O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PECIVÁLKY - ZNÁTE? PDF Tisk E-mail
Pátek, 06 únor 2015
Přejít na obsah
PECIVÁLKY - ZNÁTE?
Strana 2

 

 

 

 

 

 

 

P E C I V Á L K Y

 

Suroviny

 

250 ml mléka
1/2 kostky droždí
500 g hladké mouky
5 vařených nastrouhaných brambor
1 vejce
špetka soli

mletý mák a moučkový cukr na posypání,

povidla a máslo na přelití

 

 

 

Postup přípravy receptu

 

     Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Kvásek přelijeme do mísy, v níž je už mouka, nastrouhané brambory, přidáme špetku soli a vejce. Vypracujeme vláčné těsto, a necháme přikryté na teplém místě 30-45 minut vykynout.

 

 

 

     Z vykynutého těsta si vždy kousek lžící utrhneme a tvarujeme menší kuličky. Ty pak skládáme na pečicí papír a necháme ještě cca 15 minut kynout. Pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů dozlatova.


     Mezitím, co se peciválky pečou, si do hrnce dáme vařit vodu (voda by neměla bublat, ale musí být horká). Jakmile jsou peciválky upečené, naházíme je do hrnce a na pár vteřin je necháme spařit. Pak vytáhneme, dáme na talíř, posypeme moučkovým cukrem, mletým mákem a přelijeme teplými povidly (pro dospělé do nich přidáme trošičku rumu). Vše přelijeme rozpuštěným máslem a můžeme podávat.

 

 

 

     Byl to dobrý den - nad očekávání. Naučila jsem se dělat peciválky. S mákem. Můžou být i s opraženou strouhankou nebo s mákem a povidlama. To je tady zvykem. Mňam...

 

 

KITTY

(pozn. D.: báječná ženská, kterou jsem

teprve nedávno poznala)

 

 

 

 

 

Komentáře (3)add feed
hezké vyprávění :) : bb2.
kynuté bramborové placky znám. Bramborové placky mám ráda, nejradši úplně obyčejné, jako lokše. Mnohem radši než bramboráky. Jenže, neumím je. Udělám, upeču, sní se, ale s babiččinými se to nedá srovnat. Prostě jsem na placky kopyto :-( Dělám žloutkové věnečky, laskonky a kremrole takové, že je chtějí lidi upéct na svatby, kdybych na to měla čas, ale upéct dobrou bramborovou placku, to ne.
únor 10, 2015 15:38
bíbí : Kamila
to nebude tím, že jsi kopyto... babička je asi dělala na kamnech, na plátech, kde se topilo dřevem. To prostě napodobit nelze. Mám to stejně, bohužel...
únor 11, 2015 19:42
... : bb2.
Děkuji za laskavost :-)) pravda, máma říká totéž. Ale i ona je udělá na pánvi a plechu lepší než já :-) naštěstí na plackách život nestojí.. ;-)
únor 11, 2015 19:56
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]