O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

CHLEBÍČKY A JEDNOHUBKY PODLE FLO PDF Tisk E-mail
Pondělí, 28 prosinec 2015
Přejít na obsah
CHLEBÍČKY A JEDNOHUBKY PODLE FLO
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Strana 6
Strana 7
Chlebíčky a jednohubky si mě stejně našly, i když jsem se jim snažila uniknout. Po několika pokusech strávit silvestrovský večer ve stylu italském, řeckém a španělském mi konečně došlo, že není nad dobrý, poctivý, český obložený chlebíček. Vlastně raději nad pořádný chlebíčkový talíř, doplněný pár jednohubkami, salámovým a sýrovým talířem a dobrou společností přátel.

 

 

 

 

 

 

 

 

       Po několika pokusech strávit silvestrovský večer ve stylu italském, řeckém a španělském mi konečně došlo, že není nad dobrý, poctivý, český obložený chlebíček. Vlastně raději nad pořádný chlebíčkový talíř, doplněný pár jednohubkami, salámovým a sýrovým talířem a dobrou společností přátel.

 

 

 

chlebíčky a jednohubky
 
 
 


Jenomže ať jsem dělala, co jsem dělala, moje chlebíčky a jednohubky vždycky vypadaly, jako by je vyrábělo dítě. Na rozdíl od krasavců z lahůdkářství vypadaly poněkud placatě, chudě a nenápaditě. Naštěstí jsem se vždycky mohla na nějaké dítě v dohledu vymluvit (a stále ještě můžu), ale letos už je mi to poněkud trapné. Nehledě na to, že děti už mají pádné argumenty na svou obranu a znají pravdu, celou pravdu a nic než pravdu, kterou neváhají komukoli vyzradit. A to už přestává být legrace. I na Silvestra.

 

 

Obložené chlebíčky pohledem historika

 

Obložený chlebíček je naše národní specialita. Zatímco ve světě svádí mezi sebou bitvy obložené bagety a sendviče, u nás se dobré lahůdkářství pozná podle obloženého pečiva, které nemůžete jen tak přikusovat po cestě do práce, ale ke kterému si musíte chvíli sednout, zapomenout na počasí za okny a nechat se unést mistrovskou kombinací zúčastněných chutí, případně také okomentovat kvalitu a čerstvost majonézy.

 

Ještě asi tak před sto lety patřil obložený chlebíček za tradiční nedělní večeři v měšťanských rodinách, protože se na něj snadno upotřebily zbytky masa z víkendu. Pak ale v roce 1916, poté, co nasbírali nějakou tu zkušenost v zahraničí, založili manželé Paukertovi lahůdkářství v Praze na Národní třídě a pozdvihli chlebíčky na úplně jinou úroveň.

 

Do nabídky patřily chlebíčky s humry, s paštikou a lanýži, s kaviárem, se salátem z raků nebo s králičí paštikou. Jan Paukert ukázal, že zbytky masa vůbec nemusí být důvodem a příčinou jejich vzniku. Praha si je zamilovala. Paukertovo lahůdkářství si postupně oblíbilo mnoho známých osobností – například Hugo Haas, Ema Destinnová, Oldřich Nový nebo Vlasta Burian, vlastně nakonec nejen kvůli chlebíčkům, ale i salátům, paštikám, kremrolím a jiným lahůdkám.

 

Novodobá historie lahůdkářského domu U Paukertů je poněkud smutná, tak raději přejdu zpět do kuchyně.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]