O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
Přihlášení
Anketa
JARO NA TALÍŘI |
Čtvrtek, 12 březen 2015 | ||||||
Strana 2 z 2
Na talíř patří medvědí česnek už jen pro svůj půvabný název. Jeho zelené listy sice vypadají, jakoby patřily konvalinkám, jejich vůně vás však snadno přesvědčí, že s touto jedovatou kráskou nemají nic společného. Pokud už se vám někdy stalo, že jste vešli do lesa a přivítala vás jemná česneková vůně a zelené koberce medvědího česneku, víte, kde ho hledat. A pokud ne, pospěšte třeba na farmářské trhy, protože tam už se začal prodávat, i když zatím jen velmi nenápadně.
K čemu je medvědí česnek dobrý
Skoro by se zdálo, že se medvědí česnek objevil v popředí zájmu až poslední dobou. Vyhledávali ho však již naši předci, to až nyní se začíná pěstovat komerčně ve velkém. Listy medvědího česneku díky obsahu zvláštní silice voní a chutnají pochopitelně po česneku. Trochu palčivě, trochu štiplavě, v každém případě ale ne tak silně jako běžný česnek. Prý si na jeho listech rádi pochutnávají medvědi, odtud jeho nezapomenutelné pojmenování. Jako všechna jarní zelenina, umí i medvědí česnek obohatit vaření nejen o čerstvé vitamíny, ale také například o jód. Pročišťuje trávení, podporuje chuť k jídlu, pomůže vám s jarním nachlazením, zapojí se do boje proti ateroskleróze.
Jak medvědí česnek použít
Až si ho pak přinesete domů, důkladně jej operte a přeberte. Pozor zejména na broučky a malé šnečky, nejste jediní, kdo má o tyhle listy eminentní zájem. Dále pak už jen stačí listy posekat a nasypat na čerstvý chleba s dobrým, nijak lépe roztíratelným máslem.
Svědčit mu budou stejně, jako plátky kedlubny nebo ředkviček – ostatně znáte lepší jarní svačinu?
FLORENTÝNA
|
< Předch. | Další > |
---|