![](http://obrazky.kudlanka.cz/jamichal.jpg) V Americku je tohle oblíbená dobrota jako náplň do sendvičů; tady v Čechách bych to dal do žemlí, housek a podobně. Každopádně je to typické jídlo pro jakékoliv párty; nezapomeňte na spoustu ubrousků, protože hosté budou upatlaní. Samozřejmé je snad i to pivo na zapití. Takže vám to s předstihem doporučuju i jako něco zajímavého na Silvouše...
PULLED PORK (trhané vepřové)
INGREDIENCE: 1 šálek a 2 čajové lžičky kuchyňské soli ½ hrnku a 2 lžíce cukru 3 lžíce plus 2 lžičky tekutého kouře 1 vykostěné vepřové ramínko, asi 2 kg, rozříznuté naplocho na dva kusy ¼ hrnku hořčice 2 lžíce mletý černý pepř 2 lžíce uzené papriky (viz poznámka) 1 čajová lžička cayenského pepře
Poznámka: Sladká paprika lze nahradit uzenou paprikou. Není to přesně ono, ale je tam ten tekutý kouř.
NÁVOD: 1. Rozpusťte 1 hrnek soli, ½ hrnku cukru a 3 lžíce tekutého kouře ve 4 litrech studené vody v širokém kontejneru. Ponořte maso o slaného nálevu, přikryjte fólií a dejte do lednice na dvě hodiny odpočinout.
2. Zatímco se vepřové marinuje smíchejte hořčici a zbývající 2 čajové lžičky tekutého kouře v malé misce, dejte stranou. Smíchejte pepř, papriku, zbývající 2 lžíce cukru, 2 lžičky soli a cayenský pepř a dejte stranou. Nastavte rošt do nižší střední polohy a předehřejte troubu na 160°.
3. Vyjměte vepřové maso z nálevu a osušte papírovou utěrkou. Vetřete směs hořčice do každého kusu vepřového masa. Posypte celý povrch každého kusu volně směsí koření. Dejte vepřové maso na mřížku na plech vyložený folií. Přes vepřové dejte kus pečícího papíru, pak přikryjte hliníkovou fólií a utěsněte aby vlhkost neunikala. Pečte asi 3 hodiny.
4. Vyjměte vepřové maso z trouby, vyjměte a zahoďte fólii i pergamen. Pečlivě slijte kapalinu do odlučovače tuků, bude použita na omáčku.
5.Dejte vepřové zpět trouby a pečte nepřikryté do hněda, až vnitřní teplota je 90+°, asi 1 ½ hodiny. Přeneste vepřové maso na mísu, přikryjte volně fólií a nechte odpočinout 20 minut.
6. Dvěma vidličkami (nebo rukama ) natrhejte vepřové maso na kousky a promíchejte s barbecue omáčkou, třeba touhle:
Omáčka z Jižní Karoliny
INGREDIENCE: 1 hrnek hořčice ½ hrnku bílého octa ¼ hrnku světle hnědého cukru ¼ hrnku Worcestershire omáčky 2 lžíce nějaké pálivé omáčky 1 lžička soli 1 lžička mletého černého pepře Vypečená šťáva z masa z bodu 5.
Všechno to dobře promíchejte.
Tradičně se podává v housce s Cole slaw, nebo s okurkou, nebo s pečenými fazolemi, bez housky.
DOBROU CHUŤ - a pokud si chcete zalistovat, tak zde... MICHAL MÁLEK
|