O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JARO NA TALÍŘI PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 12 březen 2015
Přejít na obsah
JARO NA TALÍŘI
Strana 2
Ahoj lidi, vidíte to jaro za okny? Doufám, že se mi podaří nalákat vás na něco jarního do kuchyně. V časopisech o vaření začíná každý rok jaro stejně. Vítá se články o prvním jarním zeleném lupení. Problém je, že tyhle články vznikají v redakcích dřív, než vůbec někdo může tušit, kdy asi tak skončí zima a první zelené výhonky se skutečně objeví.

 

 

 

 

 

 

 

     Když pak časopis vyjde, jediné, co si obvykle můžete jarního přinést do kuchyně, je květináč rozkvétajících narcisů z květinářství. Letos ale přišlo jaro ještě dřív než brzy. Už jsem slyšela, že se s mladým jarním listím dá v kuchyni počítat. Možná vás napadá, co všechno si můžete - kromě celoročně dostupného mladého špenátu ze supermarketu - na jaře donést domů a sníst.



      V zemích blízko polárního kruhu jsou vítanými prvními jedlými posly přicházejícího jara zakroucené výhonky kapradí, krásné na talíři, ale údajně dost hořké v ústech. My máme to štěstí, že ve stejnou dobu už sklízíme v přírodě (anebo klidně i na zahrádce, když na podzim zasázíš cibulky), listy medvědího česneku.

 

 

 

 

medvědí česnek recepty

 

 


      Po dalším zeleném lupení se porozhlédneme ve svém trávníku. Hledejte plevel, tentokrát ovšem nekriticky. Sníst můžete mladé pampeliškové listy, řebříček, bršlici kozí nohu, kontryhel, sedmikrásku i s kvítky, čekanku (jen v malém množství, její lístky jsou dost hořké), jitrocel, krvavec, podběl (také v malém množství, a raději spíš květy), jetel. Nedočkavci si mohou do pařeniště nebo i za okno zasít saláty, co se dají sklízet průběžně otrháváním lístků, jako třeba rukolu.


     Pravdou zůstává, že první jarní bylinkou, křehkou a váženou, vždycky bude medvědí česnek.

 

 


 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]