O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VVYCHYTÁVKY DO KUCHYNĚ OD FLO PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 20 srpen 2015
Přejít na obsah
VVYCHYTÁVKY DO KUCHYNĚ OD FLO
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Strana 6
Strana 7

 

 

 

 

 

 

 

10. Odstředivka na salát

 

     Tohle je na první pohled zcela podivné vybavení, které by v základním seznamu asi nikdo nečekal. Budu se opakovat, ale zelenina je ve zdravém jídelníčku naprosto nezbytná. Pokud ji nejíte, koledujete si o nejrůznější problémy dřív nebo později.

 

      Odstředivka na salát udělá z tuctového salátu něco neuvěřitelného. Proč? Protože je nezbytná pro dokonalou salátovou zálivku. Přečtěte si o tom článek, pokud jste ho ještě nečetli. Změní vám to život. Odstředivka na salát tedy přispívá k většímu požitku ze salátů a z větší rozmanitosti zeleniny na stole. Pořizovací náklady na ostředivku jsou kolem 200 korun, zatímco hodnota je nevyčíslitelná.

 

 

odstředivka na salát

 

 

 

 

Proč tu chybí kuchyňský robot?

 

     Tenhle seznam vzniknul, aby vám pomohl lépe vařit. Nikoli péct sladké věci. Vaření je životní nezbytnost, zatímco sladké pečení je jen hezký doplněk. Až přijde na řadu seznam pro sladké pečení, můžete se vsadit, že dobrý kuchyňský robot tam bude na předních místech. Teď se ale tyhle dvě věci – vaření jídla a sladké pečení – naučte od sebe odlišovat jako nezbytné a zbytné.

 

 

Co si napsat na seznam vychytávek do kuchyně dál?

Teprve až tohle všechno budete mít a stále dokola používat, zauvažujte nad těmito dalšími položkami:

 

 

  • Struhadlo, protože bez něj se stejně dlouho neobejdete. Zejména pokud budete chtít přistoupit k zapékání čili gratinování, které je pátým a půltým druhem tepelné úpravy a o kterém jednou taky napíšu článek.
  • Ponorný mixér, pokud chcete vytvářet jemné krémové polévky a některé omáčky.
  • Mixér, pokud to máte rádi najemno a pokud vám pořád ještě zbývá dost místa v kuchyni.
  • Hmoždíř na drcení koření, bylinek, česneku a jiných aromat. Čerstvá vůně je čerstvá jen chvíli a vnese do vaření zase trochu víc vzrušení.

 

  • Velkou míchací mísu na salát, až vás přestane bavit míchat salát v hrnci.
  • Pařáček na knedlíky, který ale stejně tak skvěle umí na páře nechat uvařit brambory, zeleninu i další suroviny.
  • Paličku na maso, aby se vám líp naklepávaly oblíbené rodinné řízky.
  • Teploměr do trouby (nikoli teploměr do masa). Pro některé pečeně, které se pečou při nižších teplotách, je to leckdy jediný způsob, který vede k jedlému výsledku v troubách, kde se nedá moc spoléhat na to, co ukazuje knoflík s nastavením teploty. Což je naprostá většina dnešních trub.

 

  • Kvalitní krabičku na obědy do práce nebo na svačiny. To až vás přestane bavit jíst kupované jídlo, protože tenhle okamžik zaručeně přijde, jak se bude zlepšovat vaše kuchařské umění.
  • Myčku nádobí. Čím víc budete vařit, tím víc ji oceníte a tím víc budete vařit.

 

 

Závěr ke všem kuchyňským vychytávkám

 

     Kouzlo jednoduchosti se skrývá překvapivě v pěti základních kuchařských technikách: vaření, zadělávání, dušení, pečení a smažení. Jakmile je jednou dobře pochopíte a přijmete za své, už nikdy vám nebudou chybět recepty a pokaždé vymyslíte jídlo už při nákupu v obchodě, podle toho, které suroviny se vám zrovna líbí, protože jsou čerstvé, voňavé, pokud možno i sezónní nebo lokální. Z takových surovin se pak vaří samozřejmě nejlíp, nejjednodušeji a nejrychleji.

 

     Vaše vybavení kuchyně by tedy mělo kopírovat tyhle základní tepelné úpravy. Stačí toho opravdu málo a přitom to vede k velké spoustě dobrých jídel. Teprve potom, až budete mít pocit, že tohle vybavení opravdu značně využíváte, má smysl zamyslet se nad tím, který přístroj by vám usnadnil život v kuchyni třeba tím, že vám ušetří čas při často opakovaných činnostech. V opačném případě bude pouze lapat prach někde v koutku.

 

     Právě proto vám dnes nedoporučuju, abyste si co nejdřív koupili co nejmodernější sporák s indukční varnou deskou závratného výkonu nebo supermoderní napařovací troubu se třemi větráky a dokonale tichým plnovýsuvným pojezdem. Stejně tak nepotřebujete hned od začátku americkou lednici s několika dvěřmi, výrobníkem ledu a mnoha zónami chladu a mrazu.

 

     K tomu můžete dospět později, až přesně budete vědět, co vás limituje ve vaření a co je potřeba napravit, protože pak vás to posune o velký krok dopředu. Ale nepotřebujete to k tomu, abyste se naučili skvěle vařit.

 

 

Tak ať vám slunce svítí.


 

 JANA FLORENTÝNA ZATLOUKALOVÁ

 

 

Komentáře (25)add feed
Ježkovy voči, : Myška
jak jsem vůbec mohla přežít těch třicet let co vařím, když nemám ty správný nástroje a vybavení???
srpen 21, 2015 07:44
Myško, : deres
nic si z toho nedělej, mně také ledacos chybí a to mám náčiní poděděné z několika domácností.
Doteď jsem netušila, že existuje odstředivka na salát. Odstřeďuji dle mistra Beana, tedy, ne úplně. Nepoužívám špinavou ponožku, pouze zavážu do utěrky a a pak s tím pořádně zatočín.
smilies/grin.gif
srpen 21, 2015 10:07
? : bb
vy fakt nepoužíváte při vaření pánev, hrnec, prkénko, nůž, metlu, naběračku, cedník, škrabku na brambory a kuchyňské utěrky?
pro mě to jsou základní nezbytnosti
srpen 21, 2015 14:13
... : Bara
Tak na me je to moc dlouhy, zhledla jsem jen nadpisy bodu. Prominte mi mou otevrenost, ale mne to prijde jako clanek pro bl.. Ale kazdopadne ocenuji dat si s tim tu praci to napsat!
srpen 21, 2015 14:40
Baro, jsou to rady pro naprosté začátečníky, : bb
možná to mohlo být v úvodu zmíněno, aby to zkušené matky pluku nepohoršilo :-)

Paní J.F.Z. píše web https://www.kucharkaprodceru.cz/, vydala knížku Kuchařka pro dceru a Vánoční kuchařka pro dceru (obě jsem darovala svojí dceři, pro budoucnost :-), zatím teda vyzkoušela asi dva recepty a mně zadala několik uvařit nebo upéct smilies/smiley.gif

Kdysi tu myslím vycházelo něco z té kuchařky pro dceru na pokračování, byla tu taky nějaká soutěť a Daniela odměnila výherce právě tou Kuchařkou pro dceru.
Je napsaná pěkně a myslím, že velmi dobře právě pro naprosté začátečnice.
srpen 21, 2015 14:49
Dobrý seznam ... : micka
Vcelku dobrý seznam toho nejzákladněšího, když si dívčina zařizuje první nebo provizorní domácnost. Tedy až na tu odstředivku na salát. :-D Metličku bych volila také asi jiného typu, ale to už je podle vkusu. Stejně tak druhý cedníkbych nepovažovala za nutnost. Zato mi tu chybí vařečka.

srpen 21, 2015 15:05
Odstředivka na salát : Míša šíša
Léta letoucí jsem neměla, pořídila jsem si ji asi před 3 roky a nemohu si ji vynachválit. Krásně osuší vypraný salát bez pomačkání listů. Této "vychytávce" dávám za 1.

Kuchařku pro dceru jsem tu vyhrála a paradoxně ji tenkrát dostal syn, který rád vaří. Dcera ve vaření zálibu nemá, navíc je vegetariánka, takže 90 % receptů z knihy by bylo pro ni nepoužitelných. Jinak tahle kniha je pro začátečníky naprosto perfektní a spoustu dobrých rad tam naleznou i ti zkušení.
srpen 21, 2015 15:33
trochu mimo téma, když jsou tu zkušené kuchařky : bb
potřebuji poradit nějakou vychytávku - vařím kotel hovězího guláše na zítra a přepálila jsem ho. Doslova. Poslední dobou se mi to stává, nějak moc spoléhám na svou zkušenost a odhad :-(
Chutná dobře asi dvě vteřiny, pak vybouchne v puse jaderná puma. Nerada bych, aby mi zítřejší banda strávníků shořela u stolu.

Máte nějakou vychytávku na přeostřený guláš? kdysi jsem zkusila povařit celou syrovou bramboru, ale nemělo to valný účinek.
srpen 21, 2015 15:42
bb, : Míša šíša
taky jsem slyšela tu radu s bramborou a taky mám zkušenost, že to nepomůže. smilies/smiley.gif Já účinnou radu neznám, jedině ten guláš hodně rozředit, jenže to bys pak už měla gulášovou polévku bez chuti a ne dobrý guláš. :-) Dej jim k tomu hodně chleba a pivo a oni to přežijou. smilies/wink.gif
srpen 21, 2015 15:53
:) : bb
asi mi nic jiného nezbude :-) Kdyžtak to svedu na Kudlanku, že jsem se tu tak zasekla v diskuzích a pak mi tu ani neporadili! :-)
tak piva je dost..a chleba bude zítra čerstvý
srpen 21, 2015 15:59
... : Bara
Myslim, ze ta syrova brambora se pouziva do jidla, ktere je presolene, brambora tu sul nasaje.
Jinak v te asijske kuchyni ma byt znat nekolik chuti - sladka, slana, paliva, horka, kysela...mozna gulas trochu prisladit.
srpen 21, 2015 18:47
No, teda bb, : Sidon
že Ty si zrovna nevíš rady ? Zadej do Google - "připálený guláš" a něco tam najdeš. Tady je jeden návod, na který jsem tam narazil -

"Jídlo po připálení rádo získává nepříjemnou pachuť. Při této katastrofě pomůže mrkev, korková zátka nebo krajíc chleba. Vše přendejte do čistého hrnce a povařte s pohlcovačem pachu, který pak vyhoďte. U této záchrany záleží na míře připálení. U korku dávejte pozor, aby se do jídla nerozdrobil. Lepší je použít sítko na koření nebo bavlněný hadřík.

Naše babičky radí připálené jídlo vyklopit do nádoby, kterou přikryjete mokrou utěrkou. Po několika minutách utěrku vyměníme a opakujeme tak dlouho, až zápach zmizí."

http://zena.centrum.cz/bydleni/clanek.phtml?id=775993
srpen 21, 2015 18:50
Sidone, : Krakonoš
protože jsem kamarád, přeložím ti to, co napsala bb, do srozumitelný češtiny: Přehnala to s kořením a je moc vostrej, nikoli připálenej. Takže jsi to zahrál do sítě, máš nový podání a můžeš zkusit gůgla ještě jednou. smilies/grin.gif smilies/wink.gif

bb,
možná to mohlo být v úvodu zmíněno, aby to zkušené matky pluku nepohoršilo :-)
já myslim, že inteligentní matka pluku to pozná, že je to pro začátečníky, a pokud je náhodou tak neinteligentní, že ne, tak ať se klidně pohoršuje, když jí to udělá dobře. smilies/wink.gif
srpen 21, 2015 20:45
Sidone, děkuju. : bb.
Je to sice jak píše Krakonoš, "přepálený" a "přeostřený" guláš znamenal příliš okořeněn, ostrý, páliv guláš, ale díky za snahu poradit :-)

S postupem jak na připálené jídlo nemám moc zkušenost. Pokud jsem jen trošku přismahla třeba smetanovou omáčku u dna, tak jsem omáčku přelila do čistého kastrolu tak, aby v prvním kastrolu zůstala připálenina u dna i s trochou omáčky, která by mohla být cítit připáleně. To stačilo. Pokud se mi něco připálilo víc, tak jsem to prostě vyhodila.
Byla jsem schopna připálit i vařené brambory nebo rýži :-) protože jsem si buď hrála s miminem, nebo si četla, nebo lakovala nehty, prostě dělala samé mnohem důležitější činnosti než hlídat plotnu :-))
srpen 21, 2015 23:37
jinak, z většiny extra pálivého guláše je omáčka ;) : bb.
menší část jsem nechala pro ty, co mají plechovou hubu, větši část guláše jsem přelila do jiného kastrolu, nechala znovu rozbublat, přihodila jsem naše domácí nakrájená rajčata, chvíli podusila, nakonec vmíchala smetanu a po odstavení z plotny ještě kousek másla.
Rajčata a smetana to hodně strhli, je z toho karamelově hnědočervená omáčka, mírně pikantní. K tomu bude rýže a těstoviny. K pálivému guláši chleba. Ke zbylému chlebu kotletky a zelenina na grilu večer.
srpen 21, 2015 23:41
vynechává mi pát kláves u notebooku, : bb.
musím do nich bušit jak do bubnu, aby psaly.
Takže mělo být okořeněnÝ, pálivÝ guláš...atd.
srpen 21, 2015 23:43
Nojo, : Sidon
holinky, nebo hodinky, vždyť je to jedno, obojí se natahuje. Teda aspoň v dívějších dobách. Jinak, je pravda, že ženský dovedou dělat několik věcí naráz, ale někdy se to holt nějak zamotá. Já mám třeba rád guláš okořeněný, pálivý, ale to, co je pro mě jenom lehce pikantní, některé jemnější povahy šílí, že je to jak "dračí šleh". I když si dělám třeba knedle s vejcema, tak di to posypu cayene pepřem. Mexičani, kdyby neměli cayene pepper a pálivé papričky, tak už by asi dávno vyhynuli. Stejně tak většina Asiatů.
Kromě té "desinfekce", kterou tyhle pálivý potvory páchají, to má ještě další, příznivé ůčinky pro tělo. Je to prý dobré pro srdce a proti revmatismu.
A bb, řekni těm chlapům, že je to velice dobré na potenci a po gulášu se jenom zakouří.

smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
srpen 21, 2015 23:58
bb : Iris
A bb, řekni těm chlapům, že je to velice dobré na potenci a po gulášu se jenom zakouří.


,,a je to smilies/grin.gif
srpen 22, 2015 10:52
nedávno jsem psala : marty
o mojem buřtguláši do kterýho jsem omylem sypala vrchovatě chilli. Nejspíš bych to řešila taky částečným naředěním, přidáním další várky surovin a pak opět zahustit, aby to mělo gulášovou konzistenci. Nakonec jsem k tomu nepřistoupila, protože bysme jedli buřtguláš celej tejden.
Takže když máš velkou hordu strávníků a guláš na 3 zbůsoby, budou Tě všichni chválit jaká jsi kuchařinka a určitě se sní všechno.
srpen 22, 2015 12:44
další fígl ... : micka
by mohlo být prohlášení guláše za čínské/thajské/indické jídlo gunčula karí smilies/wink.gif a s kamennou tváří tvrdit, že to tak má být. :-)))
srpen 22, 2015 20:27
Odstředivka na salát : Tili
Dcera se od nás před nedávnem odstěhovala a kuchařku pro dceru jsem jí koupila a je z ní naprosto nadšená. Po předchozím článku - salátové zálivky od Florentýny jsem si odstředivku na salát koupila v IKEA (je o dost levnější než třeba v Tescomě) a je to super kousek do kuchyně.
srpen 23, 2015 10:00
To jsem si oddechl, že to není rada pro začátečníky. :-) : strejda
Když mě chytne kuchařský amok (vařím dobře, vařím rád), což bývá dost často, vařívám takzvaně úsporně. Nikoli co se týče ingrediencí, ale spotřeby nádobí. Dělávám rád dobroty v jednom hrnci, v jednom kastrolu, v jedné pánvi. Když třeba peču maso, využiji místa v pánvi a přidám tam nakrájené brambory na čtvrtky a za chvíli i nějakou zeleninu. Co lednice dá. Všechno pustí šťávu, chuť a výsledkem je jeden namachaný pekáč plný pochoutky. smilies/grin.gif

Když jsme tu měli vnučky, říkal jsem jim, že dnes jim bude vařit děda, kuchař ze čtvrté cenové skupiny. :-) To jsem se hodně podcenil. Bára koštla a řekla, že se holky kolektivně rozhodly a přeřadily mě do první cenové skupiny a dostal jsem řád dřevěné vařečky. smilies/grin.gif
Nakonec budu soutěžit o jednohrncovou či o jednopánevní "michelinku."
srpen 23, 2015 10:19
Krakonosi, : Bara
dobra cesta k napsani kucharky.....
srpen 23, 2015 13:57
Jana : -doktor-
Nevím co si mám myslet.ale článek mi připadá jako školení dívek pubertálního věku a to jsem můž a kroutím hlavou.Čekal jsem kulinářské vychytávky.Snad se dočkám později....ahoj
srpen 23, 2015 14:28
to jsou ty dopady rychločtení :) : bb.
taky se mi to stává, přelítnu titulek, úvodní omáčku vynechám a jdu po podstatě.
Asi to máte taky tak, a proto vám unikly úvodní informace:

...ale ukážu vám, co je skutečně nezbytné vybavení pro každou kuchyň a bez čeho se nikam neposunete. Vysvětlím vám přitom, proč to tak je a proč byste tyhle věci měli mít stále po ruce, každý den vašeho vaření. Prostě je to vychytaný seznam.
...A tak je tenhle článek o tom, co potřebujete, abyste mohli dobře uvést do praxe právě ty nejzákladnější kuchařská pravidla a zákonitosti.


ano, jsou to rady pro začátečníky, jako jsem byla třeba já před spoustou let, což nebylo tak úplně snadné bez internetu pro někoho, kdo od malička musí "já sama"a každou Ameriku si nejdřív objeví úplně sama :-))
srpen 24, 2015 15:43
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]