O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VELKÉ POVÍDÁNÍ NA TÉMA "VLAŠÁK" PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 18 prosinec 2014
Přejít na obsah
VELKÉ POVÍDÁNÍ NA TÉMA "VLAŠÁK"
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5

Který je ten pravý a původní vlašský salát? Pátral jsem, pátral a nedopátral se. Zřejmě je to jako s bramborovým salátem, kolik kuchařek, tolik jedině pravých receptů. Já jich našel víc zaručeně původních, o dalším vím, ale neviděl jsem ho. Protože máme chuťovou paměť, předkládám vám i recept na „socialistický vlašský salát“, se kterým jsme vyrůstali a který nám schází.

 

  

 

 

Nejdřív ale trochu té historie

 

     Ten prý jediný a originální recept prozradil cukrář, zmrzlinář a restauratér Rudolf Linka, vynálezce banánové zmrzliny a autor legendárního kubánského dortu. Jeho předkové založili v roce 1911 první pražské lahůdkářství. Právě tam spatřil světlo světa recept na vlašský salát, který se stal neoficiálním národním pokrmem mnoha Čechů. Přesto jste ten opravdový nejspíš ještě neochutnali...

 

     Osmdesátiletý pán hrdě ukazuje černobílé fotky z roku 1927, kdy lahůdkové králoství rodu Linků zažívalo svou zlatou éru. I vám by se začaly zbíhat sliny... Regály napěchované dobrotami, šunky a salámy visící od stropu, řady lahví prvotřídního alkoholu, personál stojící v pozoru v nažehlených zástěrách za pultem. "Čerství humři a langusty byli běžnou součástí sortimentu", vzpomíná pan Linka. Magnetem pro zákazníky se ale staly saláty dle originální domácí receptury. Jít k Linkům na vlašský salát, to bylo stejně modní, jako jít dnes k Pohlreichovi na hovězí líčka. Pod receptem na vlašský salát není podepsán nikdo jiný, než babička slavného newyorského kytaristy Rudyho Linky. Mimochodem, právě ona vedla svého vnuka k hudbě.

 

 

 


     Když bylo v roce 1948 lahůdkářství Aloise Linky znárodněno a funkcionáři národního podniku Pramen se snažili získat rodinný recept na vlašský salát, Marie Linková výrobní tajemství hrdinně bránila. Tak se stalo, že prodejny zaplavily napodobeniny: pochoutkový salát se salámem a vlašský salát s bramborami. Nicméně Rudolf Linka tvrdí, že ten pravý prvorepublikový "vlašák" je úplně o něčem jiném: "Nikdy jsme do vlašáku nedávali žádnou cibuli, je moc aromatická a přebije ostatní chutě. Zapomeňte i na šunkový salám nebo fádní brambory."

 

     Podle Rudolfa Linky do pravého vlašského salátu patří pouze kvalitní, na nudličky nakrájená, pražská šunka od kosti. Příjemně dráždivou chuť vnese kyselá rybička. "Na sledě ale pozor, toho musíte dát opravdu málo, jen na chuť", radí. Základem úspěchu jsou jablka, která salátu dodají svěžest. Přísady se promíchají v optimálním případě s domácí majonézou a salát se podává dobře vychlazený.

 

      Vlašský salát si u Linků dopřávali o Vánocích. Zkuste ho letos klidně místo bramborového salátu i vy.

 

 

Recept Rudolfa Linky na 1 kg vlašáku:

 

·350 g jablek,

·50 g sledě,

·100 g hrášku z konzervy,

·100 g mrkve (může být také z konzervy),

·150 g např. pražské šunky od kosti,

·100 g kyselé okurky,

·150 g majonézy, sůl a pepř

 

 


 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]