O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
- TŘI KŘENOVÉ OMÁČKY
- BOLOŇSKÁ OMÁČKA PODLE FLORENTÝNY
- TRESKA FOFREM A LAHODNĚ
- KUSKUS KROK ZA KROKEM
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 1
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 2
- SMAŽENÁ JABLÍČKA
- ŽALUDOVÁ MOUKA - ZNÁTE JI?
- SUŠENKY Z ŽALUDOVÉ MOUKY
- ŽIVOT JE PLNÝ VÝZEV
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 1
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 2
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 3
- DOMÁCÍ ZMRZLINA OD FLORENTÝNY
- SALÁTOVÉ ZÁLIVKY OD FLORENTÝNY
- VVYCHYTÁVKY DO KUCHYNĚ OD FLO
- KŘEHKÝ KOLÁČ OD FLORENTÝNY
- OSOLÍME PODLE FLORENTÝNY
- BÁJEČNÝ KUSKUS - PODLE FLORENTÝNY
- CHLEBÍČKY A JEDNOHUBKY PODLE FLO
- SNÍDANĚ U FLORENTÝNY
- MRAMOROVÁ BÁBOVKA
- PŘÍRODNÍ ŘÍZEK PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNKA S CHŘIPKOU
- ZÁKLADNÍ NÁVOD NA DUŠENOU RÝŽI
- VŠECHNO O ZAPÉKÁNÍ OD FLORENTÝNY
- SŮL NAD ZLATO - PODLE FLORENTÝNY
- GRILOVANÁ ZELENINA PODLE FLO
- DOMÁCÍ ZMRZLINA PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA DĚLÁ DOBRÉ MOJITO
- FLORENTÝNA JÍŠKU UMÍ!
- MÍCHANÁ VAJÍČKA OD FLORENTÝNKY
- MEDAILONKY OD FLORENTÝNY
- JÁTROVÁ PAŠTIKA OD FLORENTÝNKY
- PANNA COTTA PRO OSTÝCHAVÉ
- VÍDEŇSKÝ GULÁŠ
- HUMMUS OD FLORENTÝNKY
- TRHACÍ ZÁVIN S MOŽNOSTÍ PRUDKÉHO OSLNĚNÍ
- FLORENTÝNA - VÝBAVA DO KAŽDÉ KUCHYNĚ
- FLORENTÝNA - MANGOLD A JEHO PARTA
- TĚSTOVINOVÝ SALÁT PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA - SVÍČKOVÁ KROK ZA KROKEM
- FLORENTÝNA - CHILLI CON CARNE
- LEČO PAR EXCELLENCE
- DOMÁCÍ MÁSLO KROK ZA KROKEM
- ČOČKOVÝ SALÁT OD FLORENTÝNY
- VANILKOVÉ ROHLÍČKY OD FLORENTÝNY
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- PEČENÍ KROK ZA KROKEM PODLE FLO
- VEPŘOVÝ GULÁŠ SE SLANINOU
- VELIKONOČNÍ JIDÁŠE
- JAK VAŘÍM KOKOSOVÉ KARI?
- ADOPTUJTE HOT DOG!
- PRÁZDNINY V KUCHYNI
- ČOKOLÁDOVÝ MOUČNÍK PRO HŘÍŠNÉ DUŠE
- GUACAMOLE ANEB ETUDA S AVOKÁDEM
- PESTO - UNIVERZÁLNÍ RECEPT
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- DVĚ VEJCE DO SKLA
- SUPERČOČKA OD FLORENTÝNKY
- RECEPT PRO JEDNU PÁNEV A PĚT MINUT ČASU
- HRACHOVÁ KAŠE OD FLORENTÝNY
- KUŘE NAPLACATO OD FLORENTÝNY
- LETNÍ KUŘE OD FLORENTÝNY
- BLBOUN V ČESKÉ KUCHYNI
- DOMÁCÍ VEKA OD FLORENTÝNY
- O BRAMBORÁCÍCH OD FLORENTÝNY
- FLORENTÝNIN HOLANĎAN PRO LABUŽNÍKY
- ŠOULET ANEB POMALU PEČENÉ KROUPY, FAZOLE A MASO
- FLORENTÝNIN LUXUSNÍ NADÍVANÝ BŮČEK
- FLORENTÝNINA ŽEMLOVKA ČILI ZEMLBÁBA
- FLORENTÝNA - BIRCHER MÜSLI KLASIK
- FLORENTÝNINY LUXUSNÍ ŠUNKOFLEKY
- FLORENTÝNINA ZELENINA NA GRILU
Přihlášení
Anketa
VINNÁ KLOBÁSA PODLE FLORENTÝNY |
![]() |
![]() |
![]() |
Pondělí, 21 prosinec 2015 | ||||||
Strana 2 z 4
Trochu o vinné klobáse
Co se složení týká, vinná klobása je velmi nevinná. Kromě vepřového masa a pečiva rozmočeného ve víně obsahuje už jen trochu soli a koření, především bílého pepře, muškátového květu a citronové kůry. To vše je rozemleto, propracováno a natlačeno do tenkého vepřového střívka v podobě jedné skoro nekonečně dlouhé klobásy.
Některé recepty doporučují ještě přidat trochu mléka nebo smetany. Ač to ničemu nevadí, připadá mi to tak trochu jako úkrok stranou. Krom toho s mlékem se klobása mnohem dříve kazí. Podstatou vinné klobásy je propracovat maso s namočeným pečivem opravdu důkladně a najemno, ale směs přitom příliš nezahřát. Všechno se musí odehrávat rychle a zastudena. Je to stejné jako s paštikou: když ji při vypracování a vymíchání příliš zahřejete, poruší se vzájemné provázání tuků, masa a tekutiny. Při pečení pak tuk nebude držet ve směsi, ale vyteče a ponechá maso suché a drobivé. To samé se stane s vinnou klobásou, pokud se při výrobě nedodrží podmínka chladu.
Stejně jako paštika, i klobása se ze stejného důvodu peče spíše zvolna a pomaleji. Sice trochu tekutiny a tuku pustí, ale při vyšším žáru by to bylo mnohem horší a neuspokojivější.
Spaření vinné klobásy
Už jsem naznačila, že jedním z triků proti popraskání vinné klobásy je spařit ji ve vroucí vodě. Nevymyslela jsem si to já, ale Marie B. Svobodová ve své Kuchařské škole z roku 1894. Autorka doporučuje klobásu spařit vroucí vodou ještě před tím, než ji rozdělíte na kousky a zamotáte do šneků. Prý pak trochu zpevní, neklouže a líp se tvaruje do finální podoby.
Jenomže ouha! Kapacita mých hrnců je značně omezená a prádelní hrnec nevlastním. Na spaření je totiž vždycky potřeba podstatně víc tekutiny, než je spařované suroviny, řekněme třeba pětkrát tolik. Jinak voda prudce zchladne a šokové spaření se nekoná. Nemám tudíž jinou možnost než spařovat ve vroucí vodě postupně, po kouscích, a tedy už rovnou zamotané, protože se mi tak s klobásou líp manipuluje.
![]()
Tenhle trik opravdu funguje. Pokud mi dřív popraskalo šest klobás z pěti, nyní vůbec žádná nebo třeba jen jedna, a ještě k tomu velmi decentně. Podmínkou samozřejmě je, že je nezapomenu v troubě moc dlouho, třeba při koukání na Mrazíka nebo jiné napínavé vánoční odrhovačky.
|
< Předch. | Další > |
---|