O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

MRAMOROVÁ BÁBOVKA PDF Tisk E-mail
Pondělí, 25 leden 2016
Přejít na obsah
MRAMOROVÁ BÁBOVKA
Strana 2
Strana 3

 

 

 

 

 

Suroviny

 

  • 180 g másla
  • 330 g pískového cukru
  • 4 vejce
  • 330 g polohrubé mouky
  • 125 ml mléka
  • tuk a hrubá mouka na přípravu formy
  • 1 lžíce kakaového prášku

 

 


 

Ultra nepřilnavý vnitřní povrch bábovkové formy vymažte zhruba jednou lžící oleje a vysypte třemi až čtyřmi lžícemi hrubé mouky. Zbytek mouky, který se nenalepí na vymaštěné stěny, vysypte. Dejte si při vymazávání záležet zejména ve všech temnějších zákoutích a na středovém kolíku, právě tam se bábovka při vyklápění často zákeřně přilepí. Troubu předehřejte na 160 stupňů, horkovzdušnou pouze na 140.

 

Máslo třete za pomoci vařečky, ručního šlehacího mixéru nebo třecího nástavce kuchyňského robotu tak dlouho, až přestane klást původní odpor a změkne, zhruba jednu až dvě minuty. Přidejte od oka stanovené dvě třetiny cukru a ještě 10 minut třete (ručně třete ještě déle). Máslo musí zřetelně zesvětlat a nenápadně nabýt na objemu.

 

Oddělte žloutky od bílků. Žloutky jeden po druhém zašlehejte do máslové pěny, další vždy až poté, co předchozí beze stopy zmizí. 

 

Mouku prosijte. Ve třech dávkách pak postupně, tentokrát už jen vařečkou bez robotu, zapracujte vždy třetinu mouky a třetinu mléka. Chovejte se ke vznikajícímu těstu jemně, abyste se zbytečně nepřipravili o vzduchové bublinky, které jste do něj předtím pracně vetřeli. Nemíchejte těsto déle, než je nezbytně nutné ke vstřebání surovin.


Z bílků a jedné malé špetky zbývajícího cukru ušlehejte ruční nebo elektrickou metličkou měkký a řídký sníh. Pak po lžících zašlehejte zbytek cukru a pokračujte dál ve šlehání, až bude sníh lesklý a zhoustne – při nadzvednutí metličky se na něm vytvoří špičky, které se jen pozvolna ohnou dolů. Teprve takto cukrem ztužený sníh opatrně vyklopte z misky k téměř hotovému těstu.


Sníh vložte do těsta. Můžete ho šetrně vložit velkou lžíci, zaboříte ji v polovině mísy skrz sníh a těsto až ke dnu, vše podeberete směrem k sobě a dolní část obsahu mísy vyzdvihnete nahoru. Pak mísu otočíte o devadesát stupňů proti směru hodinových ručiček a akci se stěrkou zopakujete. Pak znovu otočíte a znovu zaboříte, a znovu a znovu, až se těsto se sněhem rovnoměrně promíchá. Přestaňte co možná nejdříve.

 

Oddělte jednu třetinu těsta a prosijte na ni kakaový prášek. Vložte ho do těsta stejným způsobem jako sníh, až se těsto rovnoměrně obarví dohněda.

 

Do bábovkové formy opatrně nalijte jednu třetinu světlého těsta. Při této akci budete muset formou otáčet (nejspíš svojí třetí rukou), aby se těsto rovnoměrně rozlilo dokola. Pokračujte první polovinou hnědého těsta, nato totéž zopakujte s druhou třetinou světlého, zbývající polovinou tmavého a na závěr se zbytkem světlého těsta. Ve formě tedy nyní leží pět vrstev v pořadí světlá – tmavá – světlá – tmavá – světlá. Nemusíte jimi nikterak promíchávat, aby vzniknul mramorový efekt, těsto se při pečení pohybuje formou a mramorování se vytvoří tak nějak mimochodem.

 

Bábovku vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 50 minut, až povrch zezlátne, bábovka v nejvyšším místě vystoupí téměř k vrcholu formy, těsto se při letmém dotyku nenalepí na prsty a špejle zapíchnutá do bábovky, pár vteřin podržená v těstě a poté vytažená, nebude lepkavá, a když ji olíznete, nebude chutnat po syrové mouce. Pokud si nejste jisti a máte pochyby o propečení těsta, klidně 10 minut přidejte. Bábovce to nijak neuškodí, protože ji pečete při celkem nízké teplotě.

 

Vytaženou bábovku nechte dvě minuty stát ve formě. Pak ji přikryjte obráceným a dostatečně velkým talířem a obojí najednou převraťte – talíř po tomto manévru skončí dole a bábovka nahoře. Ruku si před spálením pochopitelně chraňte chňapkou nebo aspoň utěrkou.

 

Zkuste formu sundat z bábovky, někdy se to podaří hned na první pokus. Pokud to nepůjde, talířem i bábovkou lehce klepněte o stůl. Třikrát. Když ani to nepomůže, vezměte čistou utěrku a namočte ji do studené vody. Důkladně vyždímejte, přeložte nadvakrát a složenou vlhkou utěrku položte na formu. Nechte dvě minuty odpařovat, pak už by bábovka měla vyklouznout lehce, nanejvýš s malým klepnutím. Pokud se tak nestane, buď se stala chyba při vymazávání formy (té byste si ale měli být vědomi), anebo zrovna dosloužil nepřilnavý povrch.

 

Ještě teplý bábovkový skvost pocukrujte moučkovým nebo vanilkovým cukrem a před krájením nechte vychladnout, jinak se bude ukrutně drobit. Nejlíp ovšem bábovka chutná až druhý den. Před oschnutím ji chraňte plastovým poklopem, velkým sáčkem nebo potravinovou fólií.

 


Ať se vám povede a ať vám chutná,

FLORENTÝNA

 

 

 

 

Komentáře (3)add feed
... : deeres
Pro mne nepoužitelné, s konzumací nedokážu čekat do druhého dne a piškotovou já nerada, práší se mně pak z nosu!
Ale jdu to vyzkoušet, protože na mne přišly bábovkové chutě a když se mně nepodaří vyklopit,nevlastním totiž silikonovou formu, tak jí klíďo,píďo vydlabu lžící smilies/tongue.gif
A já vždycky vysypávám hladkou, ale také vždycky bábovku po upečení ještě ve formě, strčím do dřezu se studenou vodou. A protože mám formu plechovou, tak bábovka potom vyjede, jak namydlená.
leden 26, 2016 13:02
... : Bara
Netru maslo s cukrem, ale zloutky, cukr a vlazna voda, nebo mleko do peny, pridavam slunecnicovy olej, vysypavam kokosem a z teflonove formy se vyklopi pokazde. Je krasne nadychana a kypra.
leden 26, 2016 14:34
... : ollenka
Vůbec se mě tahle bábovka nepovedla, dělala jsem ji podle toho co jste napsala...srazila se a celkově nebyla dobrá...Říkala jsem si je bez prášku do pečiva, který já nesnáším, tak si aspon pochutnám...Nepochutnala jsem si..
únor 02, 2016 23:15
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]