O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BÁJEČNÝ KUSKUS - PODLE FLORENTÝNY PDF Tisk E-mail
Pondělí, 23 listopad 2015
Začínají nám velmi hektické dny, kdy většinou málokterá má náladu a čas na nějaké složité vyváření. A tak se jistě bude hodit recept na chutné a hlavně velmi rychlé jídlo. Ne každá ho zná a ne každá ho umí připravit tak, aby to bylo opravdu dobré. Perfektní návod a recept vám dnes posílá oblíbená Flo - řekla bych přímo "profesorka vaření". 

 

 

 

 

 

 

Pokud hledáte ten nejlepší recept na kuskus, už dál nehledejte.

Zde najdete všechno krok za krokem vysvětlený postup základní přípravy, vypilovaný k dokonalosti, a nakonec přidám i spoustu inspirace, kam a jak kuskus použít.

 

 

 


 

 

 

Když obzvlášť nestíhám, mám díky kuskusu uvařeno za deset minut, ať za okny zuří zimní vichřice nebo se roztéká asfalt (mohu-li tedy mluvit obecně, protože naše lesní – polní – luční cesta se asfaltu jen tak nedočká).

 

 

 

Kuskus – recept krok za krokem

 

      Receptů na kuskus je poměrně dost, ale stejně se všechny dobré kuskusové recepty upínají k jedné a té samé základní přípravě. S čím potom uvařený kuskus smícháte je samozřejmě věc docela jiná. Okolnosti dobrého základního postupu vypadají asi takhle:

 

        Kuskus patří mezi těstoviny, ale klame hned ve třech věcech. Vypadá jako malá rozemletá zrníčka, přitom je to pšeničná mouka smíchaná s vodou, rozdrobená a usušená, přesně jako kterékoli jiné těstoviny. A dál, nevaří se ve velkém množství osolené vody a následně necedí, jak by se na každou těstovinu slušelo, nýbrž se nechává propařit podobně jako rýže, tedy s přesně odměřenou vodou, která se beze zbytku vsákne a zanechá kuskus kyprý. Když použijete málo vody, nezměkne, když moc, slepí se a rozměkne. Ani to ještě nejsou všechny zvláštnosti. Kuskus uvaříte bez příkonu tepla, nemusíte tedy vůbec zapínat plotýnku. Stačí, když ho zalijete horkou vodou nebo vývarem a on už si změkne sám.

      Zatímco rýže má svůj poměr na dušení 2:3 (anebo, jak je častěji uváděno, 1:1,5), kuskus se pyšní složitějším a nezapamatovatelnějším údajem 5:8 (vydělila jsem to za vás, je to 1:1,6). Výmluvy o neexistující a ztracené odměrce neberu, tohle docela snadno odhadnete. Je to jeden hrnek kuskusu na jeden a o trochu víc než půl hrnku horké tekutiny.

      Horká voda stačí, ale nejdokonalejší a úplně nejlepší kuskus připravíte s vývarem. Bude-li domácí, jste hvězda, ale pokud sáhnete po nějakém zrychlováku v podobě bezglutamátového prášku nepříliš agresivní průmyslové chuti, body za provedení vám rozhodně nikdo strhávat nebude. Když se budete pro klid duše držet hesla „ty, kdo jsi bez viny, hoď po mně kamenem,“ vůbec se nemusíte bát, že by vás snad něco trefilo.
 
      Kuskus odměřte a zakápněte větším než významným množstvím dobrého oleje. Pak vidličkou míchejte tak dlouho, až se všechna zrnka obalí tukem. Nebojte se, je to strašně rychlé, mládí vám u toho nestihne utéct ani za roh.
 
      Když se rozhodnete kuskus ochutit kořením, nejdřív koření nasucho opečte v pánvi, odstavte, přidejte olej, kuskus, vše promíchejte a pak teprve pokračujte podle pokynů v postupu. Tím se chuť koření mnohem lépe spojí s kuskusem. Pokud je to v receptu jinak, zvažte, jestli by mu tahle změna třeba neprospěla.
 
      Pokud připravujete víc než dvě porce kuskusu, volte raději plochou a širokou nádobu. Když totiž vezmete tradiční mísu z klasických i méně klasických materiálů, s obrázkem anebo bez, spodní vrstva hotového kuskusu bude vlivem velké váhy nad ní poměrně upěchovaná, slepená, v krajním případě až nepoužitelná. Takže raději všechno rozprostřete spíš do šířky, ať se vám kuskus u dna nemačká.
 
      A za sedmé a za poslední, kuskus by měl být při bobtnání a měknutí přikrytý, aby se zapařil. Pomůže mu to v kyprosti. Nehledejte na to speciální vybavení, postačí třeba i pekáček na pečení přetáhnutý potravinářskou fólií.

 

 


Kam s ním

 

Měkký, teplý nebo vlažný kuskus použijte, jak je libo:

 

Samotný výborně poslouží jako příloha k masu, ale stejně jako jiné těstoviny, i on se v létě velmi rád upotřebí do salátu. Moje oblíbená verze je s rajčaty, okurkami a okapanou konzervovanou cizrnou, která přidá potřebnou bílkovinnou sytivost.

 

Další výborné kombinace spočívají ve spoustě letních bylinek, a taky v konzervovaném tuňákovi a čerstvých, na másle  podušených zrnkách mladé kukuřice. Taky vás nadchne spojení s rukolou, černými olivami a sušenými rajčaty.

 

A poslední trumf v rukávu, který často vytahuji, je kuskus ochucený směsí kari koření, smíchaný s rozinkami a nasekanými loupanými mandlemi. K letnímu masovému grilování úplně nepřekonatelný.

 


         K úplnosti, tedy k vytištění a založení, tu máte celý recept na základní přípravu čtyř porcí kuskusu. A důležité upozornění - hotový kuskus zpracujte nebo podávejte bez prodlevy. Bez diskuse. Jsou to těstoviny, které stáním ztrácejí na kvalitě.

 

 

 

 

Suroviny

 

  • 250 g kuskusu
  • 400 ml vroucí vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli

 

 

Postup

 

  • Kuskus nasypte do kastrůlku nebo do jiné širší, ploché nádoby, zalijte olejem, osolte a promíchejte vidličkou, dokud se zrníčka rovnoměrně neobalí tukem.
  • Takto připravený kuskus odměřenou vroucí vodou, anebo lépe jemným vývarem a zakryjte dobře padnoucí pokličkou. Dopřejte mu 5 minut odpočinku. Kuskus by měl být po celou dobu zakrytý a stát mimo zdroj tepla.
  • Měkký kuskus načechrejte a prohrábněte vidličkou, nejlépe to jde dvouzubou, která má svou zásadní funkci při porcování masa.

 

 

       Kdo jste dočetli opravdu až sem, zasloužíte si bonus. Tak tady ho máte: namísto kuskusu klidně někdy použijte instatní vietnamské nudle. Tedy poté, co je rozlámete na menší kousky a vyhodíte všechny ochucovací pytlíčky, které v nich najdete.

 

 

 

Mějte se krásně a hlavně: vaření zdar,

 

 

Komentáře (15)add feed
dobrý nápad, : Monikakocka
zrovna jsem nevěděla, co tak narychlo udělat. Zkusím a dám vědět.

tyto znaky opište: mmnam
listopad 24, 2015 08:04
Nevím, proč bych měl na stará kolena : strejda
jíst tato nevábná severoafrická jídla. Ať si je žerou uprchlíci, když tak pohrdají naší kuchyní a plýtvají našimi potravinami.
Merkelovou bych tím krmil každý den a třikrát denně. Za chvíli se budou doporučovat recepty na červy. Abychom se přizpůsobovali... smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
listopad 24, 2015 08:56
Strejdo, : Míša šíša
tak zrovna v tomto případě bych ti oponovala - arabská kuchyně je vynikající. A proč "nevábná"? Záleží přece na tobě, jak si jídlo upravíš, aby vypadalo vábně.
Kuskus miluju a nechá se připravit velice vábně. smilies/wink.gif
listopad 24, 2015 09:11
Míšo šíšo, tvoji oponenturu beru. Jasně, máš pravdu. : strejda
Ale kachna, červené zelí, knedlík a pivo, z toho je mnohem lepší orgasmus... smilies/grin.gif
listopad 24, 2015 09:19
Strejdo, : Míša šíša
pokud jde o orgasmus z jídla, tak to s tebou souhlasím - to je pěkně upečená kachnička zaručeně lepší. smilies/grin.gif
listopad 24, 2015 09:27
Florentýna : -doktor-
Kuskus je vynikající papání a jako příloha se hodí úplně cokoliv.Opravdu stačí vaše fantazie a pak....? DOBROU CHUŤ.....!!!!!!!!!!!!!
listopad 24, 2015 09:39
Milej strejdo : Michal
jsi můj člověk, kuskus miluju stejně jako ty, totiž vůbec a nesmí mi do domu. :-
listopad 24, 2015 10:40
Víš co sleduju, Michale? : strejda
že se nějak pomaloučku vytrácí klasická česká kuchyně. Když už je mi blivno z politiky, přepínám mezi stanicemi, kde se vaří. A že se vaří skoro na každé, to je fakt faktoucí... :-)
A sleduji, jak se sem začínají tahat cizokrajná žrádla, která bych si nikdy nedal a kdybych je vařil, neměl bych na ně ani všechny ingredience.
Tady u nás v jedné restauraci vaří českou klasiku. A věř nevěř, je naplněná převážně Nemci, kteří sem chodí na levný gábl. Po takové drštkové polévce se prý jen zapráší. Guláš s knedlíkem je také hned pryč. KVZ rovněž. Pak různé omáčky, které se už pomalu vytrácejí z meny restaurací. To vše je žádané. Vepřové výpečky se zelím a br knedlík.
listopad 24, 2015 10:54
Ještě jsem zapomněl dodat, : strejda
že tady kousek od nás chová jeden hospodář krávy a prasata. A dodává maso samozřejmě i do té restaurace. A není to nijak drahé, přemrštěné jako jinde. Krávy jsou živeny tím, co spasou na zdejších stráních a prasata mají jistě také zdravou výživu. Pstruhová farma dodává zase jod do starvy. A tak by to mělo být. Pasou se tu i stáda ovcí, ale to jaksi není má parketa. Dobytka se tu využívá jako živé sekačky trávy. :-)
listopad 24, 2015 11:08
Kuskus mám ráda, hlavně pro snadnost přípravy. : Myška
Já samozřejmě nic neodměřuju, prostě udělám jídlo ve woku, přiměřeně zaliju horkou vodou, přisypu přiměřeně kuskusu a nechám nabobtnat.

listopad 24, 2015 11:59
Nic proti české kuchyni, právě naopak, i svatomartinská husička byla : wendy
a lituju že z hospod ubývá. Ale kuskus děláme taky, on za to nemůže, odkud je přeci. V Tunisku jsme ho jedli s nadrobno nasekaným masem (doma dávám šunku) a na drobno nasekaným něčím zeleným.Třeba pórek. Někdy ho pokazím sojovkou. Každý své kuchyně strůjcem.
smilies/grin.gif
listopad 24, 2015 15:46
to jsem nevěděla, : Monikakocka
pánové, že do vaření zatahujete politiku smilies/grin.gif
listopad 24, 2015 17:45
Politika : wendy
je dneska všude.Bohužel.
listopad 24, 2015 22:12
Kuskus : Mianon
je vážně dobrota, nelepí se, jako některé levné druhy těstovin a je za pár minutek hotový.
Když mám třeba zbytek omáčky s masem a na 2 porce by jí bylo málo, smíchaná s nabobtnalým kuskusem je akorát. Vždy zasypu zeleným z mrazáku. Petrželka, libeček, pažitka, tymián...
Kdo ještě nezkusil, at´ ochutná a posoudí. Rychlé a teplé jídlo, jako třeba zapečené tousty v toustovači. Tam se také dá nacpat leccos z lednice.
listopad 25, 2015 10:39
pochutnám si : endymio
na kuskusu i na jiných jídlech a absolutně si nepřeju, aby mi někdo zíral do talíře a kádroval mě podle toho, co v něm mám
listopad 25, 2015 15:12
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]