O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

MONGOLIAN BARBECUE PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 22 říjen 2015

Dnes vám chci povědět něco o mongolském barbecue. Rádi jsme tam (do mongolské restaurace) chodili, ještě v Americe, v Česku jsou dvě restaurace tohoto druhu v Praze, ale kde, to vám nemůžu říct, to by byla reklama. Jídlo tam lze porovnat s čínským - ona to vlastně čína je. Krásné na tom ale je, že si jídlo tvoříte sami, podle vlastní a okamžité chuti.

     

 

 

 

      Jedná se o způsob přípravy které se říká stir fry, otrocky přeloženo je to "míchej a smaž". Toto jídlo vzniklo kolem roku 1970 na Tchaivanu. Navzdory jménu to nemá nic společného s Mongolskem ani s barbecue. Když přijdete do restaurace, vezmete si misku nebo talíř, podle velikosti je určena i cena a nevěřili byste, co dokáží někteří sníst.

 

      Pak postupujete kolem pultu s různými ingrediencemi, obvykle se začíná oříšky, kešu a buráky. Dále různé zeleniny, vše nakrájené na malé kousky. Brokolice, karotka, řapíkatý celer, fazolové klíčky, palmové výhonky, mladý hrášek (lusky), cibule, ananas, jalapeňo papričky, listy koriandru.....

 

 

  

 

 

       Další je maso, na tenounké plátečky nakrájené hovězí a kuřecí; to se musí nejdřív částečně zmrazitm aby se vůbec dalo na tak tenké cancourky nakrájet. Pro vegetariány a ty co to mají rádi, je tam i tofu.  Pak máte možnost dát si do misky nudle, případně uvařené a studené špagety. Ty jsem si dával já, i když k jídlu vždy dostanete misku navíc rýže.


       Dál přidáte do misky tekuté součásti, červené víno (zředěné) , sojovou omáčku, pálivou omáčku obyčejnou i sladkou, vodu s citronem, sezamový olej ... a co já vím ještě.


      Potom misku odevzdáte kuchaři a ten se dá do díla. Vysype vše na kruhový, 2 – 2,5 metru velký hladký plát,  a začne obřad vaření. V jedné ruce má láhev s vodou, tuk se nepoužívá a v druhé dřevěnou tyč, kterou tu hromádku posunuje dokola při teplotě kolem 300°C. Dva až tři okruhy  - a váš oběd je uvařen.

 

 

 

 

 

 

      Tohle se dá snadno napodobit v domácích podmínkách. (Nemyslete na vok, tam se nedá dosáhnout té správné teploty - pokud nemáte silný hořák přímo na vok. Stěny jsou moc vysoké a chladí, takže ani dno se nedá dost rozehřát. V čínských restauracích, kde ve voku vaří, mají na to zvláštní hořáky.)  Mé doporučení je pánev, a pořádně rozpálit. Olej není třeba, do pánve vyklopte maso a zeleninu, pak jen pořád doplňujte vodu a míchejte a míchejte. K tomu si uvařte rýži, nebo i ty špagety a ke konci je tam přidejte, klidně studené a jen nechte prohřát.


      Přeju vám dobrou chuť, je to bezva a rychlovka, tedy krom přípravy.

 

 

MICHAL

 

 

 

Komentáře (7)add feed
Michale : Bara
Podobne a tez velice dobre je korejske barbecue. Ale to jsi urcite tez jako milovnik dobreho jidla prubnul...
říjen 22, 2015 12:06
Michal : -doktor-
Michale díky,vypadá to dobře a tvé vyprávění celou atmosferu bezva dokresluje,škoda,že vÚstí n.L. žádná mongol.restaurace není,rád bych ochutnal.Dík za kulinářský zážitek.
říjen 22, 2015 13:19
No vidíš, : Krakonoš
to je další příspěvek do diskuse vo jednoduchejch a dobrejch jídlech. Vod Michala to bude jistě chutnat skvěle. Doktore, na mongolskou kuchyni musíme holt až do Český Třebový. smilies/grin.gif

Michale, až tam kolem vás zase pojedu, nezašel bys na jedno? smilies/wink.gif
říjen 22, 2015 13:55
... : -doktor-
Jojojo,dík,mám prostě smůlu......!!!!!!!!!!!
říjen 22, 2015 15:09
mongolské barbecue neznám, : bb.
dík za rozšíření jídelních obzorů, Michale :-)
V domácích podmínkách takové rychle pražené směsi masa a zeleniny, nebo ovoce, oříšků nebo hub často dělám, ale musím se obejít bez plotny o velikosti obýváku ;-), a tak restuju na pánvi s troškou oleje

Krakonoši, když jsi zmínil husí sádlo, tak výborné je na husím sádle orestovat pár nudliček dobré slaniny, červenou cibulu, na to očištěná pokrájená kachní játra (na tohle stačí mražené Vodňany, abychom nepřekročili rozpočet :-), pepř, pár snítek tymiánu a zastříknout červeným vínem, výpek probublá, osolit, odstavit, posypat lupínky mandlí - k tomu nutně musí být dobrý chleba, aby ani kapka šťávy nepřišla nazmar :-)

říjen 23, 2015 00:53
Krakonoši, : Michal
u nás taky Mongolská není, ani korejská ale na to pivko vedle do pivovárku rád zajdu. Čínskou nám tu zavřeli hygienici. Zbyly pravda dvě co ovládají Vietnamci, jedna je v Tescu a kvalitou odpovídá. Druhou máme za rohem, asi 130 metrů domů. Dal jsem si tam mou milovanou pálivou a kyselou (hot & sour) polívku a nedoběhl domů. To jsem tam byl poprvé a naposled. Takže na čínu jezdíme 9 km do Litomyšle. Ale stojí to za to.

bb dělám to taky na velké pánvi, vok jsem zcela zavrhl už dost dávno, nedosáhne tu správnou a dost vysokou teplotu. O velké plotně radši ani nemluvím. Tahle se dělá úplně bez oleje, jen se pořád po troškách podlévá vodou. Jen tak aby dno bylo pořád pokryté tak 2 - 3 mm.
říjen 25, 2015 07:58
Tak to máš vlastně kousek : Krakonoš
i ke Zběhlíkovi. Hrozně šikovnej chlap, na hospodě maká celá rodina a Pohlreich si z něj sedl na zadek smilies/wink.gif. Já to tam byl jednou vyzkoušet a moc jsme si pochutnali.
Je to tady: http://mapy.cz/zakladni?x=16.3462555&y=49.8152534&z=15&source=firm&id=2539932
Děkuju, žes mi nedal košem, až tam budu mít cestu za našima, tak dám vědět, nějak se zkontaktujeme třeba přes Danielu smilies/wink.gif. Snad to tentokrát nedopadne jako tehdá ty jabka s naší nebožkou puntíkatou smilies/grin.gif.
říjen 27, 2015 19:26
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]