené houby
  • na oleji nejprve orestujte nadrobno pokrájenou cibuli a česnek, poté ještě lžíci rajčatového protlaku
  • na oleji krátce opečte pokrájené maso zbylé ze včerejška
  • opečte kousky slaniny, přidejte k nim majoránku a česnek

 

 

     Ve všech těchto případech pokračujte dál přidáním rýže, zamícháním, krátkým opečením a zalitím horkou vodou, tedy jak bylo uvedeno v základním postupu. A to už mi pomalu docházejí slova o tom, jak naše babičky do dušené rýže vkládaly oloupanou cibuli, na pár místech propíchnutou hřebíčkem. Někdy i přikládaly kousek skořice a bobkový list. Teď už na to nemusíte jen vzpomínat. Ode dneška víte, jak uvařit rýži a jak tohle umění rozvíjet dál.

 

 

 

 

 

basmati rýže
 
 
 

 

Otázka na konec: jaká je vaše oblíbená rýže a jak si ji připravujete?

 

 

FLORENTÝNA

 

 

 

Komentáře (9)add feed
... : bb
Rýži máme rádi, jíme ji dost, dají se z ní upravit různá jídla, tak mám stálou zásobu, jedna police ve spíži je jen rýže v různých podobách. Na přílohy nejraději jasmínovou, ale kupuju i basmati. Cibuli s hřebíčkem dávám, mám to naučené z domova a bez toho mi rýže přijde málo aromatická. Opečení rýže před varem znám, ale dělám jen málokdy.
Čím dál více vaříme červenou, černou rýži, mícháme je s bílou a čím dál více v poměru ve prospěch barevné rýže. Ale šlo to postupně, když jsem poprvé uvařila jen černou, vypadalo to divně, namíchala jsem ji s porkem a červenou a žlutou paprikou, abych tu barvu rozbila.
Přidávám i divokou rýži.
Jako přílohu máme rádi rýži s něčím, míchám rýži s hráškem, s červenou čočkou, s cizrnou a opečenou cibulkou, rýži s opečenými žampiony, rýži s nudličkami opečené šunky jako přílohu k dušené zelenině. Často vmíchávám do horké rýže nasekané zelené natě, nebo pokrájená sušená rajčata naložená v oleji.
Rizoto po česku mám ráda jen já, udělám ho tak dvakrát do roka a ostatní to přetrpí. Všichni máme rádi klasická krémová rizota, já nejradši chřestové s parmezánem (českým, na běžné vaření kupuju grana padano).
Děti občas jako teplý dezert nebo snídani rády rýžový nákyp, s meruňkami, sušenými švestkami namočenými v rumu nebo slivce, s citronovou kůrou, žloutky, navrch zapečený sníh.

Varné sáčky taky občas koupím, je to dobré když člověk hodně spěchá, než se uvaří pytlík, udělá se zatím příloha. Na vaření používámi i rýžovar. Je to dobrá pomůcka, ale ne zázrak, aspoň pro mě tedy ne, protože různé druhy rýže potřebují různý čas na uvaření.
únor 25, 2016 17:16
... : deeres
Nejraději mám jasmínovou rýži, proplachuji i osmažím na oleji.Dělám v troubě. Pokud dělám rýži basmati, tak tu vařím ve velkém hrnci s vodou,bez pokličky, tak jako těstoviny a pak přecedím.Takhle se vaří v Indii.Vařila jsem jí takhle mámě, protože když jsem jí dělala v troubě podle své chuti, vždycky tvrdila, že je jako broky a vařená ve velkém množství vody je opravdu měkounká.
Rýže je vařena ve větším množství vody, stejně jako brambory nebo těstoviny a pak se jenom přecedí.
U této metody přivedeme vodu k varu ve velkém hrnci. Přidáme 1/2 až 1 čajové lžičku soli. Pro představu – 60 g rýže je cca porce pro jednu osobu. Propranou rýži opravdu dobře promícháme ve vodě, snížíme teplotu a vaříme. Jakmile máme rýži hotovou, přecedíme a promícháme ji vidličkou. Můžeme přidat trochu másla nebo oleje dle potřeby. Necháme 5 minut odstát a opět trochu vidličkou promícháme a můžeme opět přidat trochu másla nebo oleje.

únor 25, 2016 18:06
Florentyno : Mikin
Zajimave recepty, urcite nejaky zkusim.
Ja pouzivam thajskou jasminovou ryzi kterou kupuji za velice slusnou cenu ve velkych pytlich. Stejne jako Thajci ji proplachuji a jako vetsina Thajcu pouzivam rice cooker. Nesmirne prakticka vec - na dva salky vyprane ryze priliji vodu ke znacce s cislem 2.(no - o neco mene), zmacknu tlacitko a o vic se nestaram, nic nehlidam, klidne i odejdu z baraku. Ryze je vzdy perfektni.
Nejradeji pak pripravim klasicke Khao Phad. Do rozpaleneho woku ve kterem olej prave zacal kourit hodim trochu rozdrceneho cesneku a pak v rychlych intervalech za staleho michani nadrobno nakrajene maso, zeleninu, sojovou omacku,ryzi a rybi omacku (fish sauce). Velice rychle a dobre jidlo.
Obcas tenhle vysledny produkt dam na tortillu a pred zabalenim jeste posypu parmezanem....

únor 25, 2016 19:29
Kdysi mi jedna kamarádka poradila: : Laguza
Vař rýži stejně jako nudle...od té doby jinak rýži nevařím.Propláchnu na sítu,vsypu do většího množství vařicí vody a vařím obvykle 12-13 minut.Pak ji vysypu na síto a když vyteče voda přendám do mísy a přiklopím.Krásně dojde.Vřele doporučuji zkusit.
únor 26, 2016 11:13
... : Bara
Uz nekolikrat jsem videla v televiznim vareni jak kuchar dal velke mnozstvi vody na ryzi a po nekolika minutach vareni ji slil na sitko a nechal dojit. Docela mme to prekvapilo, ale jak je videt, neni to nic neobvykleho. Ja zalevam ryzi studenou vodou a je vzdy dobra, kypra. Nevim, ale pry je to cinsky zpusob, jak jsem od nekoho slysela a prevzala od me maminky.
Nedavno jsem koupila Thai red cargo rice - je to cervena ryze, neni cervena narostla, ale urcitym zpusobem cervena vyrobena. Tu cervenou barvu zpusobuje nejaka neskodna plisen. Podle me thaijske zname, ma pry i ucinne vlastnosti na nektere neduhy, jako cholesterol a pry snizuje i telesna kila.......Zatim jsem ji jeste nevyzkousela, ale ted clanek o ryzi mi to pripomnel.
únor 26, 2016 12:14
Já dávám : Sidon
přednost hlavně hnědé rýži, tady je částečně vysvětleno proč -

https://cs.wikipedia.org/wiki/Christiaan_Eijkman
únor 27, 2016 00:19
Sidon : Bara
Trochu se stydim, ziji jiz v Holandsku 33 let, ale jmeno Cristiaan Eijkman jsem dosud nezaslechla. Diky za odkaz.
Hnedou, tedy neloupanou ryzi jsem koupila a pripravila, ale nam nechutna. I presto, ze je zdrava jsme si na obede nepochutnali. Na trhu je jeste ryze parboiled, ktera je loupana a kde jsou snad skoro vsechny ty zdrave vlastnosti zachovany. Je svetle hneda, nazloutla, ale po uvareni je krasne bila.
únor 27, 2016 12:00
Báro, : Sidon
já jsem to taky dlouho nevěděl, ale asi před dvaceti lety, mi to řekl jeden můj kamarád (vegetarián), a tak jsem začal tu hnědou rýži konzumovat. Nevím, jak moc veliké jsou rozdíly v producentech, ale je mi to jedno, já tam ten rozdíl moc nevidím. Když vařím tu hnědou rýži, tak do ní dám kousek cibule, kousek másla a jeden, nebo dva hřebíčky. Vaří se samozřejmě o chvilku dýl, než bílá, proto se musí dát víc vody, ovšem zatím jsem nějak nepostřehl veliký rozdíl v chuti, mezi bílou a hnědou. Slyšel jsem to už od vícero lidí, že ta hnědá je "nedobrá", ale já víc nabývám dojmu, že to ty lidi snad neumí uvařit. A chuťové smysly (nejen ty) mi ještě slouží znamenitě.

smilies/wink.gif
únor 27, 2016 19:02
Také způsob : Pepa
Nejprve zapnu troubu na plno. Poměr rýže a vody jak je v receptu (1:1.5) Přivedu do varu a i s pokličkou šup do trouby a vypnu jí. A je vymalováno.
Také je možno koupit Indiánkou rýži. je tenká a dlouhá a tmavá. Spíš bych jí nazval rýže divoká.
únor 27, 2016 21:21
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]