![](http://obrazky.kudlanka.cz/vareni12.jpg) Závitky, respektive ptáčky, jde udělat snad téměř ze všeho. Z hovězího, vepřového, drůbežího... a co já vím jakého masa ještě. A pochopitelně, že to jde i z mletého, jen je to na jednu stranu o něco složitější - máme-li si vytvořit tu patřičnou placičku a tu pak zavinout. Jinak - co dáme všechno dovnitř, záleží už jen a jen na fantazii "tvořitele" a ještě víc na tom, "co dům dá".
Mleté maso, pokud se povede a není trupelnaté, mám fakt ráda. Můžete si ho zjemnit strouhaným sýrem, rýží... A nebo udělat placičky jen tak. Takový víceméně základní recept je tento: Základní ingredience: 1 kg mletého masa, 2 vajíčka, troška mléka, olej, hladká mouka, 1 cibule, sůl, pepř. Na náplň: 1 lžíce hořčice, plátky anglické slaniny, 1 vejce, nakládané okurky, mrkvička. Postup: Mleté maso a vajíčka s trochou mléka smícháme, osolíme, a utvoříme placičky. Každou potřeme hořčicí, poklademe plátky anglické, kouskem uvařeného vejce, kouskem pokrájené mrkvičky, kolečky nakládané okurky, opatrně zabalíme a utvoříme válečky. Na oleji maso zprudka opečeme, aby se zatáhlo a pak válečky naskládáme do pekáčku, trošku podlijeme vodou.(Jinak - co tam dáte opravdu, je jen a jen vaše věc, respektive - co v lednici zrovna najdete) Pokud máte strach, aby se "to" nerozlezlo, dá se plátky anglické položit navrch a pak jako běžné ptáčky ovázat... ![](http://cdn9.littlethings.com/app/uploads/2015/02/%5EE3E8AEFA6CE3F049D6D14E3701AB05DEF3594F28E4A1C20A42%5Epimgpsh_fullsize_distr.jpg)
další nápad: ochutit maso a dát dovnitř kus sýra... Přidáme posekanou cibuli a dáme péct. Když jsou závitky hotové, tak je vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou a uděláme omáčku, kterou dochutíme (sůl, vegeta aj.). Omáčku můžeme přepasírovat, aby byla hladká. Dobrou chuť všem kreativním kuchařkám i kuchaříkům :-))). d@niela
|