O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 1 PDF Tisk E-mail
Neděle, 19 duben 2015
Přejít na obsah
UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 1
Strana 2
 
 
 
 
 
 
 

Vařené hovězí maso do světlých omáček


 

 

Vařené hovězí maso do světlých omáček

 

 

 

 

 

Suroviny

 

  • 700 g hovězího masa na vaření (hrudí, vysoké žebro, kulatá či loupaná plec)
  • sůl
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 5 zrnek nového kření
  • 5 zrnek černého pepře

 

 

 

Postup

 

  • Maso, pokud nemá stejnoměrný a kompaktní tvar, svažte kuchyňským provázkem do něčeho, co nejvíc připomíná váleček. Nečiňte však masu násilí, svázaný tvar z něj musí vyplynout poměrně přirozeně.

 

  • Přiveďte k varu asi dva litry vody a osolte je lžící soli. Jakmile voda silně vře, vložte do ní maso a nechte 3 minuty povařit. Tím se na povrchu rychle zatáhne. Pak maso vyjměte a vodu vylijte. Vraťte maso do prázdného hrnce, který by neměl být o moc větší, než maso samotné, zalijte studenou vodou, aby bylo maso těsně ponořené, osolte jednou zarovnanou lžičkou soli a pozvolna přiveďte téměř k varu, ale ne zcela. Voda by se měla převalovat a kouřit, maso by mělo začít tvořit trochu pěny, ale výrazný, zřetelný var tu není žádoucí. Takto vařte hodinu a sbírejte přitom pěnu.

 

  • Očistěte zeleninu a nakrájejte ji nahrubo. Vhoďte ji k líně se převalujícímu masu, přidejte i veškeré koření, ujistěte se, že vznikající vývar je slaný tak akorát (případně ho dosolte) a stejným způsobem vařte další 3 hodiny. Odpařenou vodu doplňujte novou, studenou, tak aby hladina stále zakrývala maso.

 

  • Uvařené maso nechte zchladnout ve vývaru. Teprve zchladlé ho vysvoboďte z provázku a nakrájejte na tak tenké plátky, jak vám to maso a ostrost vašeho nože dovolí. Před podáváním buď maso jemně prohřejte v trošce vývaru, nebo v pařáčku nad jemnou párou, anebo ho lze také prohřát v hotové omáčce podle jednoho z následujících receptů - pak ale nedosáhnete tak pěkného aranžmá na talíři, kdy si můžete dovolit přelít jen část masa, zatímco zbytek plátku se pyšní svou odhalenou svalovou strukturou.

 

 

 

Hovězí maso vařené v troubě do tmavých omáček

 

Suroviny

 

  • 600-750 g hovězího masa, jako je velká plec, velký ořech, případně i kližka
  • 1 velká lžíce sádla nebo 2 lžíce oleje
  • 1 větší mrkev
  • 1 petržel
  • 2 stonky řapíkového celeru nebo 1/4 hlízy bulvového celeru
  • 1 cibule
  • 100 ml červeného vína
  • sůl

 

 

Postup

 

  • Maso omyjte, osušte a zbavte pouze povrchových blan, které by se při dušení rychle smrskly a mohly deformovat maso. Kuchyňským provázkem svažte maso do válečku, tím mu jasně určíte tvar a zajistíte si lepší porcovatelnost. Jemně maso na povrchu osolte. Zeleninu očistěte a nakrájejte nahrubo, řapíkový celer nezapomeňte na zaoblené straně oloupat škrabkou.

 

  • Troubu rozehřejte na 90 stupňů. V pánvi rozpusťte sádlo a maso na něm velmi zprudka ze všech stran osmahněte. Získáte tím trochu výraznější chuť hotového jídla. Nezapomeňte na zástěru, prská to. Vyjměte maso do menšího, hlubšího pekáčku nebo kastrolu, který můžete později vložit do trouby. Do výpeku vhoďte kořenovou zeleninu a zprudka minutu nebo dvě opékejte, až se začne barvit dohněda. Pak teprve přidejte cibuli, případně řapíkový celer, částečně ztlumte plamen a pokračujte v opékání ještě asi 5 minut, až vše zezlátne. Pokud byste měli pocit, že se dno pánve začíná příliš připékat, nalijte do pánve pár lžic vody a nebezpečné, hořknutím hrozící přípečky rozpusťte.

 

  • Osmahnutou zeleninu podlijte vínem a pokračujte v opékání, dokud se víno zcela neodpaří. Nakonec zalijte litrem vody, osolte zhruba lžičkou soli, tak aby vám slanost byla příjemná, a přiveďte k varu. Horkou tekutinu i se zeleninou v ní nalijte do pekáčku na maso. To by mělo být zcela ponořené, takže pokud vám voda nestačí, přidejte další. Zakryjte padnoucí poklicí a vložte do teplé trouby. Na dvě a půl hodiny klidně na maso zapomeňte.

 

  • Zvyšte teplotu na 120 stupňů a pokračujte další hodinu v pečení. Po této době začněte maso každých 30 minut kontrolovat, zda už není dost měkké, tedy nežvýkavé, s měkkými, rozplývajícími se prorostlými částmi. Celková doba pečení se podle povahy masa může pohybovat kdekoli mezi 3,5 a 6 hodinami. A to ještě nemáte zcela hotovo.

 

  • Měkké maso nechte zchladnout v tekutině, ve které se dusilo. Při dušení má tendenci ztrácet svou vlastní šťavnatost, ale chladnutím v tekutině ji dokáže část natáhnout zpět, a to právě díky želatinovému kolagenu. Zchladlé maso vyjměte, odstraňte z něj provázek a maso nakrájejte na plátky. Tmavý vývar sceďte, vyvařenou zeleninu vyhoďte. Z vývaru připravte omáčku podle některého z následujících receptů. Část vývaru si můžete ponechat, a jemně v něm před podáváním prohřát maso - kvůli udržení šťavnatosti byste se měli spokojit s teplotou jen někde kolem 60 stupňů Celsia. Případně můžete nahřát maso v pařáčku nad jemnou párou, pokud už vám žádný vývar nezbývá; anebo třetí možnost vám dává krátký zahřívací pobyt v hotové omáčce.
 
 

A příště plno dalších receptů

na toto téma!

 

 

JANA FLORENTÝNA ZATLOUKALOVÁ

 

 

 

 

 
 
Komentáře (3)add feed
Jsem v seznamu : Michal
Florentýny a každý týden mi chodí poštou pokračování. Včera jsme měli podle ní hovězí v tmavé houbové omáčce a byla to nejlepší houbová v životě. I Anička vylízala talíř!
duben 20, 2015 09:48
Flo je báječná holka po všech stránkách... : d@niela
život se s ní nijak extra nemazlil, ale kdo neví, nepozná.
Je úžasná! Nesmírně jí fandím!
duben 20, 2015 10:34
Florentýnko, : Krakonoš
děkuju za inspiraci. Jako skorovegetarián jsem nikdy neměl potřebu tyhle věci znát, leč synek je právě ve věku doslova hovězím, takže jakýkoli jídlo bez kusu mrtvý krávy považuje za neplnohodnotný a podřadný. A proto se čím dál častěji pouštím do vobdělávání nějaký tý mršiny a je mi jasný, že si budu muset rozšířit svý kulinářský umění právě tebou naznačeným směrem. A ty naznačuješ poutavě, takže asi budeš mým průvodcem na týhle strastiplný cestě. Spolu se Zdendou P. smilies/grin.gif smilies/cheesy.gif smilies/wink.gif.

duben 20, 2015 11:47
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]