Máme rádi jídla co se uvaří skoro sama, předpisy nekomplikované a snadné. Přesto někdy po těch složitějších sáhnu, to když výsledek je úměrný vynaložené námaze. Tady je na ukázku jeden z těch pracných, ale výsledek - posuďte sami. Pochází z mé oblíbené knihy od Josepha Wechsberga, „The Cooking of Vienna's Empire“, což překládám "Jak se vařilo za Rakouska", z části věnované maďarské kuchyni.
Ingredience: 1 kg kyselého zelí, ať už ze sudu nebo sterilovaného 1 veliká hlávka zelí 2 PL sádla 1 hrnek jemně nakrájené cibule 1 stroužek utřeného česneku 1/2 kg mletého libového vepřového 3/4 hrnku uvařené rýže 2 vejce, rozšlehaná 2 PL sladké papriky špetka majoránky lžička soli pepř 1 hrnek vody rozmíchané s 1 hrnkem rajského protlaku Na omáčku: 3 PL másla 2 PL mouky 1 hrnek zakysané smetany 30%, měla by to být creme fraiche, prostě kvalita která se varem nesrazí
Postup: Pokud je zelí moc kyselé propláchněte ho vodou. Pak nechte vodu vykapat a vyžďímejte do sucha. Ve velkém hrnci dejte vařit tolik osolené vody, aby byla hlávka zelí potopena. Do vařící se vody šoupněte hlávku zelí, přikryjte a 8 minut povařte. Pak ho vyndejte a nechte okapat a hlavně trochu vychladnout, aby se s ním dalo manipulovat. Sloupněte nepolámané listy, pokládejte na papírové ručníky a nechte vychladnout. V pánvi na sádle osmahněte cibuli do zlatova, přidejte česnek a ještě chvíli smažte. V míse smíchejte maso, rýži, vejce, osmahnutou cibulku s česnekem, sůl, pepř, majoránku a papriku. Položte list řapíkem k sobě, vnitřní stranou nahoru, na něj šištičku ze dvou lžic směsi, přehněte zprava, zleva a pak směrem od sebe sbalte, aby to jaksi drželo pohromadě a nevyhřezlo do stran. Na dno hrnce rozložte zelí, zbylé drobné a plámané listy z hlávky pokrájené na nudličky, na to naskládejte závitky. Zalijte směsí vody s protlakem a zvolna jednu hodinu povařte. Pak závitky vyndejte a naskládejte na mísu. V kastrolku udělejte zlatou jíšku, tu rozvařte se zakysanou smetanou a nakonec vmíchejte do zelí, jak se vařilo se závitky, a ještě nechte přejít varem 5 – 10 minut. Pak navrstvěte na závitky, zalijte omáčkou co zbyla v hrnci a podávejte. Doporučená příloha: Maďaři to jedí s chlebem, my taky. Kdysi byly k mání maďarské konzervy s názvem „Golubce“, za pouhých 5,50 Kčs. Nebylo to takhle dobré, ale dalo to mnohem méně práce. Ach jo, kdeže jsou ty časy mládí.... Nad golubci chutnými se rozněžnil
MICHAL
|