O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PLACEK ZE STROUHANKY PDF Tisk E-mail
Pondělí, 07 září 2015
Nějak moc kupujeme pečivo a nestíháme ho včas sníst. Takže mám doma kvantum báječné strouhanky. Dneska odpoledne jsem snad hodinu vrčela mixérem, abych to všechno zpracovala. Nasáčkovala do igeliťáčků a šoupla do mrazáku. Pak mne napadlo zeptat se chytrejch na internetu, jestli se nedá udělat "něco" ze strouhanky... A víte, že jo? Tedy - vy třeba víte, ale já rozhodně nevěděla.

 

 

 

 

 

 

     Taková je to obyčejná věc - a tolik má názvů - placek, slepenec, kodydek, škrabánek, psí řízek ... 

 

    Ano, opravdu:  „U nás se tomu říká psí řízek", četla jsem v jednom komentáři;  „a pokud by vás zajímalo proč, tak proto, že maso nám jednou ukradl a sežral pes, takže na nás holt zůstal ten zbytek, co udělala šikovná máma. Ale také to dělám, když cokoli obaluji a zbydou rozšlehaná vejce.“

 

 

  • ·         Dvě vajíčka klepneme do misky, dáme strouhanku podle potřeby, uděláme vláčné těsto a uplácáme z něho placku. Poté jen osmažíme a osolíme podle chuti.

 

  • ·         Dávám na jedno vejce trochu více, než lžíci strouhanky, hustotu bych řekla asi jako bramborová kaše. Ale dejte strouhanky nejprve míň a nechte ustát - ono to dost samo zhoustne. A když do té hmoty dáte špetku oregana a trochu rozetřeného česneku) je to moc dobré. Ostatně – přidat se dá cokoliv – trošku salámu, kousky masa…  Případně to jde i na sladko, jednoduše – tvořivosti se meze nekladou.

 

 

Vy máte taky nějaký nápad, recept - co se strouhankou?

 

 

d@niela

 

 

Komentáře (28)add feed
Placek dělám vždycky když něco smažím v trojobalu, protože mi zbude trocha rozšlehaného vajíčka s mlékem. : Myška
Prostě od oka přidám strouhanku, případně nějaké koření dle momentální chuti, zamíchám, vyškrábnu na pánev a osmažím. Samostatně, cíleně, jsem placek teda nikdy nedělala. Asi proto, že u nás se strouhanky spíše nedostává, většinou rohlíky nezbývají.
září 07, 2015 22:38
já strouhanku, : mura1
ó hrůzo, kupuju, protože u nás žádný pečivo jaktěživo nezbyde.
září 08, 2015 07:53
Já vždy použiju i trochu mouky, do které přidám trošku PrDoPeč : Boubelka
- ono krásně vyběhne :-)
září 08, 2015 08:11
muro1, chápu. : Myška
Já zase když nemám nasušené rohlíky na strouhanku, tak holt nedělám řízky smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif.
září 08, 2015 09:10
U nás žádné : Ketrin
zbytky nejsou, vše zkonzumují všežraví psi. Po obalování řízků mi olížou i omatlané prsty
smilies/wink.gif Pečivo a vůbec přílohy se snažím omezovat, abych i nadále prošla dveřmi.
září 08, 2015 10:40
Já to dělám takto : Babi
Na 2 placky velké dám 2 vejce,asi 4 lžíce strouhanky,2 lžíce smetany/může být i kysaná/sůl,pepř,zelené bylinky.Osmažím na pánvi,dám na měkký chleb,potřu hořčicí,ozdobím cibulkou,rajčetem.Je to dobrá večeře.
září 08, 2015 17:48
Babi, : Bara
je opravdu potreba to pokladat na chleba???
září 08, 2015 18:21
Babi, děláme to taky na chleba nebo toustový chleba, bez strouhanky a k snídani :) : bb
nejlepší je to z domácích vajec od našich, omeleta má pak úžasnou sytě žlutou barvu. Namíchám do základu (vejce, mléko nebo smetana, sůl, pepř) bylinky co uškubnu na terase u kuchyně, případně do toho vmíchám zbytky krémových sýrů nebo nastrouhám zbytek tvrdších, dobré je taky nastrouhat sýr na povrch omelety ještě na pánvi (ne nejtvrdší, spíš poloměkký, aby se roztavil). Dáváme si to taky na dobrý chleba, se zeleným lupením nebo cibulkou a rajčaty.

Placičky z trojobalu dělá moje máma. Rodičům moc chutnají, někdy si je dělají samotné, aniž by něco obalovali a myslím, že i k obalování si schválně připravuje o trochu víc materiálu :-) Já řízky miluju, obalovaný sýr a mleté řízky taky, ale placičky ze strouhanky mě neoslnily.

Jinak hospodaření s pečivem mi nejde. Mám v tom binec. Chlív. Přímo Augiášův. Nikdy ho není akorát. Zásadně přebývá nebo chybí. Pečivo se jí k snídani a svačině, nebo jak příloha k teplé večeři, protože na studené večeře u nás není nikdo zvědavej, leda v tropických dnech. Popravdě i teplé snídaně jsou v oblibě. Potomci jsou schopni si dát teplý oběd, teplou první večeři a teplou druhou večeři. Koupíme tedy jen šest kousků a malinký chleba, protože je/bude teplé jídlo. Sní se všechno a je málo. Příště teda koupím víc kousků a větší chleba. Všechno zbude, protože se jedlo jinde, nebo se odjelo, apod. Něco se spotřebuje na krutonky do polévek, ale i tak pořád zbývá hodně. Takže sušíme, suché se pak strouhá, ale často to jen dáme k našim jako pro slepice a máma to pak rozstrouhá (nebo to nařídí tátovi :-) a příště nafasujeme strouhanku ;-) Strouhanku skladuju ve sklenici nebo v locku, mrazit mě jí zatím nenapadlo, ale asi je to zdravější způsob, než skladovat ve spíži.

září 08, 2015 19:41
bíbí, : d@niela
do mrazáku z důvodu, aby nežlukla... Jinak vyjmutá je stejně sypká a chutná jak "právě nastrouhaná".
září 08, 2015 22:19
... : Bara
Ted jsem si vzpomnela, ze neco podobneho se prodava pod nazvem vajecna smazenka. Urcite je to to, co pipisuje bb. Na platek chleba pomazany horcici, polozena smazenka a posypana jarni cibulkou, ozdobena kapii.
září 09, 2015 11:03
... : deeres
Vaječný smaženky jsem vždycky milovala a opravdu je to spíš to, co dělá Bíbí, nikoliv strouhankový placek. Nikdy jsem jí doma sice nedokázala udělat tak, jak to uměli v někdejších mléčných barech, ale díky friťáku se to tomu dost podobá. Základ je krajíc čerstvého chleba, nejlépe Šumavy. Ten se potře plnotučnou hořčicí, na to se položí smaženka a na ní přijde kyselá okurka,naložené kapie,cibule nakrájená na kolečka , lžička majonézy a ozdobí se kouskem petrželky. Vlastní smaženka se udělá z vajíčka, špetky soli, trošky nastrouhaného tvrdého sýra,lžičky strouhanky, cvrnkutí oleje a do pěny se to pak rozšlehá s trochou vody, nakonec se to usmaží v rozpálené vyšší vrstvě oleje.
září 09, 2015 11:22
deeres, : Bara
presne!!!! U nas v Tabore se da koupit v Jednote s lahudky.
Jak to tak vypada, mam plan na zitrejsi lunch. V Holandsku se v poledne neobedva, teple jidlo je az vecer. Muj manzel je na maso, takze neco podobneho jako hlavni jidlo by bylo jaksi malo. Kazdopadne oprasim vzpominky!
září 09, 2015 13:21
... : bb.
jojo, myslela jsem si, že je to opatření proti žluknutí co hrozí při delším skladování.
Mně jednou strouhanka zplesnivěla, byla málo vysušená.

Mrazím drobenku. Jak tu klasickou na koláče, tak drobenku na zapékání crumble. Do koláčové přidávám někdy mandlové lupínky, citronovou kůru, kokos..
Zapejkací drobenka na crumble je u nás doslova co dům dal. Základ jako na koláčovou drobenku smíchám a dám do velké krabice lock. Pak přidávám postupně to, co se ve špajzu nebo lednici vyvrbí. Zbytky sušenek, oplatek, zbytky oříšků, trocha vloček, zbylé müsli, cokoli co už se nejí a zbytečně by se to zkazilo nebo by se to tak dlouho povalovalo na dně misky, až by to nikdo nechtěl vzít do pusy a vyhodilo by se to. Takhle to přidám do krabice s drobenkou na crumble a v zimě se to využije - nejrychlejší univerzální a velmi oblíbený teplý dezert na světě pro nečekané i čekané návštěvy :-) Ovoce do zapékacích misek, jakékoli - mražené, čerstvé, kompotované, zasypat drobenkou, zapéct. Misku položit na dezertní talířek, k tomu kalíšek s bílým jogurtem nebo kysanou smetanou nebo zmrzlinou.
Nouzové řešení - ovoce se posype čímkoli sypkým, sušším, sladkým (müsli, strouhané oplatky...), poklást lupínky másla, zapéct.

Zatím jsem to vždycky dělala s českým zahradním a lesním ovocem, je to vynikající. Nedávno mě napadlo, že vyzkouším kombinaci banán plus drobně sekaný ananas, na to drobenku s kokosem nebo mandlovými lupínky, a k tomu pistácivou zmrzlinu. Tak jsem zvědavá, jak to dopadne. Pracovní název piňa colada :-))

Strouhanku občas přidávám do bramboráků, jsou pak křupavější.

Baro, Deeres, jo, vaječnice taky můžeme, a taky jsem na ně chodila do mlíčňáku :-)

září 10, 2015 01:30
bb : Bara
myslim, ze to bude perfektni. Crumble pina colada, podle Tveho popisu ma vsechny ingredience, mozna by tam mohlo prijit jeste trosku rumu....
září 10, 2015 12:57
Baro, to je nápad, : bb.
bílý rum nebo aspoň trochu Malibu :-)
září 10, 2015 23:17
zmínkou o bramborácích včera v noci : bb.
jsem si nastartovala takovou chuť na bramboráky, že byly dnes k večeři. Kilo a půl brambor jsem oloupala fofrem jako kdybych měsíc nejedla, naházela do strouhače a za půl hodinky už se smažilo. Bohužel, měli jsme být na ně dva, třetí doma je nejí, tak jsem si byla jistá, že zbudou i na zítra. Ale nakonec jsem byla ráda, že jsem si ukradla tři malé rovnou z pánve, přijeli dva mladí chlapi, se kterými jsem nepočítala k večeři, u baráku nasáli vůni z odsavače ;-) a dovnitř už šli s bramborákovýma očima.
září 10, 2015 23:23
Jak to tu tak čtu, zjišťuji, : strejda
že ani jedna škola mne nenaučila správně česky. Budu si muset asi stěžovat...Vidím to zde poprvé a protože to nikdo neopravuje, asi je to správně, ale nevěřím tomu. Mluvím o slově placka. Placka je, byla a snad ještě i bude stále rodu ženského. Říkáme tedy ta placka. A já tu teď zírám, čumím a divím se slovu placek. Placek ze strouhanky. Kdoví, třeba zrovna v Praze, na Jižním městě je tomu jinak... smilies/grin.gif Možná že v Nuslích či na Barandově už to bude opět placka.

K obsahu samotné placky či placku nemám žádné výhrady, protože když manželka skončí se smažením, vždy jí zbyde vajíčko, do kterého dá trošku strouhanky, dochutí se to a já jí to potom usmažené s chutí kradu. Je to prostě určitá pochoutka.

Také se říká - udělám z tebe placku, nikoli placka. Budeš na placku atd.
To jsou věci na ta stará kolena... smilies/grin.gif
září 12, 2015 12:13
Strejdo, : Bara
me to taky jaksi prastilo do oci, jenze jsem to brala jako vyjadreni v nareci kde Myska bydli a tim to pro me skoncilo....
září 12, 2015 12:38
Baro, to jsem rád, : strejda
že nejsem sám, koho to praštilo. smilies/grin.gif
září 12, 2015 13:06
Když už jsme u toho jazykového koutku, : strejda
napadlo mne ještě jedno sporné slovo a tím je hadr, hadra. Několikrát jsem četl "utřeme to hadrou" a nikoli "utřeme to hadrem". Kdykoli jsem však myl podlahu, vždy jsem ji myl vodou a hadrem a nikoli hadrou. U nás byl hadr vždy rodu mužského. Kdo ví, kde ještě myjí či utírají podlahu hadrou... smilies/grin.gif
září 12, 2015 13:23
strejdo : chriss
třeba u nás na Olomoucku je to hadra. A řízku ze zbytku strouhanky se u nás v rodině říká bůh ví proč spěšnák, i když spravnější by asi bylo falešnák. smilies/smiley.gif
září 12, 2015 16:34
strejdo : bb.
Taky se peče dorta a vaří se knedla.
září 12, 2015 18:17
je to jak pise Bara, nářečí, : bb.
ale pomalu to mizí, s mladými to ubývá
září 12, 2015 18:20
No vida, tohle je krásný důkaz toho, : strejda
že internet může být nejen zábavný, ale i poučný. Ale důležité je ptát se. Kdo se neptá, nic neví. To říkával jeden náš moudrý profesor. A ještě říkal to a to si našprtáte. A tak dostal přezdívku šprtan. smilies/grin.gif
Ale stejně budu jíst škvarkovou placku a nikoli škvarkový placek, bramborovou placku a pod.

září 12, 2015 18:58
... : Bara
Holandsko je mozna jeste trosku mensi nez Cechy bez Moravy a je tu tolik dialektu, ze nektere televizni zpravy a programy jsou uvadeny s titulky. Samozrejme se ve skolach uci spisovna holandstina, ale napriklad pokud nekdo pochazi z provincie Drente a opravdu na vas promluvi jejich narecim, tak nevim o co jde. Ja bydlim v provincii Brabant a kdyz nekdo v nasem meste na me promluvi mistnim dialektem, mam problem. Ovsem v provincii Friesland (Frisko), kde hovori starousedlici jeste fristinou, to neni dialek ani nareci, to je oficielni frisky jazyk. Ten musi byt v TV tez s titulky. Ale i tady to ubyva.
Takze kdyz nekdo rekne v v Cechach, placek, hadra, torta, knedla....neni problem porozumet.I kdyz Jsou oblasti, kdy je potreba taky vzit do ruky slovnik.
září 12, 2015 21:37
Báro, to je zajímavé. : strejda
Já tu chytím několik satelitních holandských TV stanic a mě to připadá všechno úplně stejné. Dost používají hrdelní slova, ve kterých je samé há. Asi bych se to nenaučil.
Tady se mi velmi líbí třeba brněnský hantec. Rád jsem třeba poslouchal Gustava Broma. Ten tím mluvil přímo betálně. smilies/grin.gif
To jsme ale hodně odbočili od tématu. Přeji dobrou noc do Holandska.

září 12, 2015 21:54
Strejdo, : Bara
v holandstine se vyslovuje "g" jako "ch". Napriklad u nas v Brabant se vyslovuje jako mekke ch, cili jako nase ceske. Ale treba poznas kdo pochazi z Amsterdamu, protoze ti to vyslovuji az chrochtave, za tim ch jakobys slysel r, ktere vyslovis krkem. Ve skole nam to prirovnavali jako bys to vyslovil az z prsu u nohy. A protoze slov kde se pise g je hodne, zni to prilis chchchchchchchrrrrrochtave.
září 12, 2015 22:27
Placek se u nás skutečně říká, ale s úvodním článkem nemám nic společného, to tam dala Daniela a u ní mne to taky překvapilo, ale nekomentovala jsem to. : Myška
A přesně tak - hadra, dorta, knedla, šufánek (naběračka),
Rozdíl sifon versus sodovka, kde u nás je sodovka označení pro to, co je v Čechách limonáda, a sifon jen voda s bublinkami, což je v Čechách sodovka.
O slovu rožnout, rožnót, jsme tu už taky kdysi psali, je to rozsvítit.
Pak jsou jemné nuance, kdy já se jdu vykoupat, ale víc na severu a severovýchodě Moravy se jdou okoupat.
Na severu Čech se jde nakoupit do krámu, já jdu do kšeftu... i když jsem žila dost dlouho na hranici s Německem, termín "do kšeftu" jim tam byl cizí, i když z němčiny pochází.
září 13, 2015 10:24
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]