O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JARO NA TALÍŘI PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 12 březen 2015
Přejít na obsah
JARO NA TALÍŘI
Strana 2

 

 

 

 

 

 

Na talíř patří medvědí česnek už jen pro svůj půvabný název. Jeho zelené listy sice vypadají, jakoby patřily konvalinkám, jejich vůně vás však snadno přesvědčí, že s touto jedovatou kráskou nemají nic společného. Pokud už se vám někdy stalo, že jste vešli do lesa a přivítala vás jemná česneková vůně a zelené koberce medvědího česneku, víte, kde ho hledat. A pokud ne, pospěšte třeba na farmářské trhy, protože tam už se začal prodávat, i když zatím jen velmi nenápadně.



K čemu je medvědí česnek dobrý

 

Skoro by se zdálo, že se medvědí česnek objevil v popředí zájmu až poslední dobou. Vyhledávali ho však již naši předci, to až nyní se začíná pěstovat komerčně ve velkém.

Listy medvědího česneku díky obsahu zvláštní silice voní a chutnají pochopitelně po česneku. Trochu palčivě, trochu štiplavě, v každém případě ale ne tak silně jako běžný česnek. Prý si na jeho listech rádi pochutnávají medvědi, odtud jeho nezapomenutelné pojmenování.

Jako všechna jarní zelenina, umí i medvědí česnek obohatit vaření nejen o čerstvé vitamíny, ale také například o jód. Pročišťuje trávení, podporuje chuť k jídlu, pomůže vám s jarním nachlazením, zapojí se do boje proti ateroskleróze.

 

 

Jak medvědí česnek použít

 

Až si ho pak přinesete domů, důkladně jej operte a přeberte. Pozor zejména na broučky a malé šnečky, nejste jediní, kdo má o tyhle listy eminentní zájem. Dále pak už jen stačí listy posekat a nasypat na čerstvý chleba s dobrým, nijak lépe roztíratelným máslem.

 

Svědčit mu budou stejně, jako plátky kedlubny nebo ředkviček – ostatně znáte lepší jarní svačinu?

 

 

 FLORENTÝNA

 

 

Komentáře (3)add feed
No jo, medvědí česnek je teď v módě a je z něj a s potravinami s ním dobrý byznys... : Myška
Protože ne všichni pro něj vyrazí do lesa, nebo si ho sami pěstují.
březen 13, 2015 07:36
což je moc dobře, : bb.
že si ho může koupit i ten, kdo si ho nechce nebo nemůže vypěstovat, natrhat. A že z toho ten pěstitel má zisk.
březen 13, 2015 15:00
... : Bara
Mam na zahradce trsicek, zacina se rozrustat. Daji se pouzit lupeny, kvety i cibulky. Cibulky necham v zemi a loni jsem si z neho udelala tinkturu. Susit se neda, tim ztraci veskerou ucinnost.
březen 13, 2015 19:30
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]