O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VELKÉ POVÍDÁNÍ NA TÉMA "VLAŠÁK" PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 18 prosinec 2014
Přejít na obsah
VELKÉ POVÍDÁNÍ NA TÉMA "VLAŠÁK"
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5

 

 

 

 

 

     Vlašský salát rychle podléhá zkáze, což je vzhledem k použité majonéze pochopitelné. A teď se podívejme na dobu trvanlivosti deklarovanou u prodávaných „vlašáků“ v krabičkách. Jaké v tom musejí být „hrůzy“, že se salát nezkazí? To chtějme vždy vědět (složení by mělo být na obalu).

 

 

 

Co bylo příčinou zániku vlašáku v Čechách?

 

1. Přestaly být závazné československé státní normy pro studenou kuchyni, podle kterých se za socíku vlašák musel připravovat na celém území ČSSR.
2. Zásadní chuťovou změnu způsobila záměna původního šunkového salámu za tak zvaný salám výrobní (chuť strašná, složení snad ani nechtějme znát).
3. Další ránu vlašák dostal, když se místo poctivé majonézy připravené z oleje a vajec (rovněž podle ČSN) začaly do vlašáku dávat hmoty plné levných emulgátů a škrobů (slizkost), chuťových přísad a konzervantů (žloutky a olej v nich jsou „pouhou ingrediencí“).
4. Používání cuket místo okurek a konzervovaných vařených brambor zkázu dovršilo...

 

 

 

 

Takže si vyberte, který chceme na talíři?

Ten stařičký, nebo ten co si na něj pusa pamatuje?

 

 

 

Každopádně vám přeju krásné Vánoce,

milého a bohatého Ježíška a do Nového roku spoustu radosti

a hlavně to zdraví, to zdravíčko všem...
MICHAL MÁLEK

 

 

 

 

Komentáře (5)add feed
... : mia I
U Linků to vypadalo suprově http://www.novinky.cz/zena/styl/333797-bananova-zmrzlina-na-prazskem-vaclavaku-byvala-svetovou-raritou.html

Známé lahůdkářství bylo i Lippertovo, někdy sem hodím o něm článek.

Vlašák dělám hodně podobný tomu socialistickému brambory, zelenina, strouhám , šunkový salám si nechám nakrájet na silnější kolečka a nakrájím. Sladké mít nemusím, ale domácí chlebíčky s domácím vlašákem miluji.

Tobě a Aničce hezké vánoce přeji.
prosinec 18, 2014 22:52
Michale, : nellina
diky za vsemozne recepty!
Stastne a vesele a pravda, to zdravi v 2015, o nic jineho nejde smilies/kiss.gif
prosinec 19, 2014 02:15
Aby bylo zmatení národů větší, : Michal
mám ještě jeden.
Vlašský salát dle Sešitu Antonie Slavětínské. Žákyně České Kuchařské školy v Praze 1901

Následující míšenina spojí se majonézou vše na nudličky krájené kousek hovězího masa libové bez žilek neb zbytky pečeně 2 – 3 brambory vařené, 3 okurky kyselé, 1 jablíčko syrové, cerel vařený, 2 vajíčka natvrdo, 1 matýska staženého, kousek úhoře, olejové sardinky, neb ančovičky asi 4, 2 lžíce bobu, 1 lžíce kaprdlí, strouhaná cibul, kousek uzeného masa neb šunky libové, dle chuti osol, okysel, opepři, ospoj následující majonézou:
Majonéza: Uvař 2 žloutky natvrdo, 2 syrové prolisuj, dobře tři a kapej 4 lžíce oleje zastálého míchání na špičku nože bílý pepř, hořčice v tr. octě rozdělané vše smíchej a spoj salátem, opatrně míchej at nepolámež nudličky. Naplň formu a vyklop na talíř, oblož cit. Zel. Petržel, z másla růžičky, vař vajíčko, na způsob košíčku do něj kaviár, uzený losos nakrájený na způsob růžiček. Houby nakrájené rozekame navrch. Ty růžičky můžeš krášlit garmínem.
Mio I, děkuju za krásný link, to ač Pražák, jsem neznal. My chodívali z práce přes ulici k Zoufalému, to bylo lahůdkářství na Jungmannově náměstí. Po výplatě na chlebíčky, před výplatou na fazolový salát za 1,10 deset deka a rohlík. Jó to byly časy.
prosinec 19, 2014 08:39
Také vzpomínám : Irma N.
na karlovarské rohlíky, ty dnešní se nedají srovnat. Bývaly tak dobré, že se ani nemusely ničím mazat. Kdybyste našli recept.....díky.
prosinec 19, 2014 20:37
Ano, ty byly : Michal
úplně jiné. A co slané loupáčky a.....
prosinec 19, 2014 21:02
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]