O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
- TŘI KŘENOVÉ OMÁČKY
- BOLOŇSKÁ OMÁČKA PODLE FLORENTÝNY
- TRESKA FOFREM A LAHODNĚ
- KUSKUS KROK ZA KROKEM
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 1
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 2
- SMAŽENÁ JABLÍČKA
- ŽALUDOVÁ MOUKA - ZNÁTE JI?
- SUŠENKY Z ŽALUDOVÉ MOUKY
- ŽIVOT JE PLNÝ VÝZEV
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 1
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 2
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 3
- DOMÁCÍ ZMRZLINA OD FLORENTÝNY
- SALÁTOVÉ ZÁLIVKY OD FLORENTÝNY
- VVYCHYTÁVKY DO KUCHYNĚ OD FLO
- KŘEHKÝ KOLÁČ OD FLORENTÝNY
- OSOLÍME PODLE FLORENTÝNY
- BÁJEČNÝ KUSKUS - PODLE FLORENTÝNY
- VINNÁ KLOBÁSA PODLE FLORENTÝNY
- CHLEBÍČKY A JEDNOHUBKY PODLE FLO
- SNÍDANĚ U FLORENTÝNY
- PŘÍRODNÍ ŘÍZEK PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNKA S CHŘIPKOU
- ZÁKLADNÍ NÁVOD NA DUŠENOU RÝŽI
- VŠECHNO O ZAPÉKÁNÍ OD FLORENTÝNY
- SŮL NAD ZLATO - PODLE FLORENTÝNY
- GRILOVANÁ ZELENINA PODLE FLO
- DOMÁCÍ ZMRZLINA PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA DĚLÁ DOBRÉ MOJITO
- FLORENTÝNA JÍŠKU UMÍ!
- MÍCHANÁ VAJÍČKA OD FLORENTÝNKY
- MEDAILONKY OD FLORENTÝNY
- JÁTROVÁ PAŠTIKA OD FLORENTÝNKY
- PANNA COTTA PRO OSTÝCHAVÉ
- VÍDEŇSKÝ GULÁŠ
- HUMMUS OD FLORENTÝNKY
- TRHACÍ ZÁVIN S MOŽNOSTÍ PRUDKÉHO OSLNĚNÍ
- FLORENTÝNA - VÝBAVA DO KAŽDÉ KUCHYNĚ
- FLORENTÝNA - MANGOLD A JEHO PARTA
- TĚSTOVINOVÝ SALÁT PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA - SVÍČKOVÁ KROK ZA KROKEM
- FLORENTÝNA - CHILLI CON CARNE
- LEČO PAR EXCELLENCE
- DOMÁCÍ MÁSLO KROK ZA KROKEM
- ČOČKOVÝ SALÁT OD FLORENTÝNY
- VANILKOVÉ ROHLÍČKY OD FLORENTÝNY
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- PEČENÍ KROK ZA KROKEM PODLE FLO
- VEPŘOVÝ GULÁŠ SE SLANINOU
- VELIKONOČNÍ JIDÁŠE
- JAK VAŘÍM KOKOSOVÉ KARI?
- ADOPTUJTE HOT DOG!
- PRÁZDNINY V KUCHYNI
- ČOKOLÁDOVÝ MOUČNÍK PRO HŘÍŠNÉ DUŠE
- GUACAMOLE ANEB ETUDA S AVOKÁDEM
- PESTO - UNIVERZÁLNÍ RECEPT
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- DVĚ VEJCE DO SKLA
- SUPERČOČKA OD FLORENTÝNKY
- RECEPT PRO JEDNU PÁNEV A PĚT MINUT ČASU
- HRACHOVÁ KAŠE OD FLORENTÝNY
- KUŘE NAPLACATO OD FLORENTÝNY
- LETNÍ KUŘE OD FLORENTÝNY
- BLBOUN V ČESKÉ KUCHYNI
- DOMÁCÍ VEKA OD FLORENTÝNY
- O BRAMBORÁCÍCH OD FLORENTÝNY
- FLORENTÝNIN HOLANĎAN PRO LABUŽNÍKY
- ŠOULET ANEB POMALU PEČENÉ KROUPY, FAZOLE A MASO
- FLORENTÝNIN LUXUSNÍ NADÍVANÝ BŮČEK
- FLORENTÝNINA ŽEMLOVKA ČILI ZEMLBÁBA
- FLORENTÝNA - BIRCHER MÜSLI KLASIK
- FLORENTÝNINY LUXUSNÍ ŠUNKOFLEKY
- FLORENTÝNINA ZELENINA NA GRILU
Přihlášení
Anketa
MRAMOROVÁ BÁBOVKA |
![]() |
![]() |
![]() |
Pondělí, 25 leden 2016 | |||||
Strana 2 z 3
Sníh, který takto připravíte, vůbec nemusíte do těsta zapracovávat nijak mimořádně šetrně. Je pevný a něco vydrží. Všude se píše, že sníh se do těsta přidává tak zvaným překládáním, aby v něm zůstalo co nejvíc vzduchu, ale tady na něj klidně běžte s metličkou a prostě ho do těsta jemně a krátce vmíchejte.
Prášek do pečiva
Vůbec na něj nemyslete. Ani na špetku nože. Pokud jste dobře odvedli svou práci při tření másla a šlehání sněhu, tak ho nepotřebujete. Jen vám bude v těstě kazit chuť a bude vám hořknout a trpknout na jazyku, protože to mu jde výborně.
Nepatrný nárust objemu
Třené těsto, když se peče v troubě, nevyskočí tolik co jiná těsta. Ano, nabude, ale asi jen o třetinu až polovinu svého objemu za syrova. To znamená, že bábovkovou formu vám vyplní zhruba do dvou třetin a po upečení bude forma plná tak akorát. Když se podíváte na bábovku na řezu, má zcela malinkaté, skoro pravidelné bublinky a má jich hodně. To je pro třené těsto zcela typické. Působí poměrně hutně, ale přitom se lehce krájí a lehce kouše.
Pečení nepříliš zprudka
Třené těsto nemá rádo moc vysokou teplotu. Ideálně se mu vede v troubě zahřáté kolem 160 stupňů. Jakmile byste bábovku pekli při běžných 180 stupních, stane se tohle: Na povrchu těsta se rychle vytvoří pevná kůrka. Jak se pak bábovka postupně propéká, rozpínají se vzduchové bublinky uvnitř těsta a těsto roste. Zároveň se tekutiny mění v páru a potřebují někudy ven. Jenomže to všechno už drží pevná kůrka. Pára a vzduch tu přetahovanou brzy vyhrají, takže kůrka praskne, v bábovce vzniknou podélné krátery a je po parádě. Na talíři pak často stojí poněkud našikmo a rozhodně si nezaslouží stejný obdiv, jako věž v Pise.
Takže čím víc zprudka půjdete na bábovku, tím víc bude popraskaná. Na druhou stranu, lehké popraskání vůbec nevadí, zřejmě se vám bez něj ani bábovku upéct nepodaří.
Test upečení
Při dotyku prstem musí být bábovka pružná a pevná na dotek, nesmíte uvnitř cítit žádný měkký bahenní pohyb. Pokud máte pochyby, zapíchněte do ni špejli, počítejte do tří, vytáhněte a olízněte. Špejle nesmí být mokrá od nedopečeného těsta a nesmí chutnat po syrové mouce.
Vyklopení z formy
Bábovku dělá bábovkou krásná forma. Takže určitě budete chtít, abyste z ní bábovku dostali v jednom kusu a beze ztrát. Vždycky vyklápějte bábovku ještě za tepla. Když ji necháte asi dvě minuty po vytažení z trouby stát na kuchyňské lince, uvidíte, že se jakoby odtáhne od stěn formy. To je ideální okamžik pro vyklopení. Kdybyste čekali, až zcela zchladne ve formě, těsto se opět přilepí a už ho z formy nejspíš nevydolujete.
Jedno přátelské upozornění k nepřilnavým teflonovým formám: jsou báječné, přesto je lepší je vymazat a něčím vysypat. A pamatujte, že přijde jednou okamžik, kdy nepřilnavá vrstva ztratí svou nepřilnavost. Nikdy nevíte, kdy to přijde. Ale až to přijde, oplakejte nepovedenou bábovku, proveďte poslední rozloučení s formou a běžte si pořídit novou. Tahle už bude navěky přilnavá, i když ji pečlivě vymažete a vysypete.
Jak se dělá mramorování
Je to jednodušší, než to vypadá! Až budete mít komplet připravené světlé těsto, odeberete do další misky zhruba třetinu, prosijete na ni kakaový prášek a metličkou vmícháte. Tím těsto obarvíte. Potom budete do bábovkové formy střídavě vrstvit světlé – tmavé – světlé – tmavé – světlé těsto, celkem 5 vrstev. Nemusíte je nijak dál promíchávat. Při pečení se těsto trochu pohybuje formou, místy se nadzvedává, takže se vytvoří lehký mramorový efekt sám od sebe.
|
< Předch. | Další > |
---|