O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VELKÉ POVÍDÁNÍ NA TÉMA "VLAŠÁK" PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 18 prosinec 2014
Přejít na obsah
VELKÉ POVÍDÁNÍ NA TÉMA "VLAŠÁK"
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5

 

 

 

 

 

 

 

     Pak tu mám recept  z knihy Anny Drůbkové Mladá hospodyňka – její čtvrté vydání. (Recept je tu nyní přepsán v původním znění a seznam ingrediencí je v textu.)

 

     Nejprve se upraví majonéza. Do 4 žloutků syrových se po kapkách lije 1/4 litru tabulového oleje za stálého míchání. Přidá se soli, pepře, lžička hořčice, šťáva z jednoho citronu, trochu vinného octa, drobně sekaná cibulka, kapary a máme–li aspik, dáme ho též několik lžic. Poté se nakrájejí na tenké nudličky různé kousky masa: telecí pečeně neb hovězí, kousek šunky, vařené hovězí maso, malý uzený vařený jazyk, vařené bramborky, celer, boby, též jablko.

 

     Pak se 3 vejce uvaří natvrdo, bílky se zkrájejí na nudličky a žloutky prolisují. Malé nakládané okurky se též zkrájejí na nudličky. Mlíčí ze slanečka se dobře utře a přidá zároveň s prolisovanými žloutky k majonéze. Směs se ochutná, aby bylo vše přiměřeně kyselé a slané a nechá se státi nejméně hodinu. Pak se forma pudingová vymaže olejem, naplní připravenou smíšeninou a postaví do studena. Když ztuhla, vyklopí se na mísu a zdobí se salátem hlávkovým, úhořem, aspikem bílým a červeným, Místo slanečka mohou se dáti sardele zkrájené.

 

 

     Kamarád Miloš Peroutka vlastní zas „Sešit Antonie Slavětínské, žákyně České kuchařské školy v Praze“ z roku 1901 a tam je recept na vlašský salát také.

 

     A nakonec kuchařka Marie Štechové z roku 1925, 2.vydání, dokonce dva recepty:

 

První: Vařené brambory se nakrájejí, osolí, opepří a promíchají s rajskými jablky, na řízky nebo na kolečka nakrájenými a sekanou cibulí. Polejou se octem a olejem a nechají státi delší dobu.

 

Druhý: Uvař velkou růži květáku ve slané vodě a rozeber ji. Rozkrájej drobně 3 cerbuláty, asi 4 sardele, kousek šunky. Přidej kapary, promíchej a octem a dobrým olejem polej. Oblož citronovými koláčky a polej majonézou.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]