O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VINNÁ KLOBÁSA PODLE FLORENTÝNY PDF Tisk E-mail
Pondělí, 21 prosinec 2015
Přejít na obsah
VINNÁ KLOBÁSA PODLE FLORENTÝNY
Strana 2
Strana 3
Strana 4

 

 

 

 

 

 

 

Vinná klobása

 

Suroviny:

 

  • 1 kg vinné klobásy
  • 2 lžíce sádla
  • špízové špejle (délka kolem 15 cm)

 

 

Postup:

 

     Vinnou klobásu rozdělte na čtyři díly. V místě, kde ji chcete rozříznout, ji nejprve zakruťte, teprve potom rozkrojte v místě, kde díky zakroucení není žádná náplň. Každou část volně zamotejte do podoby šneka a křížem ho propíchněte dvěma špičatými špejlemi.

 

 

 

      Klasické neseříznuté špejle klobásu spíš potrhají, raději je nepoužívejte. V hrnci přiveďte k varu asi 2 litry vody a osolte lžičkou soli. Jakmile voda vře, ztlumte plotýnku na střední výkon a každou zatočenou klobásu v ní povařte asi 30 sekund, až na povrchu zatuhne a zbělá. Vyjměte stranou na talíř. Nyní můžete ulomit ty konce špejlí, které přečnívají až příliš.


     Spařené klobásy vyskládejte na plech vyložený papírem na pečení. Důkladně potřete rozpuštěným sádlem, otočte a potřete i z druhé strany. Pečte při 150 stupních 15 minut, až na povrchu lehce zezlátnou. Pokud je v průběhu jednou potřete sádlem nebo výpekem, bod pro vás. Poté otočte a pečte ještě dalších asi 10 minut, dokud krásně nezezlátnou. Opět můžete získat plusový bod za potírání výpekem. Rozhodující pro dokončení pečení je barva, při této teplotě se nemusíte bát, že by zůstaly syrové uvnitř.


     Upečené klobásy podávejte s bramborovou kaší, vařenými a máslem maštěnými bramborami nebo dokonce s bramborovým salátem. K tomu se totiž hodí všechno smažené i pečené.

 

 

 

Patří do vaší vánoční tradice i vinná klobása?

Který sváteční den si ji připravujete?

V jaké podobě?

A co k ní podáváte?

 

 FLORENTÝNA

 

 

 

 

Komentáře (8)add feed
Vinnou klobasu miluji. : Bara
Bohuzel tuhle obrotu v Holandsku nemaji. Natrefila jsem na ni v lete v kauflandu, tak jsem zakoupila dve baleni, dala zamrazit. Nevim jestli to bylo tim zamrazenim, nebo receptem, ale nebyla dobra. I kdyz tohle nerada delam, to druhe baleni jsem vyhodila.
Nas rodinej kamarad byl reznik a ten ji delal suprovou, nesizenou, opravdu s vinem. Skoda, uz ji dela nekolik let v nebi. Vzdycky mu na Vanoce zapalim svicku a venuji vzpominku.
prosinec 21, 2015 19:34
Moje první setkání s vinnou klobásou se odehrálo až když jsme se s manželem a synem přestěhovali do severních Čech z jižní Moravy. : Myška
Do té doby jsem o ní neslyšela. Natěšení vyprávěním tamních přátel jsme si ji též zakoupili - a byli velmi zklamaní. Nechutnala nám. nechápali jsme, co na tom lidi vidí. Ale zas tak moc jsme se nedivili, protože jsme žili u hranic s Německem a tam se jedly různé podivné kombinace. A možná jsme ji neuměli jen správně připravit... Pak jsme ji už nikdy nekoupili a zůstali u našich zvyků - rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát bez uzeniny.
prosinec 21, 2015 20:15
Tak tuto pochoutku jsme měli zrovna minulý týden s br. kaší a byla vynikající. : strejda
Byl jsem dole nakoupit a moje paní řeznice mi říká, že mají čerstvou klobásu, jestli nechci. A tak jsem koupil asi metr. Byla opravdu dobrá.
Ten oběd jsem vařil já a prý i dobře... Čtyři stočené šneky, propíchnuté spejlí, jsem obalil v klasickém trojobalu jako řízek a z obou stran osmažil dozlatova. S br. kaší a salátovou okurkou jako salátem, byla vynikající.


prosinec 21, 2015 20:48
... : deeres
Rada fajn, ale pozdě. Klobásu milovala naše babča a já , když jsem jí pro ní připravovala, tak mně vždycky lupla. Sama to nejím, nemám ráda muškátový oříšek, všechno mně po něm chutná, jako by to bylo plesnivé.
prosinec 21, 2015 21:53
Krásně napsané, : Jitka U.
sliny tečou, žlučník se svíjí... :-)
prosinec 21, 2015 21:57
Zajímavý... : Krakonoš
Nespařuju, nepraská. Na šneka stačí jedna špejle, druhá prodlužuje čas přípravy na dvojnásobek a důsledky pro naše lesy jsou úplně katastrofální smilies/grin.gif. Jídlo je to všední, rychlý, blbuvzdorný a na štědrovečerním (či jiným svátečním) stole bych vo něj nestál. Na druhou stranu je to chutný a vzhledem k vobsahu masa i skoro vegetariánský, tak si to s rodinkou dám vobčas taky smilies/wink.gif. Ale i tak milý Florentýnce přeju krásný svátky, páč je to "baba jak má bejt". smilies/smiley.gif
prosinec 22, 2015 00:17
.... : marty
klobásu čas od času děláme. Je to výborná a rychlá večeře. Na štědrovečerní stůl by mi připadala tak nějak chudě a kapřímu řízku bych to nemohla udělat. Vyměnit ho za klobásu. Ale chystám se jí dělat k novoroční čočce. A zkusím zpařit. Díky za tip.
prosinec 29, 2015 06:43
spařit!!! : marty
ty kočky si fakt píšou co je napadne smilies/wink.gif
prosinec 29, 2015 06:46
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]