O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

MRAMOROVÁ BÁBOVKA PDF Tisk E-mail
Pondělí, 25 leden 2016
Přejít na obsah
MRAMOROVÁ BÁBOVKA
Strana 2
Strana 3

 

 

 

 

 

     Sníh, který takto připravíte, vůbec nemusíte do těsta zapracovávat nijak mimořádně šetrně. Je pevný a něco vydrží. Všude se píše, že sníh se do těsta přidává tak zvaným překládáním, aby v něm zůstalo co nejvíc vzduchu, ale tady na něj klidně běžte s metličkou a prostě ho do těsta jemně a krátce vmíchejte.

 

 

Prášek do pečiva

 

     Vůbec na něj nemyslete. Ani na špetku nože. Pokud jste dobře odvedli svou práci při tření másla a šlehání sněhu, tak ho nepotřebujete. Jen vám bude v těstě kazit chuť a bude vám hořknout a trpknout na jazyku, protože to mu jde výborně.

 

 

Nepatrný nárust objemu

 

     Třené těsto, když se peče v troubě, nevyskočí tolik co jiná těsta. Ano, nabude, ale asi jen o třetinu až polovinu svého objemu za syrova. To znamená, že bábovkovou formu vám vyplní zhruba do dvou třetin a po upečení bude forma plná tak akorát. Když se podíváte na bábovku na řezu, má zcela malinkaté, skoro pravidelné bublinky a má jich hodně. To je pro třené těsto zcela typické. Působí poměrně hutně, ale přitom se lehce krájí a lehce kouše.

 

 

Mramorová bábovka

Pečení nepříliš zprudka

 

     Třené těsto nemá rádo moc vysokou teplotu. Ideálně se mu vede v troubě zahřáté kolem 160 stupňů. Jakmile byste bábovku pekli při běžných 180 stupních, stane se tohle: Na povrchu těsta se rychle vytvoří pevná kůrka. Jak se pak bábovka postupně propéká, rozpínají se vzduchové bublinky uvnitř těsta a těsto roste. Zároveň se tekutiny mění v páru a potřebují někudy ven. Jenomže to všechno už drží pevná kůrka. Pára a vzduch tu přetahovanou brzy vyhrají, takže kůrka praskne, v bábovce vzniknou podélné krátery a je po parádě. Na talíři pak často stojí poněkud našikmo a rozhodně si nezaslouží stejný obdiv, jako věž v Pise.

 

     Takže čím víc zprudka půjdete na bábovku, tím víc bude popraskaná. Na druhou stranu, lehké popraskání vůbec nevadí, zřejmě se vám bez něj ani bábovku upéct nepodaří.

 

 

 

Test upečení

 

     Při dotyku prstem musí být bábovka pružná a pevná na dotek, nesmíte uvnitř cítit žádný měkký bahenní pohyb. Pokud máte pochyby, zapíchněte do ni špejli, počítejte do tří, vytáhněte a olízněte. Špejle nesmí být mokrá od nedopečeného těsta a nesmí chutnat po syrové mouce.

 

 

Vyklopení z formy

 

     Bábovku dělá bábovkou krásná forma. Takže určitě budete chtít, abyste z ní bábovku dostali v jednom kusu a beze ztrát. Vždycky vyklápějte bábovku ještě za tepla. Když ji necháte asi dvě minuty po vytažení z trouby stát na kuchyňské lince, uvidíte, že se jakoby odtáhne od stěn formy. To je ideální okamžik pro vyklopení. Kdybyste čekali, až zcela zchladne ve formě, těsto se opět přilepí a už ho z formy nejspíš nevydolujete.

 

    Jedno přátelské upozornění k nepřilnavým teflonovým formám: jsou báječné, přesto je lepší je vymazat a něčím vysypat. A pamatujte, že přijde jednou okamžik, kdy nepřilnavá vrstva ztratí svou nepřilnavost. Nikdy nevíte, kdy to přijde. Ale až to přijde, oplakejte nepovedenou bábovku, proveďte poslední rozloučení s formou a běžte si pořídit novou. Tahle už bude navěky přilnavá, i když ji pečlivě vymažete a vysypete.

 

 

 

Jak se dělá mramorování

 

     Je to jednodušší, než to vypadá! Až budete mít komplet připravené světlé těsto, odeberete do další misky zhruba třetinu, prosijete na ni kakaový prášek a metličkou vmícháte. Tím těsto obarvíte. Potom budete do bábovkové formy střídavě vrstvit světlé – tmavé – světlé – tmavé – světlé těsto, celkem 5 vrstev. Nemusíte je nijak dál promíchávat. Při pečení se těsto trochu pohybuje formou, místy se nadzvedává, takže se vytvoří lehký mramorový efekt sám od sebe.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]