O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

OSOLÍME PODLE FLORENTÝNY PDF Tisk E-mail
Neděle, 08 listopad 2015
Přejít na obsah
OSOLÍME PODLE FLORENTÝNY
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Nemáte někdy pocit, že by se ve škole mělo učit, jak správně používat sůl? Sůl je nejčastěji používaná surovina, ale přesto se nikde nepíše, jak ji vlastně správně přidávat do jídla. Žádná kuchařská kniha nezačíná návodem jak solit. Jakmile není jídlo správně osolené, působí fádně. Těžko se to potom dohání kořením nebo bylinkami. Jenomže některé recepty neuvádí přesné množství soli a nechávají nás, abychom si to nějak vyřešili sami.


 

 

 

 

V kuchyni je otázka jak solit jedna z těch nejdůležitějších. Dere se ke slovu při každém vaření. Kolik soli je potřeba na kilo masa? Kdy se sůl přidává? Solí se předem, nebo až ke konci vaření? Proč je ve všech receptech nakonec napsáno dosolte podle chuti a proč je tak těžké trefit tu správnou chuť?

 

Často od svých čtenářů slýchávám, že jejich jídlo nemá žádnou pořádnou chuť. Že by ho nazvali slovem fádní. Že se trápí s dochucením a že kvůli tomu čelí kritice svých blízkých. Že je jídlo buď nedosolené nebo přesolené, ale nikdy to není ono.

 

 

 

jak solit - návod pro použití soli

 

 

 

Zatímco koření a bylinky přidávají do jídla novou chuť, sůl má za úkol pouze posílit chuť jiných surovin. V každém pořádném jídle se sluší, aby se její chuť spojila s ostatními chutěmi. Jinými slovy, aby slanost sama o sobě nijak nevyčnívala, ale byla přirozenou součástí jídla.

 

 

Jak solit a trefit to

 

      A tak tu ode mě máte kompletního průvodce solí do vaší kuchyně. Ukážu vám:

  • čím solit
  • kolik solit
  • kdy solit.

Začnu tím, že vám vysvětlím, proč je rozdíl mezi různými druhy soli, naučím vás těmto druhům rozumět a nakonec vás naučím používat sůl během vaření a k dochucení.

 

 

Čím solit: druhy solí

 

Po chemické stránce sůl vždycky bude jen chlorid sodný. Je jedno, zda se bude jednat o mořskou sůl nebo sůl kamennou z hlubinných dolů, zda bude mít formu velkých krystalů nebo jemných lupínků. Vždycky to bude jen chlorid sodný. Tak proč je s tím taková věda?

Naše chuťové buňky rozpoznají tvar solných krystalů a reagují na rychlost, s jakou se na jazyku rozpouštějí. Když má sůl jiný tvar a jinou hrubost, bude nám připadat jinak slaná. Takže to jediné, na čem v kuchyni záleží, je podoba soli. Těch je hned několik, ale pokud to s vařením myslíte vážně, měli byste se v nich vyznat.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]