O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

SPARERIBS ČILI ŽEBÍRKA PDF Tisk E-mail
Neděle, 27 září 2015
Přejít na obsah
SPARERIBS ČILI ŽEBÍRKA
Strana 2
Dnes vám tu předložím ještě jeden a obávám se pro letos poslední grilovací recept, vlastně spíš je to povídání. Je od mého kamaráda žijícího v Norsku. Spareribs je ta část masa, kostí a chrupavek, kterou docílíme vykostěním kotlet na hranici bůčku, ale nesmíme kostit moc důkladně. Řez vedeme ledabyle, aby nám na kostech zůstal dostatek masa. Při nákupu spareribs u řezníka jsme na pozoru!
 
 
 
 
 
     Solidní řezník prodává solidní spareribs s víc jak dvoucentimetrovou vrstvou masa, nesolidní řezník prodává ořezaná žebra až na kost a k němu nechodí dělný lid pro spareribs, ale chudina pro kosti na polévku.Pátráním v historii jsem se však dopídil poznatku, že Američané a Maďaři mají smůlu. Maďaři mají nádherné třistakilové bagouny a představte si ten metr spareribs ... to se jen srdce tetelí!!! Ale Maďaři spareribs neznají a zpracují bagouna po svém. Jejich škoda.
 
 

     Američané zase nevědí, co je bagoun, i když možná ví, kde je Maďarsko, ale neví, že nejlepší spareribs jsou právě z nich. Spareribs u řezníka většinou objednáváme dlouho dopředu, jelikož zájemců je mnoho a prasátek málo. Také to chce hezké počasí, jelikož ke spareribs patří neodmyslitelně gril, dřevěné uhlí a ta venkovní atmosféra....


      Zaobíráme se sklenkou studeného piva či vína, nabízíme i hostům a lišácky máme připraveno něco malého k snědku, jelikož na spareribs se nesmí spěchat!! Kdo by si však myslel, že při špatném počasí se spareribs nedočká, tak vězte, že lze v normální troubě při deštivém počasí vykouzlit takové klenoty, že by i Lincoln padal na záda.

 

     Ale jak říkám, venku je venku. Spareribs je Amerika a budeme se toho držet. Uděláme si salát, směs koření, barbecue, marinádu a napijeme se amerického vína. Tak - a teď recepty:

      Recepty jsou dávkovány na 2-4 kg spareribs a jsou určeny pro 3-4 osoby. Tak jedem. Spareribs opláchneme, odřežeme případné cancoury a spareribs potřeme směsí koření.
 


Směs koření


3 polévkové lžíce soli,
3 polévkové lžíce mletého pepře,
2 polévkové lžíce hnědého cukru (když nemáme dáme med, popřípadě normální cukr),
2 polévkové lžíce mleté papriky,
1 polévková lžíce česnekového prášku,
1 polévková lžíce cibulového prášku,
2 polévkové lžíce kayenského pepře,
2 polévkové lžíce mletého hořčičného semínka,

      Spareribs v koření dobře oválíme, (když nemáme hnědý cukr, můžeme si upražit na pánvičce nasucho normální cukr, nebo použijeme dvě lžíce medu rozpuštěné v trošce vody a tím spareribs potřeme. Ale pro úplné lenochy - i normální cukr jde.) Pak to nastrkáme do igelitového sáčku (větší množství uložíme do nové igelitové nákupní tašky) a necháme působit dole v lednici 6-12 hodin. Poznatky ukazují, že delší ležení masa v koření nepřináší větší efekt.



      Kde se často griluje, má být barbecue marináda připravena i několik měsíců dopředu. Hotová vychladlá směs se plní do příslušných obalů a dává zmrazit. Mně se velmi osvědčil jednorázový papírový kelímek na kávu či limonádu. Ten naplním, uzavřu do igelitového sáčku a mrazím. Před použitím kelímek trochu nahřeji teplou vodou, obsah snadno vyklepnu a po rozmrazení dál používám. Mražená a uleželá barbecue marináda je podle znalců lepší než marináda čerstvá. Výhodou také je, že jí máme stále po ruce, kdykoliv si usmyslíme něco grilovat.




 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]