O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZMRZLINKA.... ÁÁÁÁCH... PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 16 červenec 2015
Sníh a led ochucený medem nebo ovocnou šťávou znali už ve starém Řecku a ve starém Egyptě. O tom, jak vznikla první skutečná zmrzlina, existuje více verzí. Některé prameny uvádějí, že to byli Mongolové, kteří ji rozšířili. Připravovali různé ochucené nápoje z mléka (kozího, velbloudího a jačího). Tyto nápoje ale díky chladnému horskému klimatu často zmrzly. Recepty na takto vyrobenou zmrzlinu měl ve třináctém století přivézt do Evropy cestovatel Marco Polo.
 
Podle jiné verze zase první zmrzlina vznikla díky Číňanům, od nich recept přebrali Arabové a Peršané. Od Arabů se naučili dělat zmrzlinu Italové a její výrobu rozšířili dále po Evropě (Arabské slovo scherbet znamená sladký sníh, z toho vzniklo italské slovo sorbetto, tedy sorbet). Na počátku se zmrzlina podávala jen v nejvyšších společenských kruzích.

 

 

 .

 

     V povědomí lidí je zmrzlina řazena mezi sladkosti, které by se v jídelníčku neměly objevovat příliš často, a ještě o to méně, pokud se snažíme redukovat svou hmotnost. Ale ve skutečnosti je to se zmrzlinou o mnoho pozitivnější, a pokud si vybereme tu správnou, může být vhodnou součástí našeho jídelníčku. Především v horkých letních dnech může určitě zmrzlina fungovat jako osvěžující a nutričně hodnotná svačinka, na které si navíc i bez výčitek pochutnáme. Ovšem není zmrzlina jako zmrzlina a je tedy potřeba se v široké nabídce trochu zorientovat a vybrat tu správnou.

 

     Pokud si chcete pochutnat na zmrzlině, vybírejte si vhodný druh v rozumném množství. Rozhodně neprohloupíte, když budete kupovat menší balení nebo si řeknete o menší kopeček – platí heslo „vychutnáte první sousta, další už jsou setrvačnost“.

 

 

 

 

 

 

 

     Vždy jsou lepší zmrzliny bez polevy, u zmrzlin s polevou volte alespoň takovou, která je vyrobena opravdu z čokolády a ne ze ztuženého tuku. Z hlediska výživového jsou nejvhodnější ty zmrzliny, které obsahují tvaroh nebo jogurt. Hlídejte však, aby neobsahovaly větší množství tuku.

 

     Zmrzliny mléčné a smetanové obsahují výhradně mléčný tuk, mléčné minimálně 2,5 % a smetanové minimálně 8 %. Maximální množství tuku stejně jako cukru nejsou limitována, a proto se u různých výrobků liší. Výrobky se tedy významně liší i ve své energetické hodnotě.

 

     Výrobky označené „s rostlinným tukem“ mají mléčný tuk nahrazen tukem rostlinným. Rostlinný tuk, který se používá pro výrobu mražených krémů a zmrzlin (nejčastěji tuk kokosový a palmojádrový), nemá pro svůj vysoký obsah nasycených mastných kyselin zcela příznivé složení, zejména z hlediska nemocí srdce a cév. Bohužel se jedná o valnou většinu balených zmrzlin, které se v současnosti na trhu objevují. Ale nezoufejte, určitě se vám podaří objevit i nějakou opravdu mléčnou zmrzlinu, která rostlinné tuky neobsahuje. A i kdyby ne, tak jednou za čas vám ani kokosový tuk určitě neublíží.

 


 

 

    Tvarohová zmrzlina je českou specialitou, jinde po světě ji většinou nenajdete. Naopak velmi oblíbené a rozšířené jsou zmrzliny jogurtové. Pokud jsou vyrobeny opravdu z jogurtu a nejedná se jen o jakousi jogurtovou příchuť, tak mohou být také nutričně velmi hodnotné a dodat nám i nezanedbatelné množství vápníku, plnohodnotných bílkovin a probiotických kultur.

 

Zdroj: www.kalorické tabulky.cz

 

 

 

 
Komentáře (4)add feed
... : deeres
Ovšem není zmrzlina jako zmrzlina

V padesátých letech minulého století býval v Praze, v Rybalkově ulici zmrzlinář.
Ital, sám si zmrzlinu vyráběl na zmrzlinovém stroji. Ve zmrzlině nebyla ani kapka tuku, ani mléka. Byly to vodové, ovocné zmrzliny, porce za dvaceťák , jeden kopeček do malého papírového kelímku. Citrónová, jahodová, pomerančová, ovoce ve zmrzlině podle sezóny. Já milovala ledo-fredo, to byla ovocná s kousky kandovaného ovoce, prostě boží. Kdykoliv jsem šla kolem do Grébovky, do Pinďáku, nechala jsem tam u něj uškudlený peníz. Koncem padesátých let zmizel a já tak dobrou znrzlinu jsem už nikdy nejedla ani v Itálii. Nebo si to možná maluju v růžových barvách, jako všechny dětské vzpomínky.
A možná ne, protože nanuky, polárky a eskymo, které jsem znávala, tak to dneska vyrobit neumí, ta chuť je prostě jiná.
červenec 17, 2015 09:10
... : Milene
Já zase vzpomínám s láskou na banánovou zmrzlinu na Václavském náměstí pod kinem Blaník. Takovou jsem taky už nikdy nejedla. Když jsem v centru Prahy, tak zajdu na banánovojahodovou do Světozoru. Ale je to jen trochu podobné té z Václaváku. :-
červenec 17, 2015 09:45
Punčová zmrzlina : Jitka U.
Bylo to koncem šedesátých, jeli jsme s rodiči na dovolenou k Balatonu a někde u Komárna byl pouliční zmrzlinář, na hlavě měl bílou háčkovanou čepičku a prodával úžasné zmrzliny. Tenkrát jsem si dala punčovou s rozinkama a byl to zážitek.
Samozřejmě pak ta banánová na Václaváku pod Blaníkem.
V nedávnu jsem se několikrát pohybovala ve Stráži pod Ralskem, tam je vyhlášená cukrárna U Němce (nevím jak se jmenuje opravdu), ale má tam spostu druhů výborných zmrzlin, kromě jiného i takové lahůdky jako zmrzlinu čabajkovou apod.
červenec 18, 2015 05:45
Mě letos překvapila dcera ... : micka
Rozmixovala led. Přidala ovoce, vanilkový cukr (z vanilkového lusku) a smetanu.
Bylo to úžasný. Hlavně v tomhle vedru.
červenec 18, 2015 10:11
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]