Strana 2 z 2 Barbecue marináda
3 polévkové lžíce rostlinného oleje, 1 cibule nakrájená nadrobno, 4 drcené stroužky česneku, 1 konzerva loupaných rajčat, 2 cl jablečného octa, 2 dl vody nebo červeného vína, 1 menší šálek silné kávy, 6 polévkové lžíce cukru, 1 polévková lžíce koření chilli, 4 polévkové lžíce rajského protlaku, 3-4 polévkové lžíce Worcesterové omáčky, 1 polévková lžíce hrubé hořčice, 3 čajová lžička soli, 1 polévková lžíce mletého pepře,
Cibuli osmahneme na oleji do slámova, přidáme na pár okamžiků česnek a pak další ingredience.Vše vaříme pomalu jednu hodinku za občasného promíchání. Ke grilovaným masům patří zeleninové saláty a tady máme jeden moc dobrý přímo z Ameriky. Jmenuje se Coleslaw a připravuje se s předstihem, aby se proležel v lednici minimálně jednu hodinu před podáváním.
Coleslaw salát
1 malá hlávka zelí, 1 dl mléka, 1 dl cukru, 6 polévkové lžíce jablečného cidrového octa, 3 polévkové lžíce dobré majonézy, 3 drcené stroužky česneku, 2 mrkve, 1 čajová lžička soli,
Hlávku zelí nakrájíme na slabé proužky, mrkev oškrábeme a nastrouháme. Přidáme další ingredience a řádně promícháme. Necháme zrát v chladu minimálně jednu hodinu. Co pít????
Tak ke grilovanému masu se pije pivo i víno. Jelikož však Američané nemají tak dobré pivo jako Češi, naučili se mnozí pít ke spareribs víno z místních zdrojů a to vpravdě víno vynikající!!! Zinfandel!!! Téměř neprůhledné červené víno silné vůně a agresivního aroma po třešních, višních a ostružinách. Tohle víno je plné ovocné chuti a krásně doplňuje spareribs. Snoubení je nezapomenutelné. Víno má dlouhé a těžké doznívání, ale v ústech je stále dlouhé a těžké doznívání i ze spareribs!! Co dělat?? No, tak nijak bych to nepřebíjel. Kousek spareribs a hlt vína a jste pořád u vytržení.
Všechno máme připraveno a jedeme dál. Spareribs máme nakořeněné, roztopíme gril na málo nebo troubu na půl výkonu a začneme. Spareribs se musí péci pomalu a to podle tloušťky nejméně dvě hoďky. Netlačíme na pilu a nenecháme se ovlivnit hladovci. Spareribs rozložíme na gril a přikryjeme když máme čím. V troubě pečeme spareribs v pekáčích dvojácích.U kulových grilů to je jasné tam je poklice už od výrobce, u jiných grilů to dořešíme tím, že snižujeme příkon tepla a častěji spareribs otáčíme.
Hodinka uteče jak voda, a už to voní. Tuk si občas zaškvíří, občas kapka padne do ohniště, ale my jsme v klidu. Otáčíme zodpovědně spareribs a ty se nám odměňují krásnou barvou a zejména vůní. Chrupky, které dávají masu šťavnatost pracují na plný výkon, maso zlátne a téměř padá od kosti.
Dvě hodinky jsou pryč a spareribs jsou k snědku, voní kořením, mají krásnou barvu, ale ještě musí absolvovat finální proceduru. Napřed klackem odeženeme hladové hosty, kteří se v nevědomosti staví do fronty v přesvědčení, že je již hotovo. To by jste se divili, co zlých pohledů schytá takový grilovač....
Natrháme si alobal, porce spareribs na něj poklademe, bohatě potřeme barbecue marinádou a pečlivě zabalíme. Hotové balíčky opět vložíme na gril a grilujeme dalších půl hodinky. Výsledný efekt je fantastický. Šťavnaté maso nedostižné chuti, které se rozplývá na jazyku, gurmánské aroma a ta královská chuť....a k tomu vynikající salát a nedostižné víno...
Nevraživost je zažehnána, klacek odhozen, kamarádi vás poplácávají po zádech a jejich krásné ženy vám dávají upřímné hubičky. A teď už vám přeji dobrou chuť, jménem mým i kamarádovým. Tom Mozer a já, Michal
|