O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ÓDA NA VAJEČNÝ KOŇAK OD FLORENTÝNY PDF Tisk E-mail
Úterý, 01 prosinec 2015
Přejít na obsah
ÓDA NA VAJEČNÝ KOŇAK OD FLORENTÝNY
Strana 2
Když dojde na vaječný koňak (a že na něj s příchodem Vánoc zaručeně dojde!), nedám dopustit na domácí výrobu. To, co se v obchodech skrývá pod podobným názvem, mi připadá jako výsměch českým hospodyňkám. Copak tu směs chemie, barviv a divného alkoholu opravdu chce někdo pít? Ukážu vám, jak na vaječný koňak s kapkou fištronu. Pardon, vlastně se špetkou muškátového oříšku.

 

 

 

 

 

 

 

 

Postup je primitivní, suroviny též. Nic se nevaří, žádná zázračná surovina se nepřidává. Je to celé jednodušší, než si pro něj zajít do obchodu. Přesto má tenhle recept na vaječný koňak kouzlo.

 

Tento recept jsem potkala už před osmi lety a řeknu vám, že lepší opravdu neznám. Do základu musíte vzít pár syrových žloutků, trochu smetany ke šlehání, trochu cukru a pochopitelně alkohol. To všechno jen krátce promícháte a zavřete do sterilní lahve. Když vydržíte tři týdny neupíjet, stane se zázrak.

 

 

 

vaječný koňak

 

 

 

Nejen, že se vajíčka ani smetana nezkazí. Rozležením se v něm cosi přihodí a chuť jednotlivých ingrediencí se spojí do jedné, finální, jedinečné a nezapomenutelné. Likér zhoustne, zežloutne, dospěje. Čím déle ho vydržíte v lednici skladovat, byť klidně už načatý, tím lepší chuť i konzistence bude. Naposledy jsem to vydržela tři roky a řeknu vám, že lepší vaječný koňak jsem v životě nepila. Byl tak hebký, tak svůdný, tak hustý a okouzlující, že pouhá malá štamprle původně zamýšlená jen na ochutnání zpečetila celý jeho osud během jediného večera.

 

Přestože podvědomí vás bude svádět k použití českého tuzemáku, nedělejte to, je příliš aromatizovaný různými rumovými tresťmi. Vezměte raději bourbon, tedy americkou whiskey, která nebude chuťově vyčnívat. Určitě znáte značky Four Roses nebo Jim Beam. Kdo ví, třeba vaše drahá polovička nedávno takovou lahev od někoho dostala a teď se s vámi určitě ráda podělí, i kdyby o tom vůbec neměla vědět.

 

Souhlasím, že je nanejvýš podivuhodné, že se vaječný koňak nezkazí, přestože jsou v něm obsaženy syrové žloutky a šlehačka. Údajně za tím vězí dostatečné množství alkoholu, které koňak dokáže uchránit od zkázy třeba celý rok. Proto se rozhodně nesnažte množství alkoholu v receptu snížit, leda byste měli v úmyslu vypít vaječný koňak hned. Příslušné pojednání v angličtině si můžete přečíst na stránkách chowhound.com. Článek vtipně dodává, že chuťový rozdíl mezi čerstvým a odleželým vaječňákem je jako mezi nezralým a zralým banánem.

 

Nicméně i přes konzervační schopnosti alkoholu nemůže být trocha obezřetnosti na škodu, a tak se chovejte při výrobě docela sterilně. Pokud snad budete mít po odležení podezření na změnu barvy nebo snad ucítíte sirný zápach, koňak v žádném případě nepijte (kdo by taky mohl!). A samozřejmě ho skladujte zásadně v chladu a temnu, čili v lednici, nikde jinde.

 

Na přidávání ušlehané smetany a našlehaných bílků těsně před pitím je cosi kouzelného. Stejně jako výroba likéru a jeho tajemné odležení, i tohle přináší do tmavších zimních dnů pocit, že aspoň něco máme pod kontrolou. Že to, co se děje doma, si zpříjemníme a rozjasníme, jak se nám zachce, i kdyby sněhová vánice nepřestala až do jara.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]