O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JABKANCE PDF Tisk E-mail
Středa, 26 listopad 2014
Přejít na obsah
JABKANCE
Strana 2
Strana 3
Každý rok se v polovině listopadu koná tradiční Jabkancová pouť v České Třebové, před chalupou U kostelíčka. Jabkancová pouť dostala svůj název podle místní kulinářské speciality "jabkanců", které se vyrábějí z brambor. Těm se v kraji dříve říkalo jablka, lidovým pojmem také zemáky, snad přeneseně z francouzského pomme de terre.

 

 

 

 

 

 

     Brambory vůbec měly spoustu krajových i humorných názvů. Na nedaleké Českomoravské vysočině jim říkali koroptve motykou střílené, nebo krumple.

 

    Nejhezčí pojmenování však převzaly jako jabkance, což jsou sladké bramborové placky plněné tvarohem a sypané cukrem. O tom, že jsou lákavou pochoutkou, svědčí každoroční účast tisíců návštěvníků nejen z celého regionu, ale i z dalších krajů.

 

 

 

 

 

     Již od 7 hodin ráno až do pozdního odpoledne stojí u třech stánků dlouhé fronty na čerstvě upečené jabkance a nejsou to jen jednotlivé kousky, ale i desítky kusů do přinesených nádob.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]