O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DOMÁCÍ ZMRZLINA OD FLORENTÝNY PDF Tisk E-mail
Pondělí, 22 červen 2015
Přejít na obsah
DOMÁCÍ ZMRZLINA OD FLORENTÝNY
Strana 2
Strana 3

 

 

 

 

 

 

Letní zmrzlinová škola

 

      A ještě něco pro vás dnes mám. Pokud vás téma zmrzliny zaujalo, nenechte si ujít i tuhle vzdělávací vsuvku. Dozvíte se v ní, jak vlastně poznat dobrou zmrzlinu.

 

  • Co se smí prodávat pod označením zmrzlina?

 

       Podle české legislativy smí mít označení zmrzlina pouze výrobek, který má nejvýš 7 procent tuku a u kterého je tento tuk výhradně živočišný. Schválně si projděte regál s mraženým zbožím v supermarketu: moc výrobků s označením zmrzlina nenajdete. Všechno ostatní je tzv. mražený krém. Zatímco u špekáčků si na označení pozor dáme, u zmrzliny tuhle věc málokdo ví.

 

 

  • Jak se zdraví zmrzlináři?  Ať vám slunce svítí!

 

 

  • Lze vůbec ještě vyrobit zmrzlinu bez moderní potravinové chemie, jen ze základních surovin?


       Ano, dělala se tak před třiceti lety, tak proč by to nešlo i dnes? Problém je, že poctivější a tradičnější postup je zároveň zdlouhavější. Když zmrzlinář připraví ochucený smetanový základ na zmrzlinu, měl by ho nechat asi 6 hodin vyzrát a odpočívat při teplotě kolem 2 stupňů, teprve potom ho svěřit výrobníku zmrzliny. Ne každému se tahle technologická pauza hodí a práškové zmrzliny se bez ní klidně obejdou. A že je z nich cítit škrob na jazyku a drží je pohromadě hrst chemických sloučenin? Málokdo to bohužel dnes pozná.

 

 

  • Má být zmrzlina měkká nebo tuhá?


      U dobrého zmrzlináře dostanete zmrzlinu, která je pod bodem mrazu, ale přitom měkká a tvárná. Taková zmrzlina se neuchovává při mínus 18 stupních, jako máme všichni doma v mrazáku, protože pak ztvrdne na kámen. Pokud někdo zmrzlinu vyrobí, ten samý den neprodá a přes noc uloží do mrazáku, zničí se její struktura a je to pak na ní druhý den poznat. Dobrý zmrzlinář se tedy snaží večer všechno rozprodat a vyprodat, ale novou zmrzlinu doplní až druhý den ráno.

 

 

 

 

 

 

DOMÁCÍ ZMRZLINA 

  

Suroviny

 

  • 500 g předem zmraženého ovoce (jahody, lesní směs, meruňky, broskve, tepelně upravená rebarbora, jednotlivě nebo v libovolné kombinaci) – v dnešním receptu jsou použity kunratické zamražené jahody a směs lesního ovoce ze supermarketu
  • 2-3 lžíce cukru podle sladkosti ovoce
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • trocha studeného mléka, nejvýš 100 ml

 

 

 

 

Postup

 

       Všechny suroviny kromě mléka umístěte do kuchyňského robota se sekacím nástavcem, případně do výkonného mixéru.dohromady. Pár lžic úplně stačí. Když to přeženete, uděláte si ledový ovocný koktejl, ne zmrzlinu.

 


Tak ať vám slunce svítí.


 

 JANA FLORENTÝNA ZATLOUKALOVÁ

 

 

 

 

Komentáře (3)add feed
Pro milovníky neovocných zmrzlin : Danka
Mám jeden osvědčený tip. Je to sice kalorická bomba, ale velká dobrota. Vyšleháme smetanu ke šlehání, přidáme pár kapek vanilkové esence a zašleháme salko (podle toho, jak kdo rád sladké, my dáváme plechovku na 4 smetany). Pak už jen nalejeme do vaničky, případně obložíme oplatkou. Ve výsledku je z toho nefalšované moroženoje. A jak je to našlehané, není třeba při mražení promíchávat. Jen je výsledek trochu tužší, jak psala Flo, ale stačí porce oddělovat běžným příborovým nožem, ten se narozdíl od lžíce nemá tendenci ohýbat:-)
červen 23, 2015 07:47
Danko, díky, : Myška
to vypadá dobře!
červen 23, 2015 10:06
... : bb.
jo, tuhle fofr ovocnou smetanovou zmrzlinu známe a děláme, je nejlepší a v létě je to bezvadné rychlé pohoštění pro návštěvu.
Hodíme do mixéru zmrazené ovoce, cukr a smetanu, občas trochu alkoholu, a je to.
Zatímco se zmrzlinovačem zatím nemám nejlepší zkušenost, smetanové zmrzliny jsou dobré, ale dost řídké, žádné kopečky zmrzlinovou naběračkou do pohárů nebo do kelímku se z toho neudělají. Zatím nevím, jestli je špatný postup nebo stroj :-)

Danko, dík za tip, vyzkouším. Proložím tenkými oplatkami, poliju domácí čokoládou a posypu sekanými praženými mandlemi a oříšky. Zkusíme domácího Pierota :-)
červen 23, 2015 16:22
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]