O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ÓDA NA VAJEČNÝ KOŇAK OD FLORENTÝNY PDF Tisk E-mail
Úterý, 01 prosinec 2015
Přejít na obsah
ÓDA NA VAJEČNÝ KOŇAK OD FLORENTÝNY
Strana 2

 

 

 

 

 

 

VAJEČNÝ KOŇAK PODLE FLORENTÝNY

 

Množství:

Na jednu lahev o objemu 500 ml plus něco na ochutnávání bokem

 

      Záludný vaječňák umí proklatě rychle zahřát, a sehnat dostatečně dobrý recept také není žádné umění. Já jsem ve svém pátrání ale našla vaječný koňak jiný než ty ostatní – tenhle musí uzrát alespoň tři týdny v lahvi, dobře schovaný v lednici před svým okolím, teprve potom se v něm cosi přihodí a chuť jednotlivých ingrediencí se spojí do jedné, finální, jedinečné a nezapomenutelné.

 

 

 

Suroviny:

 

3-4 žloutky

80 g moučkového cukru

1 kelímek smetany ke šlehání (250 ml)

250 ml bourbonu (je to americký recept, takže například Jim Beam)

30 ml tmavého karibského rumu (případně bourbonu)

30 ml lžíce brandy nebo koňaku (případně bourbonu nebo metaxy)

 

 

K podávání:

 

3-4 bílky (tou dobou pochopitelně jiné, než z původních vajec)

100 ml smetany ke šlehání

muškátový oříšek

 

 

Postup:

 

     Připravte si lahev: do čisté půllitrové lahve nalijte vroucí vodu a nechte deset minut stát. Totéž proveďte s víčkem. Vodu vylijte, nechte lahev okapat a částečně vychladnout.

 

     Žloutky rozmíchejte s cukrem za pomocí metličky na hladkou kaši. Přilijte smetanu a alkohol, krátce promíchejte (ochutnávejte zásadně čistou lžičkou) a přelijte do vychladlé připravené lahve. Dobře zavřete a uložte na tři týdny do lednice (své nebo obdarovaného), nenechte stát při pokojové teplotě.

 

     Před podáváním zvlášť ušlehejte bílky, zvlášť šlehačku, a pak vše, i s koňakem, smíchejte ve velké míse dohromady. Rozlijte do skleniček, podávejte s ledem a špetkou čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku.

 

 

 FLORENTÝNA

 

 

 

Komentáře (2)add feed
Florentýnko....... : -doktor-
......díky za recept,jen podotýkám,že v českých domácnostech se domácí recepty tradovaly a předávaly z generace na generaci.V dobách kdy se sousedé(hlavně sousedky)scházeli na vánočních táčkách,tak společně ochutnávaly své "vaječné".Hodnotily ,povídaly,ochutnávaly i svá vánoční pečiva.Doba je jiná a sousedé se již nesetkávají,tak jako dříve.Škoda,byl to hezký předvánoční zvyk.Pouze mi zůstali vzpomínky.Vzpomínky na rodiče,hlavně maminku,kte DOMÁCÍHO VAJEČNÉHOrá uměla vytvořit krásnou vánoční atmosfÉru a otec dokonalým vánočním stromkem.S jeho zdobením se doslova mazlil.Přeji všem HEZKÉ VÁNOCE,POHODU U PANÁČKA DOMÁCÍHO VAJEČNÉHO KOŇÁČKU.
prosinec 02, 2015 08:48
Má to jednu mouchu nevychytanou : Wolfg
přemýšlivá kuchta vezme žloutky, rozšlehá je s kapkou vody nebo vodky a PŘECEDÍ, aby se do koňaku nedostal binec z vajec
prosinec 07, 2015 20:41
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]