O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

OVČÁCKÝ KOLÁČ PDF Tisk E-mail
Středa, 24 červen 2015
Jak se dozvíte dál, je to zase jedno takřka celosvětové jídlo, samozřejmě existující pod různými jmény. Jen v naší české kuchyni ho, pokud vím, neznáme, ale to se dá snadno napravit, že? Nejdřív ale trochu té historie. Poprvé se tohle jídlo (podle Wikipedie) prý objevilo roku 1791 pod jménem Cottage Pie. V roce 1870 se už objevuje jako Shepherd's pie.   

 

 

 

 

 

     Vlastně, abych to taky pojmenoval česky, je to Ovčákův, nebo Ovčácký koláč, ale také Koláč z chatrče nebo boudy, a je tím míněna opravdu chudobná chýše... To pořád překládám Wikipedii, ale zároveň si uvědomuji, že v české kuchyni se při vyslovení koláč vybaví sladká dobrota. Tak tedy sladké tohle rozhodně není, ale dobrota to je.

 

     Zásadně se vždy jedná o dušené maso, mleté či jemně pokrájené, se zeleninou zamíchanou nebo ne. Původní a pravý anglický Shepherd's pie byl - protože pastýři tam byli vlastně jen a jen ovčáci - připraven z ovčího masa. Píšu schválně ovčího, protože v češtině je vše skopové, kdežto angličtina rozlišuje lamb – ovci a mutton – berana.  A protože beraní maso je silně, no, abych neurazil, tak napíšu aromatické, musel se pochopitelně lišit i způsob přípravy.

 

 

 

 

      A abych to zjednodušování nepřehnal, trochu to zase zesložitím. Shepherd's pie je připraven, jak už jsem řekl z ovčího masa, Cottage pie je z hovězího.

 

     Ve starých kuchařkách se tohle jídlo popisuje jako připravené z nedojedených zbytků pečeného hovězího, v misce vyložené bramborovou kaší, poté bramborovou kaší pokryté a pak zapečené. Aby to všechno nebylo tak jednoduché, tak v Irsku se toto jídlo vždy nazývá Shepherd's pie, i když je z hovězího. 

 

      Dále - v Austrálii se jmenuje Australský masový koláč, na Novém Zélandu mu říkají koláč s bramborami nahoře (potato top pie).

 

 

 

 

     Ve Spojených státech se jmenuje místní varianta Cowboy pie, to překládat nemusím, do Shepherd's pie se přidává řepíkatý celer, a kukuřice (tu ale oni cpou všude).  V Quebeku, kanadské to provincii, se mu říká  Pâté chinois, Čínský koláč. V oblasti Saguenay-Lac-Saint-Jean se na něj používá všeliké maso včetně zvěřiny, ale nemleté, jen na jemno nakrájené. Ve Francii je to Hachis Parmentier, podle muže, který brambory a jejich pěstování ve Francii zavedl.


     Samozřejmě existuje i vegetariánská verze, maso je tam nahrazeno sojou, čočkou nebo fazolemi. V Jordánsku, Syrii a Palestině se jmenuje Syniet batata, nebo Kibbet batata, obé znamená prostě talíř brambor. A představte si - i do Ruska toto jídlo proniklo, jmenuje se Картофельная запеканка, zapečené brambory. A abych ještě nezapomněl: v Anglii krom toho existuje ještě rybí verze, tedy Fish pie. A závěrem - krom toho jsem se už setkal i s variantou „upside down“, teda vzhůru nohama, kde je jednoporcová miska vyložena kaší a v tom masová směs.

 

 

 

 

      No a jak se to dělá, už vlastně vyplývá z popisu. Začíná se cibulí, jak jinak, bez ní to nejde. Pak prostě nahrubo umleté, nebo na jemno nakrájené maso, podušené s hráškem a mrkví nakrájenou na velikost hrášku. Až je to měkké, a musí u toho být samozřejmě šťáva, přijde to do zapékací mísy s bramborovou kaší navrchu. Kaše pod maso není podmínka, ale je to hezčí a lepší. Pak už jen s tím šup do trouby a zapéct...

 

Do historie jedné báječné laskominky vás zasvětil

MICHAL

 

 

 

 

Komentáře (16)add feed
nechci se hádat : šídlo
ale není náhodou lamb jehně? A nejedná o tudíž spíš o jehněčí?
červen 25, 2015 07:40
Šídlo, : Michal
taky. Ono ovčí a jehněčí (lamb) maso nesmrdí jako beran (ram) a tak prostě beraní maso je mutton a ovčí a jehněčí je lamb. Beraní maso se tam pokud vím vůbec neprodává.Ono se taky neříká prasečí maso ale vepřové.
červen 25, 2015 08:01
... : deeres
Koláč neznám, znám musaku a vlastně to je něco podobného. A klidně může být turecká, řecká, nebo bulharská a já jí dělám úplně po svým,protože zrovna lilek nemusím. Na netu najdete receptů haldu i takových, co jsou bez masa.
červen 25, 2015 08:47
tak : Kamila
si dáme etymologický koutek :-)
Prasečí a vepřové není správný příklad, bylo by to selečí a vepřové, žejo.
Ale asi ani česky - ovčí maso - tenhle pojem se myslím nepoužívá, jen jehněčí a beraní, no... tak nevím, spíš jsem se do toho zamotala, než co jinýho smilies/grin.gif
červen 25, 2015 09:11
každopádně : Kamila
dík za skvělý recept, vyzkouším některou z variant.
Taky to doma máte tak, že točíte furt dokola totéž? smilies/grin.gif
červen 25, 2015 09:13
Jehněčí a skopové, : Myška
jiné výrazy se nepoužívají.
červen 25, 2015 09:22
... : mia I
tak to vypadá velice, ale velice lákavě smilies/wink.gif
červen 25, 2015 09:24
... : deeres
Vlastně ne, holka odebíra Apetito a Gurmána, teď někdo vyhodil do knihovničky u autobusu úplně novou Pawlovskou "Zeptej se mámy". Někdy vytáhnu A.Gregora "Muž v zástěře", někdy je to šáhnutí vedle, protože někde vyšťourané recepty, jaksi nejsou vždy to pravé ořechové.Ale mám některé svoje osvědčené favority, které se pravidelně opakují. Jenže to není tak, jako v domácnosti u mého někdejšího kolegy v práci. Ten vždy věděl, že ve středu je k večeři kakao a chleba s máslem, v neděli knedlíčková polévka a řízek a v sobotu, to se u nich pralo, tak krupicová kaše. Ta úleva, vědět, na co se mám k večeři těšit. smilies/grin.gif

opiš znaky horor

červen 25, 2015 09:32
Moje dietní Anička : Michal
mně nutí dělat taky jen samé minutky z úplně libového vepřového nebo kuřecí prsa, k tomu nějaká zelenina, je jedno jestli jí tepelně upravím nebo čalamády. Já si k tomu smím dát bramboru.
Ale samozřejmě, každý máme své favority ke kterým se po pokusech rádi vracíme. Velikou sbírku receptů které jsem nashromáždil už jsem vyhodil s tím, že už nemám čas abych je někdy uvařil. Život je příliš krátký, ale já vás tu stejně zaplavím mými oblíbenými a třeba si někdy něco zkusíte. Zrovna jeden píšu. A je to jednoduchost sama. Slibuju. smilies/tongue.gif
červen 25, 2015 10:05
tak u nás : bb.
by se asi tohle neshledalo s úspěchem. Mleté maso (u nás vepřové, neb skopové nám nevoní a jehněčí nejíme proto, že jehňátka se nám líbí a nepotřebujeme aby se kvůli nám zabíjela, máme dost jiného masa) na podušené zelenině a to vše zapečené pod vrstvou bramborové kaše.
Víc se mi zamlouvá ten slaný koláč nahoře, nějaké těsto, nejspíš na pie? na tom náplň z masa a navrch ta kaše, natříkaná nakonec i ozdobně..?
červen 25, 2015 12:40
... : Milene
Já myslím, že ten obrázek nahoře a pod ním bude to stejné, jen buď v pekáči nebo ve formě. "Kaše pod maso není podmínka, ale je to hezčí a lepší". Takže na tom prvním obrázku je kaše i vespod. Kamarádka dělá něco podobného ale s uzeným masem. bylo to dobré ale já jsem to zatím nevyzkoušela.
červen 25, 2015 14:53
Ano, : Michal
nevím kde vyštrachala Daniela fotku, ale je to opravdu jen bramborová kaše. A chuť, no, jak nejlíp popsat. Kdo jste ochutnali líčka nebo cokoli na víně s kaší, tak to je ono, nebo skoro ono. Ten smíchaný sos z masa a zeleniny s bramborovou kaší je báseň. To říkám já, kdo by brambory s gulášem či koprovku nebo vlastně číkoli takovým do huby nevzal.
červen 25, 2015 20:49
... : bb.
sos z masa a zeleniny s bramborovou kaší - tak to by bylo pro mou mamku a ségru, ty by si pošmákly :-) mají takové různé nákypy rády.
Já je ráda vařím, protože jsou rychlé, snadné a z jednoho pekáče, nespotřebují tunu nádobí a půl dne v kuchyni. Ale smečka si je neoblíbila, bohužel, takže kromě šunkafleků a lasagní nic. Kotlety zapečené se smetanou, sýrem, brambory - jíme jen my dva. Mládež nikoli, a to a ni ta masožravá většina. Dělám taky směs brambor (syrových), zelí, masa, cibule, slaniny, upéct-udusit v troubě. Taky doma žádný aplaus, nouzovka, snědí, ale skoro s nechutí. Takže tahle jídla dělám když se sejde velká tlupa lidí třeba na víkend.
To bych mohla vyzkoušet i Cottage pie. Na podzim, v zimě, až nastane zase sezóna vydatných zahřívacích jídel smilies/smiley.gif
červen 25, 2015 21:15
... : bb.
každopádně dík za rozšíření kuchařských obzorů, Michale :-) těším se na další
červen 25, 2015 21:16
Kam se letos chystáte na dovolenou? Snad ne do Tunisu? : Myška
červen 26, 2015 14:06
Jé, : Myška
to mělo být do jiné diskuze...
červen 26, 2015 14:07
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]