O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZAMILOVALA JSEM SE - DO PEKÁRNY NA CHLEBA PDF Tisk E-mail
Středa, 24 říjen 2007

Díky vám jsem si vybrala, objednala a obdržela. A pak už jsem se na svou novou kysničku (docela velkou) obdivně dívala, listovala jak původním, tak přeloženým manuálem. Ale protože všude na netu jsou kvanta nejrůznějších receptů, řekla jsem si, že úplně postačí, když to svedu naplnit, zapnout, naprogramovat, úspěšné dílko vyndat a vnitřek vyčistit.

 

 

 

 

 

     Po týdnu okukování (nebyl dřív čas) jsem konečně uspořádala velký obřad pečení. Přiznávám, že i když mám kuchařek snad tolik co detektývek, recepty nějak extra nedodržuju. Ráda jimi ale listuji, sbírám inspiraci a pak mě baví všelijak porůznu experimentovat. Má to jednu výhodu i nevýhodu: všechno jsou originály a protože si většinou nepíšu, co jsem do čeho dala, tak současně i neopakovatelné unikáty.

 

 

     Bylo to fakt něco: stačí jen dodržet základní množství na malý chlebík - 400 g mouky, 280 ml tekutin, nějaké to droždí, sůl, cukr a chleba je... Přiznám se vám ještě k lupu, už jsem se přiznala jedné kamarádce a ona mne děsně zklamala, neb pravila, že se to dělá běžně...

 

     Prostě ve velké ošatce, ve které mají v obchodě takové ty bulky, co jsou sypané slunečnicovými, tykvovými, sezamovými a vím já ještě jakými semínky, zůstává na dně hodně moc tohoto lahodného sypání. A tak mne napadlo si trochu uzmout.

 

     Byla jsem připravena, že pokud mne nějaké to hlídací oko odchytí, vymluvím se na hladové ptactvo nebeské a zapřu hladové „já". Nu, prošlo to a cestou domů jsem vymyslela další, ještě zajímavější použití: semínka jsem rozmixovala a nahradila jimi část mouky. Lidi, to vám bylo něco... Jak už jsou jednou pečená, tady vlastně pražená, mají zvýrazněnou chuť...

 

 

     Chlebíček jsem od té doby pekla už asi pětkrát, pokaždé tak trochu jiný, protože sem tam nějakou tu ingredienci nahradím něčím jiným. Naštěstí je výsledek vždy jen cca čtyřicetidekový, a ještě ho kus rozdám. Jinak nevím nevím, takhle by veškerá má dietní předsevzetí šla ke všem čertům...

 

d@niela

 

 

Komentáře (39)add feed
... : bb
hm, já zatím pekla jen 2x hotovou koupenou směs z Labety, a nic moc smilies/sad.gif
říjen 25, 2007 02:08
... : Olina
a ma takovyhle chleba z pekarny taky krupavou kurcicku? Po letech za velikou vodou mi nejaky dobry chleba moc chybi, neco jsme tu objevili, co se podoba tomu ceskymu, aspon si teda myslim, ze se podoba, clovek po tech letech zapomene smilies/kiss.gif. Pokud by byla i ta kurcicka, tak bych do pekarny sla a zkusila neco tvorit doma smilies/grin.gif a pak me tak nalakalo i to kynute testo na knedle a tak, pokud by to umelo uplacat i tohle, bylo by to super smilies/grin.gif
říjen 25, 2007 03:12
Oli, : Ceskymo
v pekarne obvykle nepecu (jenom vyjimecne) prave kvuli ty kurcice... ale krasne mi to to testo vykyne, pak udelam sisu a strcim do normalni trouby - takhle mas skvelej chleba i s tou kurkou. A jakykoli kynuty testo, takze i to na knedliky, uz kynu jedine v pekarne, jinak mi to tu moc nejde.
A mala rada: jestli nemas penez nazbyt, navstiv nejblizsi smetak, s trochou stesti jich tam par najdes a nektery i fungujou! smilies/grin.gif Ja to takhle delam s mikrovlnkama kazdych par let smilies/cheesy.gif
říjen 25, 2007 03:22
... : Olina
Ok, takze pekarnu poridit prakticky jen kvuli kynuti smilies/cheesy.gif , chleba bez kurcicky proste pro me neni chleba.
No kdyz bych kupovala, tak radsi v obchode, co kdyz by se mi to nezamlouvalo , tak to radsi vratim a nebude me to stat tim padem nic. Ne ze bych to praktikovala casto, ale obcas se stane, ze neco unahlene , bez rozmysleni koupim a pak se triskam do hlavy.
říjen 25, 2007 03:32
z pekarny - s kurcickou i zdrave : Kacka
V teto pekarnicce peceme chleba uz nekolik let a vzdy je vyborny.Zkouseli jsme nekolik receptu, ale ten nejbeznejsi je z tmave mouky (1/2), mekky,zadny penovy a vzdy ma vyznikajici kurku.Bezny cyklus trva je 3h.Slibuju zaruceny uspech.Pokud ma nekdo zajem o recept,rada napisu.Jiny chleba kupuji jen vyjimecne. Zkouseli jsme v masince i jine druhy,rychlejsi cyklus,s peprem a kozim syrem,bagetku,obycejne kynute testo a vzdy se povedlo.Neznam lepsi vuni, nez vune cerstveho upeceneho chleba, ktera vas rano probudi ;-)
říjen 25, 2007 07:03
S kůrčičkou.... : Vodoměrka
Kolegyně mající pekárnu nás pravidelně zásobuje svými vzorky, když upeče nějaký nový chlebíček a musím říct, že kůrčičku má... a vevnitř střídku mechovou, nadýchanou... no prostě super... ale možná je to hlavně rukama, i když peče pekárna, protože Dana peče chleba s láskou a chutí...a to se někde musí projevit, ne?
říjen 25, 2007 08:01
Kačko, : Michal
prosím tě napiš, vše co jsme zatím stvořili mělo do českého chleba daleko, inu asi jako z Idaho(kde žijem) až do pekárny v Mostecké. Kdeže ty časy jsou, pokud vím pekárna už není. smilies/cry.gif
říjen 25, 2007 09:09
No já nevím, : erika
mě zase ty chleby z domácí pekárny moc nechutnají.Ale před lety jsem se vypracovala na docela zdanou pekařku.Žila jsem totiž na Kubě a strašně mi chyběl náš obyčejný chléb.Sháněla jsem recept všude možně,až jsem jednou o dovolené potkala na Moravě starou paní,která ještě zamlada pekla 1x týdně chléb pro celou rodinu na týden.Čili je to stejné,jako v Robinsonovi.Je potřeba si schovat kousek těsta a nechat ho zkysnout.A je potřeba získat praxi.Mých prvních cca 40 chlebů se nedalo jíst.Ale potom jsem se fakt vypracovala a pekla nejlepší chléb široko daleko.Takže:1kg hladké mouky,z toho ovšem třetina žitné,2 třetiny pšeničné.Sůl,kmín,půl sklenky octa,droždí,voda nebo pivo a ten kousek zkyslého těsta.Při pečení potírat vodou.Dobrou chuť.
říjen 25, 2007 09:19
Lidi, já jsem ten týden jen študovala na netu, : d@niela
co a jak se dá zkazit. Fakt, a docela to nechápu, jak se "to" mohlo někomu tak pomršit, ono opravdu záleží jen na dodržení poměrů. Tak sem četla a četla, hodně lidí študuje mouky (zkusila jsem to z té obyč., co jsem měla doma); ale fakt je, že vzhledem k tomu, že jako Erika jsem taky asi tak poslední rok pekla chleba vlastnoručně, tak jsem si nakoupila tu kilo mouky té, tam kilo téhle - takže mám žitnou, šrotovou, celozrnnou a co já vím, jaké ještě. Prostě občas nějakou někde uvidím, tak si ten pytlíček domů dovleču.
U toho "ručního" pečení je snad jedinej problém, v porovnám s pekárnou: záleží fakt moc a moc na tom promíchání. Dokonce mám nahraný díl o chlebu (Kačko, Michale, když tak řeknu co to bylo, podívám se - je to známá americká kuchařinka), a pak to kynutí. Taky záleží na obyčejném rozdělání kvásku - stačí dát trochu víc cukru do droždí, teplejší voda... No, jak říkám, to jsem všechno prolezla, naštudovala - a pekla jsem si pak docela dobrej chlebík. Jenže ta fuška při tom hňácání...
Jo, já ještě vyfotím chleba rozříznutej, abyste viděli, že má i nádherně křupavou kůrčičku. No - děsněj "samožer".




říjen 25, 2007 11:09
proč je ten : alena tečkovaná
horní bochníček takovej světlej? a jakou máš značku pekárny - třeba to záleží taky na značce.
říjen 25, 2007 11:48
Hele, nedělej si ze mně legraci - : d@niela
ale dost možná, že jsem to napsala nesrozumitelně:
a) u článku je fotka chleba, který peče pekárna
b) na obrázku u komentáře - tedy tady - je chleba dělanej růčo a pečenej v normální troubě
c) horní chleba je před upečením
d) dolní po upečení
e) pekárna je panasonic
f) na značce to myslím nezáleží, záleží, jak už jsem napsala, na správném poměru ingrediencí

doufám, že jsem na nic nezapomněla...

říjen 25, 2007 12:00
hmmm : Inka
a nemáte recept někdo na takový ty francouzský křupavý a voňavý bagety? Také se chci do toho pustit, jen nestíhám.
říjen 25, 2007 12:37
Inko!!! : Míša šíša
Kde jsi byla těch sto let? smilies/shocked.gif
říjen 25, 2007 12:39
hele, to je nápad... našla jsem si taky recept, zkusím, povede-li se - : d@niela
vrazím to sem...
říjen 25, 2007 13:07
Míšo, : Inka
sem se topila v klasických problémech někde v minulém století, sama tomu nevěřím.
říjen 25, 2007 13:33
No tak hlavně, že jsi zase vyplavala na hladinu : Míša šíša
smilies/kiss.gif
říjen 25, 2007 13:35
já jsem taky ráda Míšo, ani nevíš jak, : Inka
a že se vrátím k tomu chlebu. Byla jsem shodou okolností nucena si koupit krbíková kamna než si budu moci dovolit kbrbík svých snů, již přituhuje... A zjistila jsem, že se prodávají také krbíková kamna s pecí na chleba, děsně mě to zaujalo, ale z úsporných důvodů jsem si musela nechat zajít chuť a koupila ty bez té pece, ale stejně to vem ně leží ještě teď.
říjen 25, 2007 14:04
... : bb
takže to bude asi tou doma namíchanou směsí...bábovky a věnečky z prášku z krabice bych taky nepekla, tak si namíchám i tu chlebovou, a uvidíme
chleba z instantní směsi Labeta se sice snědl, ale bylo to jako kupovaný chleba a ani kdovíjak nevoněl, jen slabě
říjen 25, 2007 14:31
... : Bara
Chci jen dodat, ze nekolik mych kamaradek zakoupilo pred casem pekarny chleba. Ono to tady bylo najednou modni zakezitosti. Vsechni bajily o vuni a kurcicce o jednoduchosti a najednou ticho. Tenhle elan zustal jen jedne. Me to zatim jeste nechytlo, ale kdo vi? Casy se meni a lidi se meni....
Na nasem trhu je obrovsky vyber bilych, svetlych, tmavych a kukuricnych chlebu s ruznymi seminky, orisky, atd., dokonce koupim i nemecky, ktery je skoro jako ten nas s tlustou lesklou, krupavou kurcickou. Ale Danielo, az priste prijedu do Prahy, urcite zajdu na chleba se sadlem.
bb - nemam moc zkusenosti s cs. instantnimi produkty, ale u te Labety mi chybi takove to "body"
říjen 25, 2007 14:59
Baruško, Bíbí, : d@niela
vono je to o tom, že ne každý den se ti chce objíždět obchody a vybírat si ten svůj jedinej, kterej by ti zrovna zachutnal. Kdežto tady se to nasype, naleje, vykašleš se na to a za cca max. 4 hodiny ti to najednou začně vonět...

Bíbí, ani by mě nenapadlo si koupit namíchanou směs, já jsem děsnej experimentátor... No, jak jsem tak studovala, co kdo jak zvoral, tak jsem si uvědomila, že moc záleží na poměru mouky a tekutin, no. Jestli chceš, zkopíruju ti pár zajímavých rad... Ono všude bylo něco, tak jsem si to "takňák" dala dohromady.

říjen 25, 2007 15:11
tak mi to nedalo : Inka
a najela jsem na francouzský server, no jen ty fotky a sliny se sbíhají a jak jim to tam v pekárnách voní, ještě dnes to cítím...
http://www.supertoinette.com/fiches_recettes/fiche_pain.htm
říjen 25, 2007 15:20
tady je nafocený i postup : Inka
říjen 25, 2007 15:24
... : Polarka
stejne jsem porad pro rucni zpracovani chleba i vekysmilies/smiley.gif Ale ta baketa by mne zajimalasmilies/smiley.gif
říjen 25, 2007 15:26
Inko, cos mi to udělala... : d@niela
já na to zíííííííííráááám....
to je nádhera, nojo Frantíci jsou na tohle specialisti....
ok, budu zkoušet :-)

říjen 25, 2007 15:36
tak jsem to pečlivě pročetla... : alena tečkovaná
ono to snad pětkrát kyne - no na tohle bych teda nervy neměla. Radši si tu bagetu koupím. ale recepty jsom si uložila.Jeden nikdy neví. Až nastane energetická krize a nepude proud....akorát musím koupit kamna s troubou, a můlžeme začít péct. Mně vůbec nějak to kynutý těsto nejde....málokdy se mi povede. Takže, kdyby za mě tohleto zařídila ta trouba.....
říjen 25, 2007 15:51
http://www.supertoinette.com./fiches_recettes/_pain.htm : alena tečkovaná
nějak mi to, mrška nejde otevřít smilies/grin.gif
říjen 25, 2007 15:53
Doma pečený chleba vypadá úžasně, : mamča
ale to bych si mohla po večerech i cihly na budoucí domeček plácat...
Holky, kde berete čas ?
říjen 25, 2007 16:12
mamčo, právě proto sem si koupila tu kisénku, : d@niela
když jsem to dělala doma, tak jsem minimálně půl hodiny zápasila s těstem, pak to hodně dlouho kynulo. Já to řešila všelijak: zabalila do futrálku, šoupla nahoru na kredenc, do teplíčka, pak zas do trouby, kterou jsem zapla na 50... ale prostě to stejně trvalo děsně dlouho, než to vykynulo tak, jak to bylo potřeba. Pak jsem to ještě jednou "srazila", zformovala, šoupla do tý modrý formičky, pak do trouby, plus vodu, šmrdlala při pečení vodou, aby byla kůrčička ... prostě zážitek téměř celodenní.

No, jak říkám, proto mašinka. Což ovšem neznamená, že si občas třeba zase šišku neupeču. Ostatně, ono se prý dá jen v tom udělat těsto - a pak jen šoupnout na plech a péct v obyč troubě. No, to všechno časem zkusím. Rozhodně to budu používat :-)

říjen 25, 2007 16:33
Zajímá mě, : Milan
kolik takový stroj stojí a jestli jsou mezi nima nějaký velký rozdíly, nic jinýho než různá velikost a kvalita provedení mě totiž nenapadá.
říjen 25, 2007 17:07
Když já mám těch návodů : Michal
celou knihu, ovšem americkou. A ještěk tomu si já hlava blbánepamatuju který recept už jsem zkusil,marně ovšem, a který ještě ne.
Zásadně ale souhlasím s Danielou, ještě se mi nepovedlo upéct dvakrát stejný chleba podle jednoho receptu asi opravdu záleží strašně moc na dodržení postupu.
Ačkoli, povedlo. Pokaždé je nedokynutý a chutná po droždí. Asi mám špatný recept, oni halt američani vědí prt o tom, jak má chlebík chutnat.
říjen 25, 2007 17:08
haha, Michálku, ty si super, ale já ti vůbec nevěřím! : d@niela
Ty, největší kouzelník ze všech kuchařů...
smilies/grin.gif
říjen 25, 2007 18:16
Milane, : Bara
tohle jsem zaslechla u kamaradky. Jsou pekarny, ktere zadelavaji, kynou a pecou a dalsi ingredience jako ruzna seminka, vlocky, susene ovoce atd. tam musis behem te doby sam pridat, proste to cinkne a musis u toho byt a seminka prisypat. Takze je lepsi si pry priplatit a tenhle moment, kdy do testa musi prijit ty orisky, seminka..... uz je naprogramovany, vysypou se z davkovace, takze u toho nemusis byt.
říjen 25, 2007 19:32
Danielo, : Bara
po chlebe se pry v zadnem pripade netloustne !!!! Ale po tom co k nemu prikusujes a cim si ho namazes !!!! Ale tenhle mekounkej a krupavej muzes jist samotnej !!!!

Hele, tady ted leti dieta: jeden den vsechno, druhy den jen celozrny chleba a to se opakuje.
říjen 25, 2007 19:37
Milane, : d@niela
opravdu jsem to studovala, přečetla haldu různých zkušeností od lidí. Myslím, že máš pravdu, že se to většinou liší jen kvalitou práce. Záleží na tom, na jak dlouho ji chceš a co si od ní slibuješ. I v tomhle případě platí, že "nemáme tolik peněz, abychom si kupovali levné věci". Ale současně věřím, že "každý tu svou, má za jedinou" :-))).
Vlastně to máš jako se sporákem - kolik jich je druhů... a přitom nezáleží zas až tak na kamnech, jako na kuchařce, žejo smilies/grin.gif
říjen 25, 2007 19:41
Na pekárně záleží :-) : KITI
a Panasonic je vážně hi-fi! Jen pozor, přes veškeré předsevzetí od té doby, co ho máme 8 kg! Ale i tak nelituji...
říjen 25, 2007 19:54
KITI - prosím tě, můžeš mi napsat? : d@niela
email jednoduchej: daniela zavináč kudlanka.cz - jakožto "poučeného" majitele a zasloužilého pekaře bych se tě ráda na plno věcí zeptala... Přiznávám, že se toho ještě trochu bojím, nevím, co můžu co ne smilies/grin.gif
Budu moc ráda, dík!
říjen 25, 2007 22:53
Michale!!! : Kacka
Recept ti muzu poslat( vse najdes u vas v obchode a napisu to v Aj ), na obycejny tmavy chleb, co nejvic podobny tomu ceskemu.To je prave ten,co peceme pravidelne,jelikoz taky nejsme v CR. Sehnat nepenovy pekny chleba v (IL) neni nemozne,ale je drahy a neni tak dobry.Kdyz je ten nas upeceny cerstvy, rekla bych, ze je nekdy lepsi i nez ten cesky,jelikoz tam pridavame celozrnou mouku,sem tam muzem prihodit nejaka seminka,cesnek atd.Kynute testo je taky bezva, na pizzu,kolace apod.Delavali jsme take chleba bily ,s peprem a kozim syrem,bohuzel ztratili recept,ktery byl v manualu.Nemas ho nahodou v tom tvem manualu? Vetsinou cyklus trva na 3h,ale delali jsme i rychlovku za 1h, byl spis jako veka,ale cerstvy. Predtim nez jsem se sem odstehovala, nikdy by me nenapadlo, zesi budem pect doma chleba. To vis, kdyz je neceho dostatek,tak to prijde samozrejme a clovek si toho moc nevazi. Kdyz o to ale prijde, tak se pak holt musi zkusit vsechno ;-))))))
říjen 26, 2007 00:41
já zadělávám ručně, : Inka
s kynutím problém nemám na vánočky nebo lívance či koláče mám docela zkušenost, udělám kvásek a zadělám, dám do mísy, přikreju utěrkou a dám na topení, žádná velká komplikace a jdu dělat něco jiného, kyne to pak samo. Chleba jsem ještě nezkoušela a bagetu taky ne, ale moc ráda bych to chtěla zkusit. Zatím si "plácám ty cihly na domeček", ale to už také skončí. Kupovali jsme karton napůl upečených baget od nějaké belgické firmy do mrazáku, ty se pak jen vyndali, stříkly vodou a 15 minut dopekly, byly fakt super čerstvoučké, křupavoučké a voňavé. Takhle by se to jistě dalo udělat i s těmi domácími, jen si je předpéct a dát do mrazáku.
říjen 26, 2007 10:49
Kačko, : Michal
já nevím, protože nejsem doma ale na cestách. Zítra se podívám. Moje adresa je Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny , nebo, jednodušeji Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny .
Ježišmarjá já mám hlad na suchej chleba, českej, samozřejmě. Teď už seto tu trochu vylepšuje, ale jak jsme přežili těch prvních patnáct let, kdy byl k dostání jen ten kapesní chleba, (pro ty co mají štěstí a neznají to vysvětlení: ten bochník se dá zmáčknout do velikosti ozdobného kapesníku do kapsičky saka). Tak tedy, jak jsme to přežili, opravdu nevím.
říjen 28, 2007 02:44
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]