O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
Přihlášení
Anketa
ÓDA NA VAJEČNÝ KOŇAK OD FLORENTÝNY |
Úterý, 01 prosinec 2015 | ||||||
Strana 2 z 2
VAJEČNÝ KOŇAK PODLE FLORENTÝNY
Množství: Na jednu lahev o objemu 500 ml plus něco na ochutnávání bokem
Záludný vaječňák umí proklatě rychle zahřát, a sehnat dostatečně dobrý recept také není žádné umění. Já jsem ve svém pátrání ale našla vaječný koňak jiný než ty ostatní – tenhle musí uzrát alespoň tři týdny v lahvi, dobře schovaný v lednici před svým okolím, teprve potom se v něm cosi přihodí a chuť jednotlivých ingrediencí se spojí do jedné, finální, jedinečné a nezapomenutelné.
Suroviny:
3-4 žloutky 80 g moučkového cukru 1 kelímek smetany ke šlehání (250 ml) 250 ml bourbonu (je to americký recept, takže například Jim Beam) 30 ml tmavého karibského rumu (případně bourbonu) 30 ml lžíce brandy nebo koňaku (případně bourbonu nebo metaxy)
K podávání:
3-4 bílky (tou dobou pochopitelně jiné, než z původních vajec) 100 ml smetany ke šlehání muškátový oříšek
Postup:
Připravte si lahev: do čisté půllitrové lahve nalijte vroucí vodu a nechte deset minut stát. Totéž proveďte s víčkem. Vodu vylijte, nechte lahev okapat a částečně vychladnout.
Žloutky rozmíchejte s cukrem za pomocí metličky na hladkou kaši. Přilijte smetanu a alkohol, krátce promíchejte (ochutnávejte zásadně čistou lžičkou) a přelijte do vychladlé připravené lahve. Dobře zavřete a uložte na tři týdny do lednice (své nebo obdarovaného), nenechte stát při pokojové teplotě.
Před podáváním zvlášť ušlehejte bílky, zvlášť šlehačku, a pak vše, i s koňakem, smíchejte ve velké míse dohromady. Rozlijte do skleniček, podávejte s ledem a špetkou čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku.
|
< Předch. | Další > |
---|